Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poklukar: Zdravstvo na robu, brez zamejevanja družbenega življenja ne bo šlo

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Minister za zdravje Janez Poklukar je današnje izjave Jelka Kacina označil kot »nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore«. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Minister za zdravje Janez Poklukar je današnje izjave Jelka Kacina označil kot »nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore«. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
STA, A. V., L. Z., M. P. V.
4. 11. 2021 | 07:00
4. 11. 2021 | 21:35
15:26

21.00 V Srbiji zaradi epidemioloških razmer podaljšali počitnice

 V Srbiji bodo zaradi slabšanja epidemioloških razmer podaljšali jesenske počitnice. Poleg tega bo po novem že po 20. uri obvezno covidno potrdilo za obisk gostinskih obratov in igralnic, so odločili po zasedanju kriznega štaba. Jesenske počitnice bodo tako trajale od sobote do 14. novembra, je pojasnila ministrica za delo Darija Kisić Tepavčević.

Ocenjujejo, da so trenutno epidemiološke razmere precej neugodne. »Spet moramo reči, cepljenje, cepljenje, cepljenje,« je pozvala državljane. Do sedaj se je v državi sicer cepilo 56 odstotkov odraslih. V zadnjem dnevu pa so potrdili še 6126 novih okužb, umrlo je 64 covidnih bolnikov. V bolnicah se zaradi covida-19 zdravi 6767 ljudi, od tega jih je 277 na ventilatorjih.

20.01 Poklukar: Zdravstvo na robu zmogljivosti, brez zamejevanja družbenega življenja ne bo šlo

Minister za zdravje Janez Poklukar je v odzivu na današnje izjave koordinatorja za logistični del cepljenja proti covidu-19 Jelka Kacina opozoril, da je zdravstvo na robu zmogljivosti in da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo.

Kacin je danes ocenil, da je nesprejemljivo in nespodobno, da zdravstvo pričakuje popolno zaprtje države, na drugi strani pa svojega načina dela ne zna prilagoditi potrebam ljudi, ki ure in ure čakajo, da bodo na vrsti za cepljenje.

»Zdravstvo je na robu z zmogljivostmi, tako na primarju, sekundarju, kot terciarju,« odgovarja Poklukar, ki Kacinove besede označuje kot »nespoštljive do vseh zaposlenih v zdravstvu, ki v teh dneh vlagajo enormne napore«.

Kot je zapisal, ti v največji zdravstveni krizi v zgodovini Slovenije nudijo oskrbo vsem, ki jo potrebujejo. Primarna raven deluje na več deloviščih hkrati, posledično pa smo po Poklukarjevih besedah zato v teh dneh priča tudi neprijetnostim, za kar se pacientom, ki so naleteli na tovrstne zagate, opravičuje. Hkrati se minister zahvaljuje vsem v zdravstvu, ki v teh dneh »na bojnem polju bijejo,« upa da zadnjo bitko s covidom.

»V naslednjih dneh in tednih nikomur v zdravstvu ne bo lahko, ne zaposlenim in ne pacientom,« je zapisal minister. Prebivalke in prebivalce prosi za razumevanje in sodelovanje, saj, kot je napovedal, vstopamo v zdravstvu v najtežje dni.

18.05 Sežanska bolnišnica z novim testirnim mestom za okužbe z novim koronavirusom

Pred bolnišnico v Sežani so danes postavili nov mobilni kontejner, ki bo namenjen za testiranje na okužbe z novim koronavirusom. Kot je za STA povedala direktorica Silvana Šonc, v bolnišnici eno testirno mesto že imajo, novo pa bo namenjeno temu, da v bolnišnico ne bi zanesli okužb.

Na covidnem oddelku sežanske bolnišnice imajo trenutno 22 postelj, ki so skorajda v celoti zapolnjene, saj je prosta le še ena. Za širitev covidnega oddelka pa skorajda ni možnosti, saj jim tako kot drugje v Sloveniji primanjkuje negovalnega osebja.

17.50 Vlada iz blagovnih rezerv sprošča maske, razkužila in zaščitne rokavice

Vlada je danes odločila, da se za obvladovanje epidemije covida-19 iz blagovnih rezerv sprosti skoraj 4,5 milijona kosov zaščitnih mask FFP2, 13.000 kosov rokavic latex, 1500 litrskih razkužil za roke, skoraj 5000 litrskih razkužil za površine ter dobre štiri milijone zaščitnih mask za splošno uporabo, so sporočili z Ukoma.

Vlada sprošča zaščitno opremo, da bi zajezila oz. preprečila hitro širjenja okužb z novim koronavirusom. Zavod za blagovne rezerve bo blago predal upravi za zaščito in reševanje, iz državnega logističnega centra v Rojah pa bodo blago razdeli končnim uporabnikom.

Opremo bodo razdelili občinam, vrtcem, šolam in civilni zaščiti, pa tudi vojski in policiji, zdravstvu, socialno-zdravstvenim zavodom in kritični infrastrukturi. Blago, ki je bilo sproščeno iz blagovnih rezerv na podlagi tega sklepa, se ne nadomesti, so še sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

16.10 V ZDA se bodo morali do januarja cepiti zaposleni v večjih podjetjih

Ameriška vlada je sporočila, da se bodo morali do 4. januarja proti covidu-19 cepiti vsi zaposleni v podjetjih z več kot 100 zaposlenimi. Tisti, ki se ne bodo cepili, se bodo morali redno tedensko testirati in nositi zaščitne maske. Predsednik ZDA Joe Biden je takšen ukrep, ki zadeva 84 milijonov ljudi, napovedal že septembra.

Uprava za varnost in zdravje na delovnem mestu (OSHA) je pripravila uredbe, ki predvidevajo tudi nekoliko ostrejša pravila za zaposlene v domovih za ostarele, bolnišnicah in drugih objektih, ki dobivajo sredstva iz zveznih programov zdravstvenega zavarovanja medicare in medicaid. Takšnih je 17 milijonov in zanje velja obvezno cepljenje brez možnosti alternativne izbire.

Vsi pa bodo lahko zaprosili za izjeme iz verskih in zdravstvenih razlogov. Podjetja, ki pravil ne bodo spoštovala, lahko doleti kazen do 14.000 dolarjev za vsako kršitev, torej za vsakega zaposlenega, ki se ne bo cepil. Nove uredbe so bile oblikovane po srečanjih s poslovnimi organizacijami, sindikati in drugimi, sprejete pa v skladu z izrednimi pooblastili za zaščito delavcev pred neposredno nevarnostjo na delovnem mestu. OSHA ocenjuje, da bodo s tem rešili več kot 6500 življenj in preprečili 250.000 hospitalizacij. S koronavirusom se je v ZDA doslej okužilo več kot 46 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 750.000.

13.57 Velika Britanija kot prva odobrila protivirusno tableto proti covidu-19

Velika Britanija je danes odobrila uporabo protivirusnega zdravila molnupiravir v obliki tablete. Zdravilo ameriškega farmacevta Merck je primerno za zdravljenje bolnikov, ki trpijo za blagim do zmernim covidom-19, je sporočila britanska agencija za zdravila in medicinske pripomočke (MHRA).

Zdravilo je dobilo dovoljenje za uporabo pri ljudeh, ki imajo vsaj en dejavnik tveganja za razvoj hude oblike covida-19, vključno z debelostjo, starostjo, sladkorno boleznijo in boleznimi srca. Zdravilo je tudi v postopku ocenjevanja v ZDA in Evropski uniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

13.29 Med okuženimi in hospitalizirani s covidom-19 prevladujejo necepljeni

Med okuženimi in hospitaliziranimi s covidom-19 v Sloveniji prevladujejo necepljeni, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To ugotavljata tudi študiji iz tujine, ki ju je v torek predstavil direktor NIJZ Milan Krek. Večji delež necepljenih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, opažajo tudi v UKC Ljubljana. Po zadnjih dostopnih podatkih NIJZ je 28. oktobra sedemdnevno število potrjenih primerov okužbe s koronavirusom znašalo 1398 med necepljenimi in 748,5 med cepljenimi. V Sloveniji so doslej po podatkih NIJZ skupaj potrdili 309.483 okužb, od tega je bilo 20.339 ljudi cepljenih. Gre sicer za podatke od začetka epidemije v marcu 2020, cepiva proti covidu-19 pa so v Sloveniji postala dostopna v prvi polovici letošnjega leta. Po zadnjih dostopnih podatkih je 24. oktobra tedensko število necepljenih hospitaliziranih s covidom-19 znašalo 181. Tedensko število cepljenih hospitaliziranih pa je znašalo 96.

12.38 V Avstriji hitro narašča število okužb in bolnikov na intenzivni negi

V Avstriji hitro narašča število okužb s koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih glede na uradne podatke potrdili 8593, kar je daleč največ letos. Obenem se zaostruje položaj v bolnišnicah, saj se je število pacientov s covidom, ki se zdravijo na oddelkih intenzivne nege, v enem tednu povečalo za tretjino in jih je zdaj 352.

Zaradi tega se v državi obetajo novi ukrepi. Za petek je napovedan krizni sestanek zveznih in deželnih oblasti, na katerem bodo govorili o poenotenju ukrepov, ki se zdaj razlikujejo od dežele do dežele. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA bi se lahko na sestanku tudi odločili za hitrejše uveljavljanje večstopenjskega načrta za uvedbo ukrepov, ki temelji na številu zasedenih intenzivnih postelj.

12.11 Številna največja martinovanja znova odnesla epidemija

Vinarji in vinogradniki, z njimi pa tudi vsi ljubitelji žlahtne kapljice, bodo od tega do prihodnjega konca tedna praznovali martinovo. To je v vinorodnih okoljih pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Kot vse kaže, bo množične prireditve, podobno kot lani, odnesla epidemija, med njimi tudi največjo v Mariboru.

12.05 WHO: Covid bi lahko v Evropi do februarja terjal še pol milijona žrtev

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi naraščanja števila okužb s covidom-19 v Evropi. Ocenjujejo, da bi lahko bolezen do februarja na celini terjala še pol milijona žrtev. »Evropa je znova epicenter pandemije,« je v Københavnu dejal direktor WHO za Evropo Hans Kluge. »Če se bo sedanji ritem širjenja okužb nadaljeval, bo v regiji do februarja umrlo še pol milijona ljudi,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Po oceni WHO je širjenje okužb posledica nezadostne precepljenosti v kombinaciji z rahljanjem ukrepov.

11.58 Inšpekcijski nadzori pokazali, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT nočejo izkazovati

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik sta se v sredo v razgovoru s pristojnimi inšpekcijskimi službami seznanila z rezultati strožjega nadzora izpolnjevanja pogoja PCT. Inšpekcijski nadzori so pokazali, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT nočejo izkazovati.

Nekateri posamezniki pa izražajo svoje nezadovoljstvo nad tistimi, ki izvajajo nadzor, so inšpekcijske službe pojasnile ministroma. Inšpektorji pristojnih inšpektoratov so sicer skupaj izvedli več nadzorov in v povezavi s kršitvami izrekli več prekrškovnih ukrepov.

11.30 Na Hrvaškem daleč največ novih okužb doslej

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 14.374 testih potrdili 6310 novih okužb z novim koronavirusom, kar je daleč največ od izbruha epidemije februarja lani. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov, skupno že 9364, je danes v Zagrebu sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Danes objavljeno število okužb je občutno višje, kot je bilo doslej rekordno dnevno število na novo okuženih. Doslej jih je bilo največ 10. decembra lani, in sicer 4620.

11.20 V Nemčiji rekordno število novih okužb

V Nemčiji so potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni od začetka epidemije covida-19 marca lani. Po podatkih nemškega Inštituta Roberta Kocha so v zadnjih 24 urah v Nemčiji potrdili 33.949 novih okužb. Pred tednom dni so jih 28.037, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

11.10 V novomeški bolnišnici priprave na sprejem večjega števila covidnih bolnikov

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer se podobno kot v drugih regijskih bolnišnicah krepi priliv covidnih bolnikov, se pripravljajo na zaprtje precejšnjega dela dejavnosti in ureditev dodatnih zmogljivosti za covidne bolnike. Glavna težava so najtežji primeri na intenzivni terapiji, je medijem povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Postelje na intenzivnem oddelku imajo ob sicer skoraj podvojenih zmogljivostih precej zasedene tudi z necovidnimi bolniki, primanjkovati pa jim je začelo tudi opreme, kadra in prostora, je opozorila Kramar Zupanova.

9.40 V sredo kar 4511 okužb

V sredo ob 10.156 PCR-testih potrdili rekordnih 4511 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu. Pozitivnih je torej bilo 44,4 odstotka testiranih. Nacionalni inštitut za javno zdravje ocenjuje, da je aktivno okuženih 32.021 oseb.

Hospitaliziranih je 735 ljudi, od tega na intenzivni negi 169 ljudi. Umrlo je devet ljudi.

7.25 Obeta se nov rekord, 4195 TAN-kod

Spet bomo imeli nov dnevni rekord okuženih. Za zdaj je znan podatek, da so za včeraj izdali 4195 TAN-kod za aplikacijo #OstaniZdrav. To kodo dobijo vsi pozitivni, tako da bo število dnevno okuženih gotovo več kot štiri tisoč. Na uradne podatke za sredo sicer še čakamo. Do zdaj je bilo največ okuženih v torek, potrdili so 3456 okužb.

6.50 Vlada na današnji seji predvidoma tudi o zaostrovanju covidnih ukrepov

Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala tudi o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega desetdnevnega zaprtja države.

Kaj bodo danes odločili na vladi? FOTO: STA
Kaj bodo danes odločili na vladi? FOTO: STA

Kot je pojasnila Logarjeva, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da predlagajo desetdnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

V sredo pa je Logarjeva za POP TV in TV Slovenija potrdila, da so na torkovem sestanku skupine res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja države. To je po oceni skupine smiselno in učinkovito, delno zaprtje pa da ni učinkovito. »Zaradi pomislekov o učinkovitosti lockdowna smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v lockdown,« je pojasnila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine