Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

IJS: Konec januarja verjetno preko deset tisoč novih okužb dnevno

V največji slovenski bolnišnici postaja težava število osebja, saj je precej zaposlenih v karanteni oziroma samoizolaciji.
Vrha epidemskega vala še nismo dosegli. FOTO: Črt Piksi/Delo
Vrha epidemskega vala še nismo dosegli. FOTO: Črt Piksi/Delo
A. I., M. B., STA
11. 1. 2022 | 09:57
11. 1. 2022 | 16:28
4:36

Širjenje okužb s koronavirusom v Sloveniji ne pojenja. Medtem ko so v nedeljo odkrili 2515 pozitivnih primerov in je delež odkritih primerov znašal 48 odstotkov, so v ponedeljek po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) potrdili rekordnih 5164 okužb. Opravili so 10.246 testiranj PCR, delež pozitivnih primerov je znašal 50,4 odstotka. Pri tem so po podatkih NIJZ opravili tudi 108.800 hitrih antigenskih testov. 

Predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je danes pojasnila, da v UKC zaznavajo dvig števila hospitalizacij, imajo že več kot 210 hospitaliziranih pacientov. En necepljen bolnik, star nekaj čez 50 let, okužen z omikronom, je že intubiran. Dobava živil in medicinske opreme za zdaj ni težava, se pa širijo okužbe med zaposlenimi v največji slovenski bolnišnici, tako da so morali precej prilagoditi potek dela. Nekaj zaposlenih je tudi v karanteni, pod določenimi pogoji bodo morali v primeru večje krize priti na delo.

Vodja službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič je povedala: »Zmanjkuje nam kadra. Danes je odsotnih približno deset odstotkov zaposlenih. Tretjina tistih, ki so na bolniški, je tam zaradi covida-19.« Viri okužb so striktno v domačem okolju, bodisi otroci bodisi partnerji, je dodala Mrvičeva. Tudi krajša karantena, ki jo je ped kratkim uvedla vlada, ne bo pomagala, da bi bilo v UKC Ljubljana kadra dovolj.

Tatjana Mrvič je pri tem pojasnila, da bodo morali delati tudi tisti, ki bi jim bila sicer odrejena karantena, a so asimptomatski oziroma jim bo naknadno potrjena okužba s koronavirusom. Pogostost testiranja teh zaposlenih bodo prilagodili rizičnosti stika in oddelku, na katerem delajo. 

Novi cepilni dnevi bodo potekali od četrtka do vključno sobote, in sicer od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. FOTO: Leon Vidic/Delo
Novi cepilni dnevi bodo potekali od četrtka do vključno sobote, in sicer od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. FOTO: Leon Vidic/Delo

Grožnje osebju na dnevni ravni

Neprimernega obnašanja do zdravstvenega osebja in groženj je vedno več, je opozoril vodja službe za korporativno varnost Matjaž Tavčar. Ljudje težko prenašajo izolacijo in nedostopnost do storitev in ne razumejo, da zdravniki niso nič krivi. Tavčar je povedal, da je osebje po dveh letih na skrajni meji lastnih zmožnosti. Dnevno pride do 30 klicev ali elektronskih sporočil z grožnjami osebju, na dan prejmejo tudi eno neposredno grožnjo.

Največ dnevno potrjenih okužb so doslej potrdili 3. novembra lani, in sicer 4518 okužb, v ponedeljek so jih potrdili 646 več. Po podatkih sledilnika za covid-19 je hospitaliziranih 553 bolnikov, od tega jih 160 potrebuje intenzivno terapijo. V ponedeljek so umrle štiri osebe s covidom-19.

Različica omikron je pri nas že izpodrinila različico delta. Minister za zdravje Janez Poklukar je v ponedeljek napovedal nove cepilne dneve, da bi dvignili precepljenost populacije ter zmanjšali pritisk na bolnišnice in zdravstveno osebje. Cepilni dnevi bodo potekali od četrtka do vključno sobote, in sicer od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.253.566 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.195.522 oziroma 56,7 odstotka populacije.

Neprimernega obnašanja do zdravstvenega osebja in groženj postaja vedno več. FOTO: Jure Eržen/Delo
Neprimernega obnašanja do zdravstvenega osebja in groženj postaja vedno več. FOTO: Jure Eržen/Delo

Konec januarja deset tisoč okužb

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS) v svoji napovedi na spletnih straneh IJS ocenjuje, da epidemija covida-19 zaradi zelo kužne koronavirusne različice omikron hitro raste. Vrh okužb s koronavirusom bomo v Sloveniji po njegovih navedbah predvidoma dosegli do konca januarja. Takrat bi lahko presegli 10.000 pozitivnih testov na dan, če kapacitete PCR-testiranja ne bodo presežene.

Vrh števila hospitaliziranih covidnih bolnikov pa bomo predvidoma dosegli v začetku februarja, ko bi se lahko približali zasedenosti bolnišnic na vrhuncu četrtega vala epidemije, je napovedal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine