Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izrael se pripravlja na nove povračilne napade proti ciljem Hezbolaha

Zaradi sobotnega napada na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst ljudi, je Netanjahu predčasno končal obisk v ZDA.
Eksplozija izraelskega tanka FOTO: Hamas military eing via Reuters
Eksplozija izraelskega tanka FOTO: Hamas military eing via Reuters
STA
29. 7. 2024 | 08:04
29. 7. 2024 | 09:07
2:47

Po smrtonosnem raketnem napadu na zasedeno Golansko planoto se Izrael pripravlja na nove povračilne napade proti ciljem Hezbolaha v Libanonu. Izraelski varnostni kabinet je o tem razpravljal v nedeljo ter pooblastil premiera Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se »odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu«.

Zaradi sobotnega napada na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst ljudi, deset od teh je bilo po pisanju BBC starih med deset in 16 let, je Netanjahu predčasno končal obisk v ZDA. Po vrnitvi v Izrael je odgovornost za napad znova pripisal libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah in mu zagrozil z »visoko ceno, kakršne še ni plačalo«, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kmalu zatem se je udeležil zasedanja varnostnega kabineta, kjer so razpravljali o morebitnem odzivu na napad na Golansko planoto. »Člani kabineta so pooblastili predsednika vlade in obrambnega ministra, da se odločita o načinu in času odziva na teroristično organizacijo Hezbolah,« je po zasedanju kabineta sporočil Netanjahujev urad. Dodatnih podrobnosti ni navedel.

Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je zaradi zaostrovanja razmer preložil več letov. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters
Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je zaradi zaostrovanja razmer preložil več letov. FOTO: Mohamed Azakir/Reuters

Hezbolah, ki sicer trdi, da ni izvedel napada, vendar je prevzel odgovornost za štiri druge napade, vključno z napadom na vojaško oporišče, je v pričakovanju izraelskega odziva evakuiral več položajev blizu meje. Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je zaradi zaostrovanja razmer preložil več letov, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je do vključno torka prekinil polete v Bejrut, poroča katarska televizija Al Džazira.

Libanonski zunanji minister Abdallah Bouhabib je za BBC povedal, da ne misli, da je napad izvedel Hezbolah, dodal pa je, da »lahko gre za napako Izraelcev ali Hezbolaha – ne vem«.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je sestrelila dron, ki je bil izstreljen iz Libanona. Libanonski mediji pa so poročali, da je bila v izraelskem zračnem napadu na avtomobil na jugu Libanona ubita ena oseba, še štiri so bile ranjene, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine