Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Strah pred izgubo nemških turistov

Tvegano območje: Če se Nemci vračajo iz omenjenega dela Slovenije, morajo v karanteno.
Nemci se bodo v teh dneh izogibali Postojnske jame, kot tudi drugih destinacij v Primorsko-notranjski regiji. Foto: Mavric Pivk/Delo
Nemci se bodo v teh dneh izogibali Postojnske jame, kot tudi drugih destinacij v Primorsko-notranjski regiji. Foto: Mavric Pivk/Delo
Brigite Ferlič Žgajnar, Barbara Zimic, Nataša Čepar
24. 9. 2020 | 17:30
24. 9. 2020 | 18:01
4:48
Ljubljana – Nemčija je primorsko-notranjsko regijo uvrstila na seznam tveganih območij za okužbo z novim koronavirusom, kar pomeni, da morajo ljudje, ki prihajajo od tam, v karanteno. Na podlagi katerih podatkov so se Nemci odločili to območje uvrstiti na rdeči seznam, nismo izvedeli, najverjetneje pa je kriv izbruh okužb v Pivki perutninarstvu.

Po številu potrjenih primerov okužb s covidom-19 v zadnjem tednu, bi na rdeči seznam bolj kot primorsko-notranjska regija sodila osrednjeslovenska, ki je imela kar 208 več primerov okužb, kot so jih imeli na primorsko-notranjskem. Ampak Nemci se očitno niso odločali na podlagi števila potrjenih primerov, ampak na podlagi deleža, ki ga okuženi prebivalci predstavljajo v določeni regiji. In ta je v primorsko-notranjski regiji res največji: medtem ko je bilo tam v zadnjem tednu okuženega 0,104 odstotka prebivalstva, ga je bilo v osrednjeslovenski regiji skoraj pol manj.

A v tako majhni državi, kot je Slovenija, je podatek o regijah lahko hitro nerelevanten. Meje med regijami so zabrisane, ljudje potujejo iz kraja in ni nujno, da so se okužili v omenjeni regiji, ampak je precej bolj verjetno, da so okužbo prinesli iz druge regije, kamor hodijo v službo.

Medtem ko so slovenski strokovnjaki do regijskih podatkov zadržani, jih na tujem, tudi zato, ker ne poznajo države in dnevnih migracijskih valov prebivalstva, očitno preveč upoštevajo. To pa utegne imeti gospodarske posledice.
 
V Primorsko-notranjski regiji je bilo včeraj odkritih šest okužb, aktivnih jih je treutno 94. Slednje je v primerjavi z 476 aktivnimi okužbami v osrednjeslovenski regiji zanemarljiva številka, a so se Nemci vseeno odločili kot so se.

Na nemškem ministrstvu za zunanje zadeve so za Delo pojasnili, da vse države pozorno spremljajo in da države ali manjša območja označijo za tvegana, ko incidenca primerov okužbe tam preseže 50 novih primerov na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh. Kot so še dejali, pa odločajo tudi na podlagi drugih dejavnikov, na primer testnih zmogljivosti, robustnosti zdravstvenega sistema, ukrepov zoper širjenje okužb.

Na vprašanje, ali je na uvrstitev Primorsko-notranjske regije na seznam tveganih območij vplival izbruh okužb v Pivki, niso neposredno odgovorili. Med redkimi državami, ki še niso na seznamu tveganih območij, so na primer Italija, Grčija in Velika Britanija. Povsod drugod pa so na seznamu ali posamezna mesta ali posamezne regije ali pa celotne države.
 

Zaskrbljenost v turizmu


»Sprva je bila dezinformacija, da se je na rdečem seznamu znašla vsa Primorska, zato smo bili prisiljeni takoj ukrepati in po vseh socialnih kanalih obveščamo naše partnerje v tujini, da smo še naprej varna destinacija,« je povedal direktor portoroškega turističnega združenja Igor Novel. Kljub temu ga skrbi, da utegne novica odgnati nemške turiste, ki se ne bi seznanili z informacijo v celoti.

Nemci so bili po podatkih združenja na drugem mestu po prenočitvah v piranski občini v avgustu (na prvem mestu so bili domačimi gosti), in sicer so predstavljali 8,3-odstotni delež vseh tujih turistov.

Da je Nemčija postavila kraško notranjsko regijo na rdeči seznam glede covida-19, je vsekakor neprijeten ukrep, ki pa ga žal zaradi zdravstvenih razlogov moramo sprejeti kot objektivno dejstvo,« meni Srečko Šajn, predsednik Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska. Pri tem izpostavi, da je to hud udarec za gospodarstvo, še posebej turizem – denimo Postojnsko jamo, Lipico in Škocjanske jame – kjer je število obiskovalcev že tako ali tako zelo močno upadlo. »Upamo pa, da se bodo razmere v kratkem času vendarle izboljšale,« doda.

V minulih 14 dneh so razmere v pandemiji covida-19 v sosednjih državah Slovenije ostale približno enake, v Sloveniji pa so se še nekoliko poslabšale. Najhuje med opazovanimi državami je trenutno v Črni gori, Španiji, Franciji in na Češkem, kjer se je število okuženih na 100.000 prebivalcev dodatno povečalo.

Nacionalni inštitut za javno zdravje predlaga, da država preide z zelenega na rumeni seznam, ko 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev preseže 10, na rdečega pa pri 40. Končno odločitev o tem sprejme vlada.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine