Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

SMC sedi na dveh stolih, a dolgo ne bo šlo tako

Predsednik države začenja pogovore s predstavniki poslanskih skupin. Prva je na vrsti SDS Janeza Janše, ki v petek vabi na pogovor o večinski koaliciji Za Slovenijo. Kaj bodo morda še spravili skozi parlamentarno proceduro?
Zdravko Počivalšek, predsednik stranke SMC, za zdaj igra na obe struni. Pogovarja se o skupnem volilnem nastopu z LMŠ, hkrati bi s SDS iskal možnosti za novo koalicijo v tej sestavi državnega zbora. Foto Leon Vidic
Zdravko Počivalšek, predsednik stranke SMC, za zdaj igra na obe struni. Pogovarja se o skupnem volilnem nastopu z LMŠ, hkrati bi s SDS iskal možnosti za novo koalicijo v tej sestavi državnega zbora. Foto Leon Vidic
4. 2. 2020 | 06:00
4. 2. 2020 | 06:34
6:34
S srečanjem z vodji poslanske skupine SDS in LMŠ predsednik republike Borut Pahor danes začenja napovedane formalne pogovore s predstavniki strank, na katerih bo preveril, ali je mogoče v tej sestavi državnega zbora zbrati dovolj poslanskih glasov podpore za izvolitev novega mandatarja. Prvi krog pogovorov bo Pahor končal v četrtek, v petek pa bo jasno, kdo od osmih povabljenih se bo odzval vabilu prvaka SDS. LMŠ in Levica napovedujeta, da ju na srečanje ne bo, podobno je mogoče pričakovati od SD. Iz SAB pa nam to vprašanje niso odgovorili. 

»Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj,« je povedal prvak SDS Janez Janša in pripravil vabilo vsem parlamentarnim strankam. V petek bi se pogovarjal o pripravljenosti na programsko uskladitev, primernih kadrih in zadevah, ki jih je treba rešiti še ta mandat.



Pri predsedniku Pahorju pa je bil po naših informacijah včeraj že tudi predsednik državnega zbora Dejan Židan. Pogovarjala sta se predvsem o možni časovnici sprejemanja nove volilne zakonodaje.

Pahor ugotavlja, da je treba storiti vse, da bo zakon sprejet, čeprav ga skrbi, ker pod njim ni podpisanih najmanj 60 poslancev, kolikor je potrebna večina za sprejetje. Predlog novele zakona o volitvah v državni zbor je v parlamentarni postopek vložila skupina 59 poslank in poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB, NSi, SNS in Levice, predvideva pa odpravo volilnih okrajev in uvedbo relativnega prednostnega glasu. Kdo bo zagotovil manjkajoči glas, je vprašanje, na katero še ni odgovora.

Židan pravi, da se je treba potruditi, da bi to glasovanje izvedli čim prej še v tem mandatu državnega zbora, ne glede na padec vlade. Pričakovati je tudi, da bo kot predsednik parlamenta pozval politične stranke, naj si prizadevajo za sprejetje že pripravljene ali nujne zakonodaje, in sicer medijsko zakonodajo in stanovanjski zakon.

LMŠ Marjana Šarca pa medtem vztraja pri razpisu predčasnih volitev čim prej in ponuja roko sodelovanja SMC Zdravka Počivalška. Ta za zdaj še sedi na dveh stolih, na pogovore z LMŠ pa je tudi že prinesla prvi pisni predlog za pogajanja o skupnem volilnem nastopu.



Janez Janša, SDS in Matej Tonin, NSi  FOTO:  Jure Eržen
Janez Janša, SDS in Matej Tonin, NSi  FOTO:  Jure Eržen


V strankarskem zakulisju torej vrvi. Morebitnih predčasnih volitev nihče ne izključuje, hkrati pa se je že pokazalo, da je v politiki tudi precej močna volja za oblikovanje nove vladne koalicije v tej sestavi državnega zbora. Še najbolj aktivno na obe struni igra SMC. Naklonjena je poskusu oblikovanja desnosredinske vlade, hkrati pa se pogovarja tudi z LMŠ o skupnem nastopu na volitvah. 

Jasno je, da SMC glede na javnomnenjske ankete s samostojnim nastopom na predčasnih volitvah ne bi prestopila parlamentarnega praga. Njeno vodstvo tako išče najboljše možnosti za preživetje. Na dveh stolih seveda ni mogoče sedeti, zato se bo SMC o tem, kako naprej, morala kmalu odločiti.

e
e

 

Kako do skupnih programskih točk?


Po seji izvršnega odbora so iz SMC sporočili, da so predčasne volitve le ena od možnosti za razrešitev trenutnega političnega položaja in da bi povzročile vsaj polletni zastoj pri sprejemanju prepotrebnih ukrepov, a hkrati ne bi prinesle bistveno enostavnejših političnih razmerij. Zato je treba preveriti voljo za oblikovanje morebitne drugačne vlade, ki pa bi se morala zediniti pri vsebinskih vprašanjih.

Sešla sta se tudi vodji poslanskih skupin LMŠ Brane Golubović in SMC Igor Zorčič, ki naj bi na sestanek prinesel tudi nekaj konkretnih predlogov na papirju, in pretresala možnosti sodelovanja. Kot se zdi, obstajata dve: skupni nastop obeh strank na eni listi ali pa možnost, da SMC predlaga svoje kandidate na listo LMŠ. Ta možnost se zdi manj verjetna. Med strankama je potreben tudi dogovor o kadrih in osnovnih skupnih programskih točkah. Stranki sta namreč na različnih bregovih tako pri propadlem ukinjanju dodatnega zdravstvenega zavarovanja kot, na primer, pri ideji o podaljšanju delovanja DUTB.

Predsednik republike Borut Pahor ima bo do četrtka še formalno preveril ali obstaja potrebna večina glasov poslancev, da bi namesto Marjana Šarca, ki je odstopil, predlagal drugega mandatarja.  FOTO: Leon Vidic
Predsednik republike Borut Pahor ima bo do četrtka še formalno preveril ali obstaja potrebna večina glasov poslancev, da bi namesto Marjana Šarca, ki je odstopil, predlagal drugega mandatarja.  FOTO: Leon Vidic

 

Napredek je, vprašanje, ali bo tudi rezultat


Predsednik države Borut Pahor ocenjuje, da je zelo pomembno, da po odstopu premiera Marjana Šarca potekajo pogovori med strankami in poslanskimi skupinami. »To po letu in pol, ko dialoga ni bilo, kaže na neko spremembo, ki je obetavna,« pravi. Zaveda se, da to še ne pomeni, da dialog nujno vodi v dogovor o vladi.

K Borutu Pahorju bosta danes prišla vodji poslanskih skupin SDS Daniel Krivec in LMŠ Brane Golubović, s tem se bo tudi uradno začelo iskanje možnosti za imenovanje mandatarja nove koalicije v tej sestavi državnega zbora.

Prvi krog posvetovanj bo sklenjen v četrtek, za zdaj pa prevladuje ocena, da bo Pahor verjetno opravil še drugega, potem pa povedal, ali bo mandat za sestavo nove vlade podelil ali ne. Najverjetnejši kandidat je Janez Janša. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine