Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ukom vztraja, da bo čakal na Bruselj

Kljub sporočilom evropske komisije STA (še) ostaja brez plačila za javno službo.
Neizplačani znesek za javno službo v oktobru, novembru in decembru znaša nekaj manj kot pol milijona evrov. FOTO: Blaž Samec
Neizplačani znesek za javno službo v oktobru, novembru in decembru znaša nekaj manj kot pol milijona evrov. FOTO: Blaž Samec
13. 1. 2021 | 06:00
2:21
»Naj bom jasna – evropska pravila ne morejo služiti kot izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij po EU. To je jasno,« je govorka komisije za področje konkurence Arianna Podesta poudarila v zvezi z vprašanjem financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA), ki jo je vlada nehala financirati, potem ko urad vlade za komuniciranje (Ukom) ni dobil vseh odgovorov in dokumentacije, za katero na STA menijo, da jo lahko zahteva le vlada kot edina družbenica. Kot kaže, se financiranje STA lahko izvede brez predhodne odobritve evropske komisije, je še povedala govorka.

»Če še komu kaj do zdaj ni bilo jasno, upam, da zdaj je. In upam, da bo zdaj končno tudi vlada začela spoštovati zakonodajo,« je odziv komentirala Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, kjer so se zavzeli za čimprejšnje poplačilo obveznosti do STA in tudi predlagali, naj se v sedmi protikoronski sveženj (PKP7) to tudi zapiše. Ob poplačilu za nazaj je tako predvideno tudi, da se ne glede na to, ali bo letos sklenjena pogodba z STA, zagotovi financiranje javne službe na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

A direktor Ukoma Uroš Urbanija kljub mnenjem iz Bruslja vztraja, da sredstev STA še ne bodo nakazali, dokler ne dobijo soglasja evropske komisije. Z uveljavitvijo PKP7, ki je v delu torej vplival tudi na zakon o STA, po njegovem namreč niso več izpolnjena vsa merila, da bi sredstva nakazali brez predhodne odobritve. Tako je izpostavil, da na primer ni meril, na podlagi katerih se izračuna nadomestilo, in to vnaprej na objektiven in pregleden način, kar je eden izmed štirih kriterijev, da nadomestilo za javne storitve ne pomeni državne pomoči. Javno službo sicer opredeljuje že sam zakon o STA, ki tudi predpisuje njihova področja pokrivanja, a po navedbah Urbanije ne specifično in ne natančno, na primer s številom prispevkov.

Slovenija po poročanju STA sicer naj ne bi navedla, da kateri koli drugi pogoj, opredeljen v pravilih o državnih pomočeh za nadomestilo za storitve splošnega gospodarskega pomena, ne bi bil izpolnjen.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine