Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sporazum Ceta bo na ustavno sodišče poslala vlada

Ta odločitev sicer ni presenetljiva, saj do ratifikacije niso zadržani le poslanci Levice, pač pa tudi poslanci SD.
Po zgledu nekaterih drugih držav članic bo tudi Slovenija sporazum Ceta poslala na ustavno sodišče. FOTO: Artur Widak Nurphoto via AFP
Po zgledu nekaterih drugih držav članic bo tudi Slovenija sporazum Ceta poslala na ustavno sodišče. FOTO: Artur Widak Nurphoto via AFP
8. 3. 2023 | 10:28
8. 3. 2023 | 10:36
2:38

Po naših infromacijah so se koalicijske stranke uskladile, da bo v postopku ratifikacije trgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in Kanado (Ceta) vlada predlagala ustavnemu sodišču, naj se izreče o skladnosti sporazuma z ustavo. Ta odločitev sicer ni presenetljiva, saj do ratifikacije, ki jo je na dnevni red vrnilo gospodarsko ministrstvo, niso zadržani le poslanci Levice, pač pa tudi poslanci SD.

Oboji pa so bili naklonjeni predlogu okoljskih nevladnikov, združenih v mreži Plan B za Slovenijo, ki jo koordinira Umanotera, naj pred ratifikacijo ustavno sodišče odloči o skladnosti sporazuma Ceta z ustavo, saj – kot so zapisali v pismu odločevalcem – dvomijo o skladnosti določb s členom 70. a o pravici do pitne vode, ki določa, da »vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago«.

Kdaj bo vlada sprejela sklep, sicer še ni jasno, saj morajo najprej pripraviti vso dokumentacijo.

Prav tako še ni jasno, kako bo koalicija ravnala, če jim bodo ustavni sodniki dali zeleno luč, saj so poslanci SD sporočili, da bo za odločitve o primernosti polne ratifikacije sporazuma Ceta priložnost šele, če bo skladnost potrjena, saj sami niso naklonjeni nadaljnjemu poglabljanju sporazuma Ceta s spornimi arbitražnimi mehanizmi – ti so izvzeti iz začasne uporabe –, ker to pomeni izraz nezaupanja neodvisnim nacionalnim in evropskim sodiščem.

V stalno uporabo – začasno že velja od 21. septembra 2017 – bo ta sporazum sicer prišel, ko oziroma če ga bodo ratificirale vse države članice. Poleg Slovenije pa tega do zdaj ni naredilo še deset članic, pri čemer je ciprski parlament glasoval celo proti ratifikaciji.

image_alt
Na dnevni red se vrača zloglasna Ceta

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine