Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ameriški policist Chauvin obtožen tudi naklepnega uboja

Uboj Georgea Floyda je sredi pandemije koronavirusa povzročil silovite proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi po vseh ZDA.
George Floyd je zaradi policijskega nasilja umrl lani maja. FOTO: Chandan Khanna/AFP
George Floyd je zaradi policijskega nasilja umrl lani maja. FOTO: Chandan Khanna/AFP
STA
11. 3. 2021 | 18:40
11. 3. 2021 | 18:44
3:24
Državni sodnik Minnesote Peter Cahill je danes vrnil še tretjo točko obtožnice proti nekdanjemu policistu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu zaradi smrti Georgea Floyda med aretacijo lani maja. Njegov uboj je sredi pandemije koronavirusa povzročil silovite proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi po vseh ZDA.

Tožilstvo in obramba bi morala že v ponedeljek začeti z izbiro 12 porotnikov in dveh rezerv, vendar pa se je zapletlo glede števila točk obtožnice. Chauvin je obtožen nenaklepnega umora in uboja, tožilstvo pa je imelo še obtožnico naklepnega ali namernega uboja. Sodnik Cahill je to točko lani odstranil, tožilci pa so se pritožili, ker mislijo, da imajo s tem več možnosti za vsaj kakšno obsodbo.

image_alt
V Minneapolisu se začenja ameriški proces leta


Prizivno sodišče Minnesote je potem sodniku naročilo, naj ponovno razmisli o vrnitvi umaknjene točke obtožnice. Sodnik je razmislil in se sedaj odločil, da točko vrne. Sama izbira porote naj bi trajala najmanj tri tedne, potem pa naj bi se sojenje zares začelo 29. marca.

Poleg Chauvina so sodelovanja pri umoru obtoženi še trije policisti, ki so bili 25. maja lani poleg, ko je Chauvin dušil osumljenca, vklenjenega in na tleh kar devet minut, dokler George Floyd ni izdihnil. Tem policistom bodo sodili posebej in se bodo lahko izgovarjali, da so le ubogali navodila nadrejenega veterana Chauvina.

Sodnik Cahill je tretjo točko obtožnice odstranil, ker naj ne bi ustrezala okoliščinam primera. Obveljala bi lahko le v primeru, če je osumljenec s svojim dejanjem ogrožal še koga drugega, razen tistega, ki je umrl. Prizivno sodišče Minnesote je menilo, da glede na presedan v podobnem primeru policijskega nasilja temu ni tako.

Poleg Chauvina so sodelovanja pri umoru obtoženi še trije policisti, ki so bili 25. maja lani poleg, ko je Chauvin dušil osumljenca, vklenjenega in na tleh kar devet minut, dokler <strong>George Floyd</strong> ni izdihnil. FOTO: AFP
Poleg Chauvina so sodelovanja pri umoru obtoženi še trije policisti, ki so bili 25. maja lani poleg, ko je Chauvin dušil osumljenca, vklenjenega in na tleh kar devet minut, dokler George Floyd ni izdihnil. FOTO: AFP


Chauvinu za nenaklepni umor grozi največ do 40 let zapora, za naklepni uboj pa do 25 let. Ker doslej še ni bil kaznovan, maksimalne kazni verjetno ne bo. 44-letnega Chauvina so lani aretirali, nato pa ga oktobra po plačilu milijona dolarjev varščine izpustili na prostost do konca procesa.

Pred sodno dvorano v Minneapolisu se vsak dan zberejo protestniki, ki zahtevajo »Pravico za Georgea Floyda« in »Obsodbo morilskih policistov«. Celotno območje centra mesta Minneapolis okrog sodne dvorane je sicer obkroženo z barikadami, ki bodo skupaj z okrepljenimi varnostnimi silami res potrebne, če porota na koncu procesa Chauvina ne bo spoznala za krivega.

image_alt
Košarkar kupil hišo družini ubitega Georgea Floyda


Sodnik Cahill je že prej zavrnil zahtevo obrambe, ki jo vodi odvetnik Eric Nelson, da se sojenje preseli drugam. Cahill je menil, da ga ni kraja v Minnesoti, kjer ne bi vedeli za dogodke lanskega maja in nepristransko poroto bo težko najti kjerkoli.

Ljudje so si ustvarili svoja mnenja, nekateri bodo še naprej podpirali policijo brez pomislekov, drugi bodo zahtevali posledice in obramba in tožilstvo bosta iz kroga potencialnih porotnikov izločevala tiste, na katere ne moreta računati. Na voljo imata sicer le omejeno število izločitev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine