Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Avstralija pogosta tarča vedno hujših kibernetskih napadov

Scott Morrison je uprave podjetij in institucije pozval k izboljšanju zaščite pred hekerskimi napadi. Ni še jasno, zakaj je premier izbral točno ta trenutek.
Stooodstotno prepričan, da za hekerskimi napadi stoji Kitajska, avstralski premier Scott Morrison seveda ne more biti. FOTO: Stringer Reuters
Stooodstotno prepričan, da za hekerskimi napadi stoji Kitajska, avstralski premier Scott Morrison seveda ne more biti. FOTO: Stringer Reuters
A. I.
19. 6. 2020 | 09:10
19. 6. 2020 | 14:47
4:55
Avstralski premier Scott Morrison je opozoril, da so avstralska vlada in državne institucije nenehna tarča prefinjenih kibernetskih napadov. Vdori vključujejo »vse ravni, osnovne storitve in različna podjetja«, je po poročanju BBC dejal premier. Večjih kršitev varovanja osebnih podatkov za zdaj še ni bilo, se pa napadi dogajajo že več mesecev in postajajo čedalje hujši.

Morrison je javnost nagovoril, da bi opozoril prebivalce in pozval uprave podjetij k izboljšanju zaščite pred hekerskimi napadi. Čeprav je pri tem dodal tudi, da Avstralija glede vdorov v podatke ni na globalni ravni nič posebnega, to se dogaja povsod po svetu. 

Avstralski premier ni hotel navesti konkretnih žrtev napadov, je pa potrdil, da so bile med njimi vlada, industrija, politične organizacije, izobraževalne in zdravstvene ustanove, ponudniki osebnih storitev in upravljavci pomembnih infrastrukturnih objektov.



Ena od avstralskih univerz je lani opozorila, da so bili tarča hekerskega vdora in da so hekerji dostopali do podatkov o osebju in študentih. V začetku leta 2019 so se neznanci spravili nad nekatere politične stranke in avstralski parlament. Po oceni vlade za napadom stojijo prefinjeni državni akterji. Morrison ni hotel s prstom pokazati na krivca, a je dodal, da ima kibernetske sposobnosti za tako velike vdore le malo držav. Javno točno določene države ni hotel razkriti. 

Prvi sumi so padli na Peking, saj sta državi že dlje v sporu zaradi kitajskega vpliva v Avstraliji. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters
Prvi sumi so padli na Peking, saj sta državi že dlje v sporu zaradi kitajskega vpliva v Avstraliji. FOTO: Carlos Garcia Rawlins/Reuters


Strokovnjaki sicer pravijo, da je ena »takšnih redkih držav« Kitajska, ob njej pa še Rusija, Iran in Severna Koreja. BBC še piše, da kibernetsko vohunjenje med posameznimi državami, ki so lahko celo zaveznice, ni nič novega. Reuters je poročal, da so menda avstralske obveščevalne agencije sumile, da so za vdor leta 2019 odgovorni kitajski hekerji, saj sta Avstralija in Kitajska že dlje v sporu zaradi kitajskega vpliva v Avstraliji. Tudi avstralska televizija ABC, ki se sklicuje na višje vladne uradnike, je poročala, da za napad sumijo Kitajsko. Uradna Canberra komentarja na to ni hotela podati. 


Odnosi med Avstralijo in Kitajsko vedno slabši


Dopisnik britanskega časnika piše, da ni povsem jasno, zakaj je avstralski premier javnost nagovoril ravno včeraj, sploh glede na to, da se hekerski vdori pojavljajo že dlje časa. Morrison je imel podoben nagovor že lani. Prav tako premier ni hotel odgovoriti na neposredno novinarsko vprašanje, ali za zadnje vdore sumijo Kitajsko. 

Odnosi med državama so se poslabšali v zadnjih nekaj letih, močno zaostrili pa po tem, ko je Avstralija pozvala ZDA k preiskavi o izvoru novega koronavirusa, ki so ga lani prvič odkrili na Kitajskem. Azijci niso ostali dolžni – uvedli so tarife na avstralski ječmen, ustavili uvoz govejega mesa in opozorili svoje državljane, predvsem študente, pred nevarnostjo potovanja v Avstralijo. Morrison je prejšnji teden dejal, da ne bo popustil pod pritiski iz Pekinga. 

Avstralske varnostne sile tesno sodelujejo z zavezniki pri premagovanju izziva kibernetskih napadov, je po pisanju STA še povedal Morrison. Predvsem so okrepili sodelovanje z ZDA, Veliko Britanijo, Kanado in Novo Zelandijo. O kibernetskih napadih je Morrison že v četrtek govoril z britanskim kolegom Borisom Johnsonom

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine