Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Katalonci izvolili predsednika iz vrst separatistov

To je postal Josep Rull iz separatistične stranke Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta.
Katalonski parlament leta 2018 FOTO: Albert Gea/Reuters Pictures
Katalonski parlament leta 2018 FOTO: Albert Gea/Reuters Pictures
STA
10. 6. 2024 | 20:57
11. 6. 2024 | 09:06
2:46

Katalonski separatisti, ki so na regionalnih volitvah sredi maja doživeli poraz in izgubili večino v regionalnem parlamentu, so danes dobili predsednika parlamenta. To je postal Josep Rull iz separatistične stranke Junts nekdanjega katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta. Njegova vloga je pomembna, ker bo predlagal prvega kandidata za mandatarja.

Poslanci v 135-članskem regionalnem parlamentu v Kataloniji so Rulla izvolili na ustanovnem zasedanju po majskih regionalnih volitvah. Rull, član separatistične stranke Junts, je zaradi svoje vloge v neuspelem poskusu odcepitve od Španije leta 2017 preživel tri leta v zaporu, preden je bil leta 2021 oproščen.

image_alt
Ključni bi lahko bili glasovi skrajne desnice

Izvoljen je bil z 59 glasovi, potem ko so Junts, zmerna Katalonska republikanska levica (ERC) in skrajno leva separatistična stranka Ljudska enotnost (CUP) v zadnjem trenutku dosegle dogovor, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ta položaj je pomemben zlasti zato, ker je predsednik parlamenta tisti, ki predlaga prvega kandidata za sestavo nove regionalne vlade. Izvolitev Rulla tako pomeni malo zmago za katalonske separatiste, ki so na volitvah 12. maja doživeli poraz in izgubili večino v parlamentu.

Poslanski sedeži za Sanchezove socialiste

Največje število poslanskih sedežev (42) je osvojila Katalonska socialistična stranka (PSC), katalonska veja vladajočih socialistov španskega premiera Pedra Sancheza. Toda njen vodja Salvador Illa nima absolutne večine v parlamentu, zato se bo moral za morebitno oblikovanje nove vlade pogajati tudi s separatisti.

image_alt
Španski parlament potrdil zakon o pomilostitvi katalonskih separatistov

Vodja katalonskih separatistov Carles Puigdemont, čigar stranka Junts je s 35 sedeži druga največja v regionalnem parlamentu, je po volitvah kljub neuspehu napovedal, da si bo prizadeval oblikovati manjšinsko vlado iz separatističnih strank. Te imajo 59 poslanskih sedežev, za absolutno večino bi jih potrebovale 68.

Katalonski parlament mora o novi vladi glasovati najpozneje do 25. junija. Če vlada ne bo oblikovana do 25. avgusta, bodo razpisane nove volitve.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine