Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Bodo morali tesni sodelavci Donalda Trumpa vendarle pričati?

Predsednik v Beli hiši sprejel herojskega psa Conana – in rešil življenje  puranoma Kruhu in Maslu.
Ameriški predsednik  Donald Trump. FOTO: Loren Elliott/ Reuters
Ameriški predsednik  Donald Trump. FOTO: Loren Elliott/ Reuters
26. 11. 2019 | 02:52
26. 11. 2019 | 08:38
2:55
New York – Washington se trese od škandalov s predsednikom Donaldom Trumpom v glavni vlogi in se bo morda še bolj, saj je sodnica nekdanjemu glavnemu pravniku Bele hiše Donu McGahnu ukazala pričanje v kongresu.

Zahteva odbora predstavniškega doma za pravosodje izvira še iz preiskave ruskega vmešavanja v ameriške volitve 2016 pod taktirko posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, a je lahko, če je ne bo zavrnilo prizivno sodišče, znamenje tudi za številne druge Trumpove sodelavce. Številni med njimi nočejo ali pa jim ni dovoljeno pričati pred preiskavo razrešitve zaradi tako imenovane ukrajinske afere.

Don McGahn. Foto Brendan Smialowski Afp
Don McGahn. Foto Brendan Smialowski Afp


Če ne bo na višji stopnji preklicana odločitev sodnice Ketanji Brown Jackson, ki jo je imenoval še Trumpov demokratski predhodnik Barack Obama, bodo Američani vendarle slišali pričanja političnih osebnosti kot nekdanji Trumpov svetovalec za nacionalno varnost John Bolton ali nekdanji minister za energijo Rick Perry.

Ta izjavlja, da je bil sedanji predsednik izbran od Boga, kar morda ne bi bilo slabo ob poročilih, da je eden od pomagačev predsednikovega osebnega odvetnika Rudyja Giulianija Lev Parnas kongresni preiskavi posredoval fotografije ter video in zvočne posnetke. Nekateri od njih niso v korist ne nekdanjemu newyorškemu županu niti predsedniku.

Ob tem zbledijo celo ugibanja, da je anonimni avtor razvpite knjige o kaosu v Trumpovi Beli hiši z naslovom Opozorilo (A Warning) pisec govorov nekdanjega obrambnega ministra Jamesa Mattisa Guy Snodgrass. David Kusnet iz revije The New Republic, sam nekdanji pisec govorov predsednika Billa Clintona, je analiziral njegov način pisanja, Snodgrass pa novinarjem, ki so ga povprašali o tem, ni zanikal te možnosti.

Trumpovi privrženci še naprej trdijo, da gre za lov na čarovnice in predsednik je v ponedeljek raje sprejel – psa, ki je pomagal obračunati s terorističnim voditeljem Islamske države Abu Bakrom al Bagdadijem.

Slavnost za herojskega psa Conana. FOTO: Tom Brenner/ Reuters
Slavnost za herojskega psa Conana. FOTO: Tom Brenner/ Reuters


Belgijskega ovčarja Conana so za to priložnost pripeljali z Bližnjega vzhoda, ameriški predsedniški par pa je pred zahvalnim dnem po tradiciji rešil življenje puranoma. »Kruh« in »Maslo«, kot so ju imenovali, bi se lahko do naravnega konca svojega življenja spominjala tudi nastanitve v luksuznem hotelu Willard na Pensilvanski aveniji pred sprejemom pri predsedniku države – če bi imela kaj takšnega v glavi, seveda.
 
Purana v elitnem washingtonskem hotelu. FOTO: Win Mcnamee/ AFP
Purana v elitnem washingtonskem hotelu. FOTO: Win Mcnamee/ AFP

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine