Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Desni skrajneži so vedno bolj čezmejno povezani

FBI je nevarnost zaradi skrajnih desničarjev letos izenačil s stopnjo nevarnosti zaradi tujih terorističnih organizacij.
Pripadniki skrajnodesničarske stranke Tretja pot (Der III: Weg) na demonstracijah v Berlinu oktobra letos. FOTO: Christian Mang/Reuters
Pripadniki skrajnodesničarske stranke Tretja pot (Der III: Weg) na demonstracijah v Berlinu oktobra letos. FOTO: Christian Mang/Reuters
J.B.P.
20. 11. 2020 | 17:00
3:37
Srečujejo se na mednarodnih glasbenih festivalih in tekmovanjih v borilnih veščinah, skupaj se udeležujejo paravojaških taborov pri vzhodnoevropskih somišljenikih, odlično so povezani prek spletnih platform, močan vir njihovega financiranja pa sta prav organizacija mednarodnih glasbenih in športnih dogodkov ter spletna trgovina. Pripadniki nasilne skrajne desnice v Evropi in svetu se vse manj enačijo samo s svojo državo in vse manj poudarjajo svoj lastni ultranacionalizem. Nov povezovalni ideološki element je prevlada »bele rase«, njihove povezave pa so vedno bolj nadnacionalne, piše nemški Die Welt.

V Weltu pravzaprav povzemajo nedavno dokončano študijo z naslovom »Mednarodni desni ekstremizem in terorizem – mednarodna povezanost, definicije, primeri, strukture in protiukrepi,« ki jo je pri organizaciji Projekt proti ekstremizmu (Counter extremism project - CEP) v okviru predsedovanja Evropski uniji naročilo nemško zunanje ministrstvo. 
 

EU še ni uspelo poenotiti boja proti desnemu ekstremizmu


Iz študije je mogoče razbrati, da se desni ekstremizem in terorizem že leta vse tesneje mednarodno povezujeta, širita svojo skrajno ideologijo, se razraščata in postajata vedno bolj nevarna. Medtem pa se mednarodna skupnost ali vsaj članice Evropske unije ne morejo povezati in poenotiti niti o skupni definiciji desnega ekstremizma in terorizma niti o skupnem ukrepanju proti tej rastoči nevarnosti. Študija sicer obravnava stanje v samo šestih državah – Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Finski in Švedski – toda vzorci so podobni povsod. 

Glasbeni koncerti so pomemben vir financiranja mednarodno vedno bolj povezane nasilne skrajne desnice. Na posnetku Hannes Ostendorf, pevec skrajnodesničarske skupine "Kategorie C" leta 2015. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters
Glasbeni koncerti so pomemben vir financiranja mednarodno vedno bolj povezane nasilne skrajne desnice. Na posnetku Hannes Ostendorf, pevec skrajnodesničarske skupine "Kategorie C" leta 2015. FOTO: Wolfgang Rattay/Reuters


V državah EU se naraščajoče nevarnosti desnega ekstremizma in terorizma sicer zavedajo in skupno analizo položaja napovedujejo že od lanskega leta, toda doslej se še niso dokončno dogovorili niti za njeno pripravo. In tudi zato je Nemčija študijo, ki odgovarja na številna vprašanja, naročila sama. Nemški zunanji minister Heiko Maas vidi v njej osnovo za politično ukrepanje, saj tudi sama Nemčija desni ekstremizem ocenjuje kot veliko varnostno grožnjo. Zvezni minister za notranje zadeve Horst Seehofer je julija letos to grožnjo ocenil celo kot trenutno največjo varnostno grožnjo v državi. Tudi v ZDA nevarnost skrajne desnice ocenjujejo zelo visoko – FBI je letos grožnjo desničarskih skrajnežev ocenila enako kot grožnjo tujih terorističnih organizacij, kot so Islamska država, lani pa je bilo po podatkih FBI najbolj smrtonosno leto zaradi desnega ekstremizma po letu 1995.
 

V letu 2019 štirje mrtvi in 119 hudo ranjenih


Po podatkih Centra za raziskave terorizma na Univerzi v Oslu je bilo med letoma 1990 in 2018 v Zahodni Evropi najmanj 757 skrajnodesničarskih napadov, ki so imeli za posledico mrtve ali hudo poškodovane žrtve, samo v letu 2019 pa je bilo takšnih napadov že 116. V njih so štirje ljudje umrli, 112 je bilo hudo ranjenih. Nevarnost je torej vse večja in vse večja je tudi potreba po mednarodno povezanem ukrepanju, ugotavljajo ustvarjalci študije.   

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine