Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Dvojno državljanstvo za vse ali pa za nikogar

Se »Staroavstrijcem« v najbogatejši italijanski regiji obetajo avstrijski potni listi?
Vprašanje dvojnega državljanjstva za »Staroavstrijce« na Južnem Tirolskem je občutljivo tako za avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza kot italijanskega premiera Giuseppeja Conteja. FOTO: REUTERS
Vprašanje dvojnega državljanjstva za »Staroavstrijce« na Južnem Tirolskem je občutljivo tako za avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza kot italijanskega premiera Giuseppeja Conteja. FOTO: REUTERS
Boris Čibej
19. 10. 2018 | 20:00
3:49
V najbogatejši italijanski regiji Trentinsko - Gornje Poadižje bodo v nedeljo izvolili svoj novi avtonomni parlament, poleg strahu pred migranti pa je bila ena glavnih predvolilnih tem načrt vladne koalicije na Dunaju, da svoji manjšini na Južnem Tirolskem ponudi avstrijsko državljanstvo.

»Glede na javnomnenjske raziskave vseh političnih strank je glavna predvolilna tema migracija. Dvojno državljanstvo je daleč, daleč zadaj,« je povedal guverner regije Arno Kompatscher iz Južnotirolske ljudske stranke, ki je tam na oblasti že vse od leta 1948. Njegova stranka se za dvojne potne liste uradno zavzema že 12 let, sam pa pravi: »Če smo lahko dali naše potne liste Italijanom iz Slovenije, zakaj ne bi to veljalo tudi za Južno Tirolsko?«

Toda guverner je kritičen do dunajske zamisli, da bi zgolj nemško in ladinsko, ne pa tudi italijansko govorečemu prebivalstvu omogočili pridobitev avstrijskega državljanstva. Pri podeljevanju takšnega statusa bi po njegovih besedah morali veljati evropski standardi, ki bi morali presegati nacionalne ideje in meje. »Južna Tirolska je bila že dvakrat žrtev nacionalizma, zato smo prepričani Evropejci,« je dodal Kompatscher.
 

Brez soglasja Rima ne bo šlo


Zgodba o avstrijskih potnih listih za prebivalce regije, ki je bila več kot pol tisočletja del Avstroogrske, leta 1919 pa jo je novo nastala republika Avstrija morala prepustiti »zmagovalki« prve svetovne vojne Italiji, ni nova, saj so to, da bi morali imeti »Staroavstrijci«, nemško in ladinsko govoreči prebivalci Južne Tirolske, možnost pridobitve dodatnega avstrijskega državljanstva, zapisali v vladno pogodbo nove avstrijske koalicije med ljudsko in svobodnjaško stranko pod vodstvom zveznega kanclerja Sebastiana Kurza. Čeprav na Dunaju doslej še niso pojasnili, kako bi to uresničili, je vprašanje dvojnega državljanstva postalo del predvolilnega boja na volitvah na Južnem Tirolskem, v katerega sta se vključila tudi politična vrhova obeh držav.

»Ne morete deliti potnih listov brez našega soglasja. Ni govora o dvojnih potnih listih,« je pred dnevi Dunaj opozoril italijanski notranji minister in vodja desničarske Lige Matteo Salvini. Na Dunaju so brž zagotovili, da brez soglasja Rima ne bodo nič storili. Sicer pa sploh ni jasno, kako naj bi to izvedli. Po besedah profesorja politoligije iz univerze v Innsbrucku Güntherja Pallaverja bodo lahko uporabili bodisi zgodovinski oziroma genealoški kriterij, po katerem bodo morali prosilci za avstrijsko državljanstvo dokazovati, da so bili njihovi predniki državljani Avstroogrske, bodisi etnični oziroma jezikovni kriterij. A težava je že v tem, da severna soseda praviloma ne dovoljuje dvojnega državljanstva, kar v zadnjem času na svoji koži občutijo tisti Avstrijci, za katere so oblasti ugotovile, da so se znašli na volilnih seznamih za turške volitve.
 

Večini všeč trenutna ureditev


Analitiki pravijo, da se bo po volitvah tudi razprava o dvojnem državljanstvu polegla, saj merjenja ljudskega razpoloženja pričajo, da je v najbogatejši italijanski regiji, ki skorajda ne pozna brezposelnosti, večini prebivalstva všeč trenutna ureditev: delež zadovoljnežev se je z osmih odstotkov leta 1991 v zadnjih letih povečal na kar 53 odstotkov. Okoli dve tretjini prebivalstva je nemško govorečega, dobra četrtina je Italijanov, okoli štiri odstotke pa je Ladinov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine