Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ugotovitve KPK v primeru Aleksandre Pivec pravnomočne

KPK objavlja ugotovitve v primeru nekdanje kmetijske ministrice, saj so po sodbi upravnega sodišča, ki je zavrnilo njen tožbeni zahtevek, pravnomočne.
Za komentar smo za prosili tudi Aleksandro Pivec. Ko ga prejmemo, ga bomo objavili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za komentar smo za prosili tudi Aleksandro Pivec. Ko ga prejmemo, ga bomo objavili. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
22. 6. 2021 | 12:12
22. 6. 2021 | 12:28
2:32
Po pritožbi Aleksandre Pivec proti ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) na upravno sodišče je to zdaj razsodilo, da je KPK pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto, ki pomeni pričakovano delovanje in odgovornost javnih funkcionarjev in uslužbencev pri izvrševanju javne oblasti, funkcije, pooblastila ali druge pristojnosti za odločanje. Prav tako je pritrdilo odločitvi KPK, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih prenočitev.

Kot je razvidno iz danes objavljenih ugotovitev KPK, je Pivčeva v funkciji kmetijske ministrice sprejela korist za svoja sinova v obliki plačila prenočitve v Izoli, in sicer maja 2019 in junija 2020 v skupni vrednosti 360 evrov, s tem pa je ravnala v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije in določbami iz pravilnika o omejitvah in dolžnostih funkcionarjev v zvezi s sprejemanjem daril. Omenjena predpisa je kršila tudi s tem, da ni izpolnila obrazcev za evidentiranje prejetega darila o sprejemu daril oziroma koristi in ju izročila ministrstvu.

KPK je še ugotovila, da je medijem oziroma javnosti podala neresnično izjavo, s čimer je ravnala v nasprotju s pričakovanim delovanjem in odgovornostjo funkcije ministrice, kar predstavlja kršitve integritete, kot jo opredeljuje zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Pivčeva je s tem kršila tudi določbe etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in ministrstvih, saj s svojim ravnanjem ni prispevala h krepitvi zaupanja javnosti v njeno delo in integriteto ter v delo in integriteto vlade in ministrstva za kmetijstvo, v katerem je opravljala funkcijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine