Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

FBI je proti Donaldu Trumpu deloval brez dokazov

Sence ukrepov zveznega preiskovalnega urada v predsedniški kampanji 2016 segajo tudi v volitve leta 2020.
Posebni preiskovalec John Durham. FOTO: Julia Nikhinson/Reuters
Posebni preiskovalec John Durham. FOTO: Julia Nikhinson/Reuters
16. 5. 2023 | 13:33
16. 5. 2023 | 14:38
7:28

Prepozno za zadnje predsedniške volitve, a morda poučno za prihodnje je posebni preiskovalec John Durham sklenil, da ministrstvo za pravosodje in zvezni preiskovalni urad FBI nista imela nobenih dokazov za preiskave o povezavah prejšnjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa z Rusijo. Trump že govori o veleizdaji in zločinu stoletja, republikanci napovedujejo preiskave preiskovalcev.

Že iz prejšnjih Durhamovih obtožnic – in kazni zveznih volilnih oblasti za Hillary Clinton – je znano, da je Trumpova demokratska nasprotnica na predsedniških volitvah 2016 sama plačala tako imenovani dosje britanskega obveščevalca Christopherja Steela o domnevnem vulgarnem obnašanju tedanjega republikanskega predsedniškega kandidata v moskovskem hotelu, ki naj bi ga privedlo v politično odvisnost od ruskega predsednika Vladimirja Putina. Te obtožbe so bile tudi podlaga za preiskave zveznega urada FBI, nekdanji tožilec iz Connecticuta Durham pa jih označuje za popolnoma neutemeljene.

Prejšnji republikanski predsednik Donald Trump govori o zločinu stoletja. FOTO: Joseph Prezioso/AFP
Prejšnji republikanski predsednik Donald Trump govori o zločinu stoletja. FOTO: Joseph Prezioso/AFP

Celo najpomembnejši Steelov vir Igor Danchenko je navedbe o Trumpovem spodbujanju prostitutk k uriniranju na hotelsko posteljo, na kateri je nekoč prenočil prejšnji demokratski predsednik Bill Clinton, označil za čenče, ruski državljan pa je v času prijatelja Billa in Hillary Clinton Stroba Talbotta na čelu Brookings Institute vendarle deloval v tem znanem washingtonskem mislišču. Večina ameriških opazovalcev kljub temu domneva, da je bil v najboljšem primeru kronični lažnivec in v najslabšem uporabni idiot ruskih obveščevalcev, proti še enemu začetniku »ruskih« preiskav nekdanjemu agentu FBI Charlesu McGonigalu pa poteka sodna preiskava zaradi sprejemanja denarja od »Putinovega oligarha« Olega Deripaske.

Globoko sporno je, da je nekdanja ameriška zunanja ministrica, senatorka in prva dama izmišljene obtožbe izkoristila kot izhodišče za napade v predsedniški kampanji, še bolj, da so jih resno vzeli pri zveznem preiskovalnem uradu FBI. Po mnenju Johna Durhama »operacija orkanski navzkrižni ogenj« ni temeljila na dokazih, v povzemu štiriletne preiskave na 305 straneh je njihovo delovanje označil za neskladno z misijo stroge zvestobe zakonu. »Crossfire hurricane« je med drugim prinesel preiskavo nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja, ki tudi ni našla povezave med Trumpovo predvolilno kampanjo in ruskim spodkopavanjem ameriških volitev.

Nekdanji predsednik Bill Clinton in nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton. FOTO: Pool/Reuters
Nekdanji predsednik Bill Clinton in nekdanja predsedniška kandidatka Hillary Clinton. FOTO: Pool/Reuters

»Veleizdaja! Zločin stoletja!« je Trump na svojem družbenem omrežju truth social govoril o demokratski prevari z velikanskim vplivom na volitve ter o izmečkih in ščurkih po vsej prestolnici Washington. Tedanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja je napodil že sam, Durhamovo poročilo pa najbrž zabija žebelj na tožbo agenta Petra Strzoka, ki je vodil prvo preiskavo, za vrnitev na staro delovno mesto. Strzok je v dopisovanju s tudi odpuščeno prijateljico in pravnico FBI Liso Page govoril o zavarovalni polici proti Trumpu, kar v krogih nekdanjega predsednika razumejo kot široko zaroto washingtonskega establišmenta in demokratske globoke države. Durham navaja, da je bil načrt proti Trumpu sredstvo za preusmerjanje pozornosti od Hillaryjine uporabe zasebnih strežnikov za službene zadeve ter da pri FBI niso z enako vnemo preučevali finančnih prispevkov tujih držav Clintonovi fundaciji v časih njenega delovanja v State Departmentu.

Z obtožbami sodelovanja z Rusijo so pri FBI najprej dosegli odhod prvega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost generala Michaela Flynna, po nekaterih sumih zato, ker bi jih nekdanji direktor vojaške obveščevalne agencije lahko razkrinkal. Še enega Trumpovega  svetovalca Carterja Pagea so obveščevalno nadzorovali s pomočjo prikrivanja njegovih povezav z FBI in obveščevalno službo Cia. Odvetniku FBI Kevinu Clinesmithu, ki je bil v vsej aferi edini obsojen zaradi prikrivanja pristojnemu sodišču, pa so že vrnili odvetniško licenco in pravniške storitve ponuja v prestolnici Washington. 

Predsednik Joe Biden in njegov sin Hunter. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Predsednik Joe Biden in njegov sin Hunter. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Pri zveznem preiskovalnem uradu trdijo, da so ukrepali proti ponovitvam napak iz leta 2016, dvomljivih povezav iz preiskav proti Trumpu pa je še več. Igor Danchenko je v inštitutu Brookings deloval pod okriljem nekdanje svetovalke v predsedniškem svetu za nacionalno varnost Fione Hill, ki je odločilno pripomogla k demokratskemu poskusu Trumpovegova odpoklica zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim – o »izgubljenem strežniku« Hillaty Clinton ter poslih nekdanjega podpredsednika ZDA Joeja Bidna in njegovega sina Hunterja v tej državi. Republikanski predsednik kongresnega odbora za nadzor Jim Comer je pravkar objavil bančne dokaze o milijonskih nakazilih za člane Bidnove družine iz spornih podjetij Ukrajine, Kitajske in Romunije. Republikanci sumijo prodajanje vpliva nekdanjega podpredsednika ZDA.

Vodilni republikanci afere iz predsedniške kampanje 2016 povezujejo tudi z delovanjem FBI in nekaterih ameriških obveščevalnih služb v kampanji 2020, saj je zvezni preiskovalni urad že od konca leta 2019 posedoval sporni prenosni računalnik Bidnovega sina Hunterja s podatki o teh in drugih spornih poslih. V washingtonski stavbi J. Edgarja Hooverja so bili kljub temu tiho ob sporočilu 51. nekdanjih visokih obveščevalnih uradnikov o prenosniku kot verjetni ruski dezinformacij ter vplivali na družbena omrežja, kot sta twitter in facebook, za preprečevanje širjenja razkritij časopisa New York Post o tem. Organizator javnega pisma iz obdobja tik pred zadnjimi predsedniškimi volitvami in nekdanji začasni direktor Cie Michael Morrell je pred kratkim priznal, da je to naredil na pobudo dolgoletnega Bidnovega sodelavca in sedanjega zunanjega ministra Antonyja Blinkna.

Republikanci preiskujejo vlogo zunanjega ministra Antonyja Blinkna pri skrivanju računalnika Hunterja Bidna. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Republikanci preiskujejo vlogo zunanjega ministra Antonyja Blinkna pri skrivanju računalnika Hunterja Bidna. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Raziskave javnega mnenja po volitvah 2020 so pokazale, da bi jih Biden brez obveščevalnega prikrivanja računalnika svojega sina najverjetneje izgubil in nova razkritja bodo morda še okrepila položaj Donalda Trumpa med republikanskimi volivci – ter poglobila razkole v ameriški družbi. Številni demokratski volivci še naprej verjamejo, da so proti 45. predsedniku dovoljena vsa sredstva, med mnogimi drugimi pa se še bolj maje vera v temeljne ustanove ameriške države. Republikanski kongresniki časopisa New York Times in Washington Post pozivajo k vrnitvi Pulitzerjevih nagrad zaradi raziskovanja Trumpovih ruskih povezav.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine