Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški polkovnik ukrajinskega rodu proti predsedniku Trumpu

Alexander Vindman o »neprimernem« Trumpovem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Zelenskim
Polkovnik Alexander Vindman s starejšim bratom Leonidom. Foto Sarah Silbiger Afp
Polkovnik Alexander Vindman s starejšim bratom Leonidom. Foto Sarah Silbiger Afp
19. 11. 2019 | 21:07
19. 11. 2019 | 21:24
4:20
New York – Pričanja za zaprtimi vrati v preiskavi razrešitve Donalda Trumpa so ameriški javnosti že predstavila obtožbe uradnika sveta za nacionalno varnost Alexandra Vindmana zaradi predsednikovega poletnega telefonskega pogovora z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim. V živo pred televizijskimi kamerami pa polkovnikove besede o neprimernosti prošenj predsednika ZDA tuji vladi za preiskavo ameriškega državljana še bolj odmevajo. Republikanski kongresniki so, nasprotno, tudi tokrat odločno branili svojega predsednika ter iskali luknje v pričanjih njegovih obtoževalcev.

Vindman je pogovor s 25.junija razumel kot Trumpov ukaz Zelenskemu ter o svojih dvomih poročal visokemu uradniku State Departmenta Georgeu Kentu, ki je proti Trumpu pričal prejšnji teden. Poročal je tudi neimenovanemu obveščevalnemu uradniku in republikanski člani odbora predstavniškega doma za obveščevalne zadeve so želeli vedeti, ali gre za žvižgača, ki je tudi sprožil preiskavo o predsednikovi razrešitvi. V javnosti se namreč širijo govorice, da je to analitik obveščevalne agencije Cia, ki je tesno sodeloval z nekdanjim demokratskim podpredsednikom Joejem Bidnom. Trump in drugi republikanci prav Bidna obtožujejo pritiskov na Ukrajino, saj je sam priznal zadrževanje milijardne pomoči Ukrajini do odpoklica državnega tožilca, ki je preiskoval proizvajalca zemeljskega plina Burisma Holdings. Podpredsednikov sin Hunter Biden je sedel v upravnem odboru tega podjetja.

Nekdanji podpredsednik Joe Biden. Foto David Becker Afp
Nekdanji podpredsednik Joe Biden. Foto David Becker Afp



Demokratski predsednik odbora in vodja preiskave o Trumpovi razrešitvi Adam Schiff je razpravo o žvižgaču takoj odločno prekinil in Vindman je nadaljeval z opisom dogajanja v Beli hiši po spoznanju, da jih je nekdo zatožil kongresu. Dokumentacijo o spornem telefonskem pogovoru so prestavili na posebej zavarovan strežnik, polkovnika pa so z Ukrajino povezane ameriške razprave zaskrbele že prej, še posebej izjave veleposlanika pri Evropski uniji Gordona Sondlanda o nujnosti, da Ukrajina začne priskovati Bidna. Nekdanji hotelir in donator republikanski stranki bo pred kongresnimi preiskovalci nastopil jutri.

Alexander Vindman je tudi povedal, da mu je svetovalec za nacionalno varnost ukrajinskega predsednika Zelenskega najmanj trikrat predlagal položaj obrambnega ministra te države, a se je z očetom in bratoma, od katerih je en njegov enojajčni dvojček, ki v ameriškem svetu za nacionalno varnost deluje kot odvetnik, v ZDA priselil še v otroških leth ter se ima za Američana. Za enega manj napetih trenutkov zaslišanja je poskrbel demokratski kongresnik Joaquin Castro, enojajčni dvojček demokratskega predsedniškega kandidata Juliána. »Upam da vas vaš brat ne bo prepričal v puščanje brade,« se je ponorčeval bolj poraščeni od obeh teksaških politikov.

Republikanski kongresnik Devin Nunes zagovarja Trumpa. Foto Jonathan Ernst Reuters
Republikanski kongresnik Devin Nunes zagovarja Trumpa. Foto Jonathan Ernst Reuters


To je bil tudi eden redkih sproščenih trenutkov zaslišanj, saj gre v ameriški politiki ta čas za vse ali nič: demokrati so odločeni preiskavo o razrešitvi predsednika Trumpa pripeljati do konca, prvi republikanec pa se skupaj s svojimi strankarskimi priajtelji brani z vsemi močmi. Podobno razdeljena je še vedno tudi vsa ameriška javnost, a demokrati upajo, da bodo televizijska pričanja tehtnico premaknila na njihovo stran. Dopoldne je pričala tudi svetovalka podpredsednika Mikea Pencea Jennifer Williams, pričanja pa se bodo nadaljevala tudi popoldne po vzhodnoameriškem času in seveda v prihodnjih dneh.
Predsednik Trump tudi tokrat ni zadrževal svoje jeze nad kongresnimi demokrati. »Močno precenjeno in nesposobno« predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je dovolila preiskavo razrešitve, je obtožil zadrževanja ratifikacije trgovinskega sporazuma s Kanado in Mehiko, vse demokrate pa, da vodijo nepravični »kengurujski« proces.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine