Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

EU podpisala pogodbo o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva Pfizer

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
EU je s podjetjem doslej sklenila dve pogodbi o nakupu 600 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Mandel Ngan/Afp
EU je s podjetjem doslej sklenila dve pogodbi o nakupu 600 milijonov odmerkov cepiva. FOTO: Mandel Ngan/Afp
STA, A. I.
8. 5. 2021 | 07:37
8. 5. 2021 | 13:56
8:22


13.54 EU podpisala pogodbo o nakupu 1,8 milijarde odmerkov cepiva Pfizer

Evropska komisija je sklenila pogodbo s proizvajalcem cepiv Pfizer/BioNTech o nakupu dodatnih 1,8 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19 za prihodnji dve leti, je danes sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen. Vesela sem, da lahko objavim, da je Evropska komisija pravkar odobrila pogodbo za zagotovljenih 900 milijonov odmerkov z nemškim podjetjem BioNTech in ameriškim Pfizerjem za obdobje 2021-2023, je na twitterju zapisala von der Leynova.

Pogodba bo državam članica omogočila tudi nabavo še dodatnih 900 milijonov odmerkov cepiva. Sledile bodo druge pogodbe in druge tehnologije cepiva, je še zapisala. EU se pripravlja na prihodnje potrebe po obnovitvenih odmerkih cepiva, na spopadanje z novimi različicami virusa in na cepljenje otrok in mladostnikov, je povedala predsednica komisije. Sklenjena pogodba z ameriškim farmacevtskim velikanom Pfizer in njegovim nemškim partnerjem BioNTech je vredna 35 milijard evrov in bo vodila do nadaljnjih naložb v Nemčiji in Belgiji.

12.50 Papež podprl umik patentne zaščite pri cepivih

Papež Frančišek se je danes izrekel za umik patentne zaščite pri cepivih proti covidu-19. Vsakemu bi morali zagotoviti dostop do cepiva. Za to je potrebna začasna odprava zaščite intelektualne lastnine, je v video sporočilu mladim udeležencev dobrodelnega koncerta, ki je potekal v podporo globalni razdelitvi cepiv, sporočil papež.

Družba potrebuje »zdravljenje korenin«, ki pozdravi vzrok za slabo in ne ostane samo pri simptomih, je dejal papež v svojem sporočilu mladim na koncertu, ki so ga v začetku maja posneli v Los Angelesu, v nedeljo pa naj bi ga prenašali tudi po televiziji.
Med bolne korenine šteje tudi »virus individualizma«, ki ljudi naredi ravnodušne do trpljenja drugih. »Ena varianta takega virusa je nacionalizem«, ki preprečuje globalno razdelitev cepiva, druga taka varianta pa, ko zakone trga ali intelektualne lastnine postavimo nad zakone ljubezni in zdravja ljudi, je dejal. Frančišek se je s tem odzval na nedavno napoved ZDA, ki so napovedale podporo umiku patentne zaščite pri cepivih. Sam se je sicer že večkrat izrekel za večjo solidarnost pri razdelitvi cepiva proti covidu-19.

Družba potrebuje »zdravljenje korenin«, ki pozdravi vzrok za slabo in ne ostane samo pri simptomih, je dejal papež v svojem sporočilu. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp
Družba potrebuje »zdravljenje korenin«, ki pozdravi vzrok za slabo in ne ostane samo pri simptomih, je dejal papež v svojem sporočilu. FOTO: Vincenzo Pinto/Afp


10.40 V Indiji število umrlih zaradi covida v enem dnevu preseglo 4000

V Indiji, kjer se spopadajo z drugim valom epidemije covida-19, je glede na najnovejše podatke število umrlih prvič v enem dnevu preseglo 4000, število novih okužb z novim koronavirusom pa je znova preseglo 400.000. Skupno število zabeleženih okužb v državi se je tako približalo 22 milijonom. V zadnjih 24 urah je v državi zaradi covida-19 umrlo najmanj 4187 ljudi, s čimer se je število umrlih povzpelo na 238.270.

Zabeležili so 401.078 primerov okužbe, s čimer je dnevno število okužb tretji dan zapored preseglo 400.000, kažejo danes objavljeni podatki pristojnih indijskih oblasti. Skupno število primerov okužb v tej azijski državi se je po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa približalo 22 milijonom. S tem se Indija uvršča le za ZDA, kjer beležijo več kot 32 milijonov primerov okužb, po številu umrlih pa na tretje mesto za ZDA in Brazilijo. 

10.01 V petek opravili 38.693 hitrih in 4327 PCR testov

Podatki sledilnika covida-19 kažejo, da so v Sloveniji v petek opravili 38.693 hitrih in 4327 PCR testov. Potrdili so novih 632 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih je glede na opravljena testiranja znašal 14,6 odstotka. Umrl je en bolnik s covidom-19, je na twitterju sporočila vlada. V državi je trenutno 9116 aktivnih okužb, hospitalizirane so 504 osebe s covidom-19. Regija z najvišjo 14-dnevno pojavnostjo okužb na 100.000 ostaja primorsko-notranjska, najnižjo pa imajo v obalno-kraški regiji.

image_alt
Omejitev patentnih pravic ne rešuje Evrope, lahko pa pomaga Afriki


08.24  Prvi odmerek cepiva prejelo 476.388 prebivalcev

Prvi odmerek cepiva proti covidu-19, ki pomeni delno zaščito, je doslej prejelo 476.388 prebivalcev oziroma 22,7 odstotka vseh, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drugi odmerek cepiva je prejelo 246.869 prebivalcev oziroma 11,8 odstotka slovenske populacije. Ker cepljenje poteka tudi danes, bi se ta teden lahko približali številki 500.000 cepljenih s prvim odmerkom. Najuspešnejše je cepljenje v starostni skupini od 70 do 74 let, kjer je prvi odmerek doslej prejelo 66,5 odstotka vseh prebivalcev Slovenije. J. T.

07.32 Voditelji EU danes na neformalnem srečanju v Portu

Po petkovem socialnem vrhu EU bo danes v portugalskem Portu potekalo neformalno srečanje voditeljev EU, ki se po več mesecih znova sestajajo v živo. Podprli naj bi uresničevanje socialnih načel za okrevanje po pandemiji covida-19 in o tem sprejeli izjavo. Na srečanju voditeljev EU in Indije bodo govorili o krepitvi trgovinskega sodelovanja.

Voditelji sedemindvajseterice, med njimi premier Janez Janša, bodo na dopoldanskem srečanju govorili o izvajanju evropskega stebra socialnih pravic na ravni EU in nacionalni ravni. Poudarek bo na ustvarjanju novih delovnih mest in izboljšanju njihove kakovosti, spopadanju z revščino in socialno izključenostjo. Govorili bodo tudi o tem, kako podpreti vse, ki jih je prizadela kriza zaradi pandemije covida-19. Ob tem naj bi sprejeli tudi izjavo, ki določa vizijo ambicioznega digitalnega, zelenega in poštenega prehoda za Evropo. Vrh bi moral potekati v živo, a indijskega premierja Narendre Modija zaradi pandemije covida-19 ne bo v Porto. Indija je trenutno največje žarišče pandemije, kjer dnevno potrdijo že več kot 400.000 okužb, doslej pa je umrlo več kot 230.000 ljudi.

Epidemija se v Sloveniji umirja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Epidemija se v Sloveniji umirja. FOTO: Voranc Vogel/Delo


00.00 Vlada razrahljala omejitve v gostinstvu in turizmu

Vlada je včeraj na dopisni seji še nekoliko razrahljala koronske omejitve v gostinstvu in turizmu. V gostinskih lokalih bodo lahko od ponedeljka gostom po vsej državi postregli tudi v notranjih prostorih. Pri tem bo pogoj, da imajo zaposleni in gostje potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani. V zaprtih javnih prostorih, v katerih se ponuja in prodaja blago in storitve, bo po novem dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine, ne več ena stranka na 30 kvadratnih metrov.

Namestitvenim obratom z več kot 60 sobami bo dovoljeno ponujati do polovico vseh sob, tistim manjšim pa še naprej do 30. Trenutno za vse obrate velja omejitev na 30 sob. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na njihovo število v obratu, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine