Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Strahu, da bi ostali ujeti v dvigalu, kmalu ne bo več

Prenova dotrajanih dvigal se bo začela novembra. Obnovo bodo izvajali v dveh delih.
Dvigala bodo končno prenovili. FOTO: UKC Ljubljana
Dvigala bodo končno prenovili. FOTO: UKC Ljubljana
14. 10. 2024 | 16:05
14. 10. 2024 | 16:10
3:00

Nemalokrat se je že zgodilo, da je katero od dvigal v naši največji bolnišnici obstalo, marsikateri zaposleni ali obiskovalec pa je bil za nekaj časa ujet. Nazadnje smo pred časom v zgodnjih urah govorili z zdravnikom, ki se je na tak način »zataknil« ravno, ko se mu je mudilo na operacijo. Poleg nezanesljivosti so dvigala počasna – poganja jih star mehanizem, zato zaposleni raje uberejo pot po stopnicah. Kmalu se bo to končno spremenilo.

Novembra se bo začela prenova 50 let starih osmih dvigal v glavni stavbi. Prejšnji teden je namreč investitor, urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu pri ministrstvu za zdravje, z izvajalcem gradbenih del podpisal aneks k osnovni pogodbi.

Obnovitvena dela obsegajo tako zamenjavo dvigal kot tudi dodatno nadgradnjo treh bolnišničnih dvigal, od teh dve gasilski, in dveh osebnih dvigal z dostopom do devetega nadstropja ter dodatno statično ojačitev dvigalnega jaška in statično ojačitev nosilnih sten jaškov vseh osmih dvigal.

Obnovo bodo izvajali v dveh delih. V začetku novembra bodo začeli prenovo prvih treh dvigal, tako da bo stalno delovalo šest dvigal. Ta faza naj bi bila končana do maja 2025. Preostalih pet dvigal, pri katerih je poleg statične ojačitve predvideno tudi povišanje dvigalnega jaška za eno nadstropje do 9. nadstropja, bodo prenavljali med majem 2025 in koncem leta 2025.

Za začetek obnovitvenih del na dvigalih sta ključna zaključek obnove in zagon novega »porodnega« dvigala in dvigala v DTS v okviru energetske sanacije glavne stavbe in diagnostično-terapevtskega servisa (DTS).

Zagon dvigal v DTS je predviden za konec oktobra, saj zaključujejo obnovitvena dela, dvigala pa so nujna tudi za nemoten dostop do operacijskih dvoran in intenzivne nege v času obnov, so pojasnili v UKC Ljubljana.

Vrednost aneksa za obnovo osmih dvigal je 1,2 milijona evrov, poleg dvigal vključuje statično ojačitev in nadgradnjo jaška. Od osmih dvigal bosta dve novi dvigali gasilski dvigali, prav tako bo dodatno vzpostavljena prehodnost dvigal z dveh strani.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v UKC Ljubljana z obnovo bistveno prej in bolj celovito rešujejo problematiko dotrajanih dvigal v glavni stavbi, kot je bilo predvideno po osnovnem terminskem planu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine