Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V Tokiu državniški pogreb umrlega premiera Šinza Abeja

V slovenski odpravi sta bila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in nekdanjih premier Miro Cerar.
Šinzo Abe je bil japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. FOTO: Reuters
Šinzo Abe je bil japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. FOTO: Reuters
STA
27. 9. 2022 | 08:45
27. 9. 2022 | 11:41
3:34

Na Japonskem so pripravili državno pogrebno slovesnost za nekdanjim japonskim premierom Šinzom Abejem, ki je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli atentatorja. Na slovesnost je prispelo okoli 4300 gostov, tudi okoli 700 tujih. Med njimi je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

image_alt
Pogreb v senci povezav s kontroverzno cerkvijo

Predsednica DZ se je udeležila tudi sprejema, ki ga je priredil japonski premier Fumio Kišida, ter se srečala z japonskim zunanjim ministrom Jošimaso Hajašijem in Abejevo vdovo. V slovenski delegaciji je sicer bil tudi nekdanji premier Miro Cerar. Japonska vlada je namreč na pogrebno slovesnost povabila tudi vse nekdanje predsednike držav in vlad, ki so se v preteklosti srečali z Abejem.

Poklonila se je tudi Kamala Harris. FOTO: Leah Millis/Reuters
Poklonila se je tudi Kamala Harris. FOTO: Leah Millis/Reuters

Abejev pepel, ki ga je nosila njegova vdova Akie, so najprej prinesli v dvorano Budokan v Tokiu, kjer je v čast ubitemu nekdanjemu voditelju zadonela salva iz 19 topov. Pred dvorano se je v vrsto postavilo na tisoče Japoncev, ki so se nato v dveh žalnih šotorih poklonili pokojniku.

Slovesnosti so se med drugim udeležili tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, predsednik Evropskega sveta Charles Michel ter premieri Južne Koreje, Indije in Avstralije.

image_alt
Krogla, ki se je zarila v zavest Japoncev

Državna pogrebna slovesnost za Abejem je sicer povzročila precej nejevolje v državi. Vlada pod vodstvom Kišide je za slovo od dolgoletnega japonskega premiera namenila kar 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov), čemur glede na javnomnenjske raziskave nasprotuje več kot polovica Japoncev. To je vplivalo tudi na priljubljenost premiera in vlade, še poroča DPA.

Japonski premier Fumio Kišida je za pogreb odštel veliko državnega denarja. FOTO: Reuters
Japonski premier Fumio Kišida je za pogreb odštel veliko državnega denarja. FOTO: Reuters

Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah Tokia se je udeležilo več tisoč ljudi. Sam pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu.

Abe je bil sicer japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju premiera je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020. 8. julija ga je na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil in ubil nekdanji pripadnik japonske mornarice.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine