Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zima, zima ... zeleno-bela

Na vzhodu države so smučišča bolje začela zimsko sezono, novih padavin pa še ni na obzorju.
Naše najviše ležeče smučišče Kanin ne obratuje na polno. FOTO: Blaž Močnik
Naše najviše ležeče smučišče Kanin ne obratuje na polno. FOTO: Blaž Močnik
21. 12. 2018 | 09:30
21. 12. 2018 | 13:31
7:12
Slovenski gorski centri ne glede na uspešnost preteklih zim vsakič znova trepetajo, kako debelo snežno odejo jim bo tokrat namenila narava. Vsaj za zdaj je ta skopa s snegom, zato bo izplen v prvem vrhuncu sezone ob božično-novoletnih praznikih manjši, kot bi bil v povsem zimskih okoliščinah.

»Prvi vrhunec nam prinese od 15 do 20 odstotkov prihodkov v zimi. Če ga ni, lahko pozabimo na naložbe,« je bil neposreden direktor RTC Žičnice Kranjska Gora Janez Pristavec. Eno naših najbolj renomiranih smučišč letos praznuje 70 let, a za zdaj je snega dovolj za obratovanje štirih naprav, temu primerna je tudi cena dnevne vozovnice za odrasle, 22 evrov. Sicer so doslej našteli šest obratovalnih dni manj kakor lani. Od danes bo mogoča nočna smuka, konec tedna pa bodo predvidoma odprli še preostale proge, razen Podkorena 2.


Praznični program na zasneženem Krvavcu


Na Kaninu so pohiteli z odprtjem sezone v decembru, toda kaj več od dveh prog smučarjem niso mogli ponuditi. Lanska zima je decembra zagotovila obisk 5600 ljudi, letos se jih je od začetka obratovanja na 2200 metrov nadmorske višine povzpelo 800. Na srečo upravljavca Sončni Kanin bodo italijanski kolegi v soboto odprli celotno povezano smučišče Sella Nevea. »Tako pa bomo dovolj konkurenčni,« pravi vršilec dolžnosti direktorja zavoda Marijan Skornišek, čeprav priznava, da navala ne pričakuje, dokler zima ne bo dosegla tudi doline. Največ poslovnega glavobola imajo na Voglu, kjer obratuje zgolj sedežnica Brunarica, medtem ko so lani smučišče usposobili že 10. novembra.

Lanskega decembra so na Kaninu našteli okoli 5600 smučarjev, letos do zdaj le 800. FOTO: Blaž Močnik
Lanskega decembra so na Kaninu našteli okoli 5600 smučarjev, letos do zdaj le 800. FOTO: Blaž Močnik


Na Krvavcu so kljub pomanjkanju naravnega snega nizke temperature pripomogle, da so s tehničnim zasnežili velik del smučišča. V soboto bodo pognali še enosedežnico Gospinca in dvosedežnico Kriška planina za dostop smučarjev iz drugega dela planine. Ko ne obratuje celotno smučišče, veljajo predprodajne cene, ki so od rednih nižje tudi za četrtino. »Med prazniki smo pripravili pester program. Na božični dan bo na Plaži tradicionalna božična maša, na silvestrovo bo vozila kabinska žičnica brezplačno. Poleg tega smo zagotovili prevoz iz Ljubljane in Kranja, tudi nazaj,« napoveduje Špela Janša iz marketinga RTC Krvavec.



Brez umetnega zasneževanja bi cerkljansko smučišče samevalo, tako pa v primerjavi z lansko sezono upravljavci v hotelu Cerkno, ki karte prodaja s 30-odstotnim popustom, ne zaostajajo veliko. »Začeli smo kot običajno še pravočasno, kajti pred prazniki ni večjega obiska. Obeti so dobri, dobra je tudi zasedenost v naših namestitvah,« je dejal Borut Pirih iz hotela Cerkno in dodal, da bi ob neugodnih vremenskih razmerah izpad približno 25-odstotnega prihodka, kolikor prinese prva špica sezone, težko nadoknadili.
 

Optimizem na vzhodu


Precej optimistični pa so proti vzhodu države. Na Golteh so prvo progo to sezono odprli že 30. novembra in včeraj pognali vse žičniške naprave, razen Ročke. Naravnega in kompaktnega snega je dovolj. To sezono računajo na 120 smučarskih dni in 80.000 dnevnih obiskovalcev, torej 10.000 več kot lani. Po besedah Kristine Suhadolnik ta konec tedna začenjajo s sobotnimi in nedeljskimi zabavnimi prireditvami na smučišču in pri hotelu ob zgornji postaji gondolske žičnice. Na Rogli so prejšnjo zimo v sto smučarskih dneh našteli 202.000 smučarjev, letos pričakujejo še večji obisk.



Že od 1. decembra delujejo žičniške naprave na območju Planje, od danes pa so odprta tudi smučišča na Jurgovem. Tina Tinta Kovačič iz podjetja Unitur je povedala, da so včeraj začeli še z nočno smuko, ta bo na voljo vsak dan do 6. januarja, izvzemši božični večer, nato med četrtkom in nedeljo. Vsa smučišča so dodatno zasnežena, imajo nov tekoči trak v snežnem parku Uniorček, zadnje dni v tednu pa so vsakič na voljo tudi zabave pri kočah. Pomembna novost je parkirišče z vsemi priključki za avtodome.

Družba Marprom je na Pohorju včeraj naštela 20. obratovalni dan, kar je deset več kakor lani. Smučišče ne obratuje v celoti, a bodo danes pognali še šestsedežnico Pisker na Arehu. »Upamo, da napovedana otoplitev ne bo trajala predolgo, da bomo lahko pognali še proge na mariborskem delu smučišča,« je dejal Miha Rubin iz Marproma. Doslej je na Pohorju vijugalo več kot 5000 smučarjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine