Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z novim vrtcem konec prostorske stiske

V novem vrtcu Najdihojca dvakrat več prostora kot sedaj.
Štirideset let staro montažno stavbo vrtca Najdihojca bodo porušili. Foto občina Brežice
Štirideset let staro montažno stavbo vrtca Najdihojca bodo porušili. Foto občina Brežice
3. 7. 2020 | 10:19
4. 7. 2020 | 22:08
3:04
Dobova – »Upam, da bo novi vrtec v Dobovi dokončan še pred predvidenim rokom, ki je določen konec leta 2021,« je dejal Ivan Molan, župan občine Brežice, ob podpisu 1,6 milijona evrov vredne pogodbe za gradnjo novega vrtca Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča. Celotna naložba je vredna 2,2 milijona evrov.

S to naložbo bodo v Dobovi zagotovili normalne razmere za predšolsko vzgojo, saj je sedanja montažna stavba vrtca Najdihojca, ki je ena zadnjih montažnih javnih stavb v občini Brežice, stara 40 let in ima vsega 366 kvadratnih metrov. Ko jo bodo odstranili, bo izvajalec, podjetje Strabag, postavil novo enonadstropno stavbo v skupni velikosti nekaj več kot 800 kvadratnih metrov.

V njej bo dovolj prostora za pet oddelkov. Tri igralnice – ena za starostno skupino od enega do treh let, druga za kombinirani oddelek in tretja za starostno skupino od treh do šestih let – bodo v pritličju, dodatni dve, namenjeni otrokom, starim od tri do šest let, pa v nadstropju. Med oba glavna vhoda v vrtec je umeščen osrednji igralni prostor, ki je namenjen športnim dejavnostim otrok. Stavba je zasnovana kot nizkoenergetski objekt, za ogrevanje je predvideno talno gretje, kot vir toplote za delovanje toplotnih črpalk pa bodo namestili geosonde, ki bodo omogočale tudi hlajenje prostorov.



V času gradnje bodo otroci iz dobovskega vrtca preseljeni v prostore šole, kjer zaradi prostorske stiske v vrtcu že deluje en oddelek. Sicer je v vrtcu sedem oddelkov z 90 do 100 otroki: pet oddelkov je v dobovskem vrtcu in v šoli, dva pa sta organizirana na podružnični šoli v Kapelah.

Vzporedno z rušenjem in gradnjo novega vrtca Najdihojca bodo v neposredni bližini vrtca izpeljali še nekaj večjih naložb: 88.000 evrov bo vredna preureditev podstrešja in 756.000 evrov energetska sanacija OŠ dr. Jožeta Toporišiča, 579.000 evrov pa bodo vložili v energetsko sanacijo Športne dvorane Dobova. Te naložbe so del javno-zasebnega partnerstva občine Brežice in podjetij Petrol in Plistor, kjer bodo delno ali v celoti energetsko prenovili petnajst brežiških javnih objektov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine