Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Študenti v domovih za starejše

Najemanje sob: Skupaj se družijo in sprehajajo
V zameno za ugodno najemnino se študentje 20 ur na mesec družijo s stanovalci domov za starejše. Foto Alexandra Kromus/Pid
V zameno za ugodno najemnino se študentje 20 ur na mesec družijo s stanovalci domov za starejše. Foto Alexandra Kromus/Pid
23. 4. 2019 | 15:00
1:27
Ljubljana – Mesto Dunaj že dve leti študentom omogoča, da za 220 evrov najemnine bivajo v kakšni od prostih sob v enem izmed osmih mestnih domov za starostnike. V zameno za ugodno najemnino se 20 ur na mesec družijo s starejšimi, se z njimi sprehajajo, pogovarjajo in igrajo družabne igre.

Študentom so na voljo 50 kvadratnih metrov velika neopremljena stanovanja z dvema spalnicama, predsobo in kopalnico ter skupno teraso ali balkonom. Ta stanovanja za dve osebi bi sicer ostala prazna, saj se zanje odloča vedno manj starostnikov. Študentske zabave so tukaj prepovedane, imajo pa zato študenti veliko miru za učenje.

Pilotni projekt na Dunaju uspešno izvajajo že dve leti. Izkazalo se je, da sobivanje različnih generacij pod eno streho dobro deluje, saj imajo od tega korist vsi. »Mislim, da smo s tem projektom dokazali pogum. Projekt spodbuja medsebojno razumevanje in popestri vsakdanjik naših stanovalcev. Mogoče bo spodbudil tudi druge socialnovarstvene ustanove, da zaženejo podoben medgeneracijski projekt,« pravi direktorica Kuratorija dunajskih domov za starejše Gabriele Graumann.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine