Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V katero smer bi Karl Erjavec obrnil Desus?

Opozicijski četverček nadaljuje pogovore o koaliciji ustavnega loka, med tem ko se izteka rok za oddajo kandidatur za vrh Desusa. Bo kandidatov sploh več?
Kot je slišati, Karl Erjavec v teh dneh že vodi različne pogovore s političnimi akterji. FOTO: Blaž Samec
Kot je slišati, Karl Erjavec v teh dneh že vodi različne pogovore s političnimi akterji. FOTO: Blaž Samec
10. 10. 2020 | 06:00
3:34
Ljubljana – Opolnoči se bo iztekel rok za evidentiranje kandidatov za vrh Desusa, pri čemer je znano, da je v kandidaturo privolil Karl Erjavec, medtem ko za zdaj resnejših protikandidatov (še) nima. Kandidaturo proti nekdanjemu predsedniku Desusa, ki je vodil stranko kar 15 let, je napovedal še Srečko Felix Krope, ki je kot vodja pokrajinskega odbora Podravje julija izstopil iz Desusa in se nato vanj spet včlanil.

Ob izteku pravice do nadomestila po prenehanju opravljanja ministrske funkcije se je pojavila neuradna informacija o pospešitvi postopkov za imenovanje novega veleposlanika v Belgiji, ki naj bi bila obljubljena Karlu Erjavcu. »Sredi novembra bo objavljen redni razpis za vodenje tega veleposlaništva,« je poudaril uradni govorec zunanjega ministrstva Aleksander Geržina. Sedanji veleposlanik v Bruslju Rado Genorio je bil sicer imenovan na štiriletno funkcijo leta 2017.

Ali in kako bo razpis vplival na tekmo za Desusov vrh, za zdaj ni jasno. Po naših informacijah naj bi si Erjavčev krog prizadeval, da bi bil nekdanji predsednik edini kandidat na volilnem kongresu, ki bo predvidoma 28. novembra. Težava je, da so nekateri, ki so januarja s 145 glasovi podprli odstopljeno Aleksandro Pivec – Erjavec je dobil le 80 glasov delegatov –, zdaj ocenili, da bodo članstvu težko razložili, zakaj je dolgoletni predsednik zdaj dober kandidat.



O prihodnosti sodelovanja Desusa v koaliciji Janeza Janše na terenu prevladuje ocena, da je stranko po burnem obdobju najprej treba konsolidirati, šele nato bodo lahko organi stranke odločali, ali aktualno koalicijo morda zapustiti.

Poslanska skupina in začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar vseskozi poudarjata, da stranka potrebuje izkušenega politika, kar Karl Erjavec gotovo je. Zato ne preseneča, da se v teh dneh že pogovarja z drugimi političnimi akterji. »A se ne bi smeli,« je na vprašanje, ali ti pogovori res potekajo, odgovoril prvak LMŠ Marjan Šarec, ki poskuša s SD, Levico in SAB oblikovati alternativo vladi Janeza Janše, za katero bi potrebovali tudi glasove Desusa in SMC. Četverica prvakov se je na to temo po naših informacijah na usklajevanjih ponovno sestala. Na vprašanje, ali bi podprl koalicijo ustavnega loka, če bo znova vodil Desus, Karl Erjavec včeraj ni odgovoril.

Je pa začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar poudaril, da kandidatura Karla Erjavca, ki je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami poudarjal, da ne bo sodeloval v koaliciji z Janezom Janšo, in njegova morebitna vrnitev na predsedniško mesto ne vplivata na sodelovanje Desusa v sedanji vladi, saj o tem ne odloča predsednik stranke. Ključna bo predvsem poslanska skupina, ki pa se do predloga koalicije ustavnega loka, ki naj bi ga vodil ekonomist Jože P. Damijan, sicer še ni opredelila in naj bi o iniciativi razpravljala v torek.

image_alt
Štiri stranke levice se zbližujejo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine