Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sto let Petra Florjančiča

Razstava na Bledu: Na razstavi bodo na ogled nekateri izdelki in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na njegove posamezne izume
Izumitelj Peter Florjančič bo v torek praznoval stoti rojsni dan. Foto Ljubo Vukelič
Izumitelj Peter Florjančič bo v torek praznoval stoti rojsni dan. Foto Ljubo Vukelič
4. 2. 2019 | 14:00
1. 3. 2019 | 18:06
1:52
Prav na stoti rojstni dan pomembnega slovenskega izumitelja Petra Florjančiča, ki se je rodil 5. marca 1919 na Bledu, bodo jutri v tamkajšnji Festivalni dvorani odprli razstavo Živeti sanje, s katero bodo proslavili visoki jubilej tega svetovljana. Živel in ustvarjal je v številnih krajih po Evropi in ZDA.

Inovatorstvo ga spremlja od zgodnje mladosti. Po poklicu je tekstilni tehnik, zato ne preseneča, da je njegov prvi uspeh povezan prav s statvami. Te so omogočale tkanje tudi invalidom, zato so statve po drugi svetovni vojni doživele velik uspeh, zanj pa pomenile poklicno in finančno prelomnico. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil in je še vedno inovator svetovnega slovesa.

Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, za katere pa trg še ni bil pripravljen. Izmed približno 400 izumov mu jih je do uresničitve uspelo spraviti kar 43.

Na razstavi bodo na ogled nekateri izdelki in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume. Pripravil jo je tehniški muzej v sodelovanju z uradom za intelektualno lastnino, gostovanje pa je omogočil blejski zavod za kulturo. Na ogled bo do 25. marca.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine