Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Italijansko vlado bo poskušal sestaviti Mario Draghi

Italijanski predsednik je mandat za sestavo vlade podelil nekdanjemu direktorju Evropske centralne banke.
Mario Draghi (desno) in Sergio Mattarella na današnjem srečanju. FOTO: Francesco Ammendola/AFP
Mario Draghi (desno) in Sergio Mattarella na današnjem srečanju. FOTO: Francesco Ammendola/AFP
Ka. M.
3. 2. 2021 | 13:49
3. 2. 2021 | 15:04
1:57
Skladno z napovedmi je italijanski predsednik Sergio Matarella mandatarstvo za sestavo vlade podelil nekdanjemu direktorju Evropske centralne banke (ECB) Mariu Draghiju. Ko je Matarella mandatarstvo ponudil Draghiju, se je vsaj začasno izognil temu, da bi italijanski volivci odšli na predčasne volitve, ki da so v času pandemije nepriporočljive, piše tiskovna agencija Reuters.

Italijanski predsednik je mandat za sestavo vlade Draghiju podelil, potem ko mu je predsednik poslanske zbornice Roberto Fico včeraj sporočil, da stranke dosedanje koalicije ne morejo več sestaviti nove vlade, navaja STA in dodaja, da je Draghi danes povedal, da so njegovi izzivi premagati epidmijo, izpeljati kampanjo cepljenja, ponuditi odgovore na vsakodnevne probleme in znova zagnati državo.

Ali bo nekdanjemu prvemu možu Evropske centralne banke – Draghi je ECB vodil do jeseni 2019 – uspelo sestaviti vlado, je negotovo, saj mu je podporo že odrekla največja parlamentarna stranka, Gibanje 5 zvezd. Kot so sporočili iz stranke, bi podprli le vlado, ki bi jo vodil dosedanji premier Giuseppe Conte, ki je pred kratkim odstopil po odhodu stranke Živa Italija (IV) iz koalicije. Drugi dve večji italijanski stranki morebitne podpore Draghiju nista eksplicitno odrekli. Vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini je povedal, da je podpora odvisna od Draghijevih načrtov, v Demokratski stranki pa o prihodnjih potezah še razmišljajo, piše Reuters. Matteo Renzi, vodja stranke Živa Italija, je po navedbah STA pozdravil Mattarellovo potezo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine