Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Iz poplavljenega romskega naselja v občini Grosuplje evakuirali 11 oseb

Gasilci so zaradi dežja včeraj zvečer največkrat posredovali na Celjskem. Največ težav je bilo v občini Žalec; v visokogorju danes severni veter in sneg.
Iz romskega naselja v občini Grosuplje, ki ga je ponoči poplavil potok, so gasilci reševali tudi živali. FOTO: Pgd Šmarje Sap
Iz romskega naselja v občini Grosuplje, ki ga je ponoči poplavil potok, so gasilci reševali tudi živali. FOTO: Pgd Šmarje Sap
STA, Ni. Go.
13. 9. 2024 | 07:49
13. 9. 2024 | 17:54
9:32

Temperature po Sloveniji so se prvič po letošnjem vročem poletju spustile pod deset stopinj Celzija. V Ljubljani so zjutraj namerili osem stopinj, najhladneje pa je bilo na območju Rateč, le dve stopinji nad ničlo. Ponekod je zapadel prvi sneg. A kot je za STA dejal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, ne gre za kakšno posebnost v tem obdobju, saj v visokogorju včasih sneži že avgusta. Je pa res, da so tokratne snežinke v nekoliko nižjih legah vseeno neobičajne.

Vreme je povzročilo mnogo nevšečnosti, po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je do jutra posredovalo 159 gasilskih enot.

Evakuacija prebivalcev romskega naselja

Nočno deževje je povzročilo več težav na območju Ponove vasi v občini Grosuplje. Med drugim je narasel potok zalil romsko naselje, iz katerega so ponoči evakuirali 11 ljudi, med njimi so tudi otroci, ki se še vedno ne morejo vrniti v svoja domovanja. Prav tako je voda zalila proizvodne prostore podjetja Omaplast, so za STA povedali gasilci.

Člani operativnih enot Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Grosuplje, Šmarje Sap, Ponova vas in Spodnja Slivnica so imeli zlasti zgodaj zjutraj polne roke dela. Kot je za STA povedal Martin Jaklič iz PGD Grosuplje, ki je skupaj s poveljniki drugih društev vodil intervencijo, so okoli 4. ure evakuirali 11 oseb iz romskega naselja ter nekaj njihovih živali.

»Bližnji potok je zelo hitro narasel in se razlil po travnikih, pri tem pa dosegel tudi tamkajšnje romsko naselje,« je pojasnil. Na suho so jih spravili v približno eni uri, a se doslej še niso mogli vrniti nazaj, saj je voda tam še vedno visoka. Po njegovih podatkih naj bi jim pristojne službe uredile začasno bivališče.

Omenjeno romsko naselje se sicer nahaja na poplavnem območju, je dejal Jaklič. Naselje prav tako nima ne elektrike ne vode. »Zdaj pa so ostali še brez strehe nad glavo. Še tisto, kar so imeli, so izgubili, je razmere za STA opisala romska svetnica v občini Grosuplje Bojana Hudorovič.


Sneg pri nas in v drugih alpskih državah

Po podatkih Agencije za okolje je na Vršiču zapadlo 30 centimetrov snega, na Zelenici 23, na Pavličevem sedlu pa 19 centimetrov. Okoli deset centimetrov so ga namerili še na Uršlji Gori, Kredarici in Rogli, nekaj malega pa tudi na Voglu in pri Treh kraljih na Pohorju. V gorah piha tudi močan severnik, ki se bo po napovedih še krepil.

Temperature so po Velkavrhovih njegovih besedah na kratek rok morda res podpovprečne, a vseeno vselej nastajajo odkloni v eno ali drugo smer. Vse to po njegovem še ne pomeni, da letos ne bi mogli več dočakati toplega obdobja s temperaturami tudi do 25 stopinj, saj se to po izkušnjah zadnjih nekaj let lahko zgodi tudi še oktobra. »Nekaj dni bo zdaj še hladno, potem pa bo spet topleje,« je še dejal.

Prvi sneg je medtem zapadel tudi v drugih alpskih državah. O njem poročajo z Bavarske, kjer naj bi ga zlasti v južnem delu v prihodnjih dneh na nadmorski višini nad 1500 metrov zapadlo celo do 50 centimetrov. Avstrijski mediji prav tako poročajo o številnih težavah, ki sta jih na cestah povzročila močan dež in sneženje. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je zaradi tega zaprtih več cest na območju Salzburga, prav tako je še vedno prekinjen železniški promet med Bad Hofgasteinom in Bad Gasteinom, medtem ko na ostalih progah na tem območju nastajajo zamude.

Posredovalo 159 gasilskih enot

Dež se bo sicer čez dan vendarle nekoliko umiril. V četrtek čez dan je največ težav povzročal na Obali, zvečer pa na Celjskem. Nastajale so krajevno močne nevihte, zaradi katerih so hitro naraščali vodotoki in nastajali hudourniki. Na območju Žalca so imeli gasilci precej dela.

Kot so davi sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je meteorna voda poplavljala prostore stanovanjskih in drugih objektov, ceste, parkirišča in podhode, narasli vodotoki pa so ogrožali objekte in ponekod poškodovali mostove.

Močan veter je podiral drevesa in električne drogove ter razkrival ostrešja objektov. Zaradi razmočenega terena so se sprožili številni zemeljski plazovi, udori ter zdrsi zemljin in kamnin.

Po zadnjih podatkih do šeste ure zjutraj je bilo po državi skupaj obravnavanih 454 dogodkov, od tega skoraj polovico (223) na območju regijskega centra Koper, 97 pa na območju regijskega centra Celje. V 47 primerih so morali posredovati na ljubljanskem območju, 24-krat pa na mariborskem.

Pri tem je po podatkih uprave za zaščito in reševanje posredovalo 159 gasilskih enot. Gasilci so med drugim prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih objektov in njihove okolice, več objektov pa so preventivno zaščitili s protipoplavnimi vrečami. Odstranjevali so podrta drevesa, prekrivali poškodovana ostrešja, s folijo prekrivali plazovite predele. Skupaj z delavci komunalnih podjetij so čistili propuste, odtoke, nanose zemljine in kamenja.

image_alt
Prihaja sneg, usoda Kanina pa še vedno ni znana

Potok Ložnica poplavil

O precej težavah poročajo iz žalske občine, kjer je bregove prestopil potok Ložnica, ki je prestopil bregove in poplavil več objektov. Zaradi močnih padavin so gasilci posredovali na območju Gotovelj in Ložnice pri Žalcu, kjer je voda ogrožala več objektov in zaprla več cest. Skupno so morali posredovati 23-krat, največ na območju Drešinje vasi, je poročal portal N1.

Drešinja vas, Žalec FOTO: Ines Šalamun/Facebook
Drešinja vas, Žalec FOTO: Ines Šalamun/Facebook

Najhuje je bilo v krajevni skupnosti Drešinja vas, kjer je zalilo osem hiš. Kot je dejal poveljnik PGD Drešinja vas Franc Zavašnik, se je potok razlil pri mostu v vasi, ker je bil protipoplavni nasip prenizek. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preprečili nadaljnje razlitje narasle vode po vasi. Poleg tega so s folijo zavarovali vhode v ogrožene stanovanjske hiše in preprečili nadaljnji vdor vode.

Žalski župan Janko Kos je danes povedal, da sta narasla tudi manjša potoka Peklenščica in Trnava, ki pa sta medtem že začela upadati. Ne vedo, kaj bo v naslednjem deževju, ker se protipoplavni ukrepi na območju Savinje in Ložnice po avgustovski ujmi še niso začeli izvajati, je opozoril.

V naseljih Tabor, Pondor, Kapla, Gomilsko, Poljče, Trnava, Šmatevž, Kaplja vas, Dolenja vas, Orla vas, Latkova vas, Prebold, Ojstriška vas, Grajska vas, Sv. Lovrenc, Tešova in Jeronim so Iz žalskega komunalnega podjetja uporabnike pitne vode obvestili, da so se zaradi obilnega deževja zakalili vodni viri, zato je vodo treba do preklica prekuhavati.

Nad nami »muhast ciklon«

Kot je za Radio Slovenija zjutraj povedal dežurni meteorolog Andrej Velkavrh, bodo padavine počasi ponehale, najpozneje na Štajerskem, še naprej pa bo vreme oblačno in vetrovno. A burja na Primorskem bo precej hitro oslabela in popoldne ponehala, je dejal.

Ponoči je sicer ponekod zapadlo kar nekaj padavin, na Notranjskem in Kočevskem krajevno tudi 30 milimetrov, a je bila intenziteta padavin vseeno manjša kot v četrtek čez dan. Nad nami se zdaj zadržuje precej muhast ciklon, ki se bo gibal precej nepredvidljivo, se pomikal malo sem, malo tja, zato napovedi po Velkavrhovih besedah ne bodo povsem natančne.

»Vemo, da padavin ne bo dosti in da ne bodo dolgotrajne. Težišče padavin pa bo ves čas v severni in vzhodni Sloveniji,« je še dodal Velkavrh, ki napoveduje, da večjih temperaturnih porastov vsaj do konca tedna ne bo, nekoliko toplejši pa bi lahko bil ponedeljek, ko bi se lahko v notranjosti države ogrelo do 20 stopinj Celzija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Ne verjemite vražam; naj bo petek, 13., vaš srečni dan.

PREVERITE PONUDBO  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine