Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pogajanja o brexitu se nadaljujejo jutri v Bruslju

Na to temo sta se danes po telefonu slišala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. Foto: Henry Nicholls/Reuters
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. Foto: Henry Nicholls/Reuters
STA
5. 12. 2020 | 19:10
5. 12. 2020 | 19:43
3:13
Bruselj/London - Potem ko so v petek pogajalci Evropske unije in Združenega kraljestva prekinili pogovore o prihodnjih odnosih med stranema po brexitu, sta danes o zastoju po telefonu govorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. Podrobnosti o rezultatu njunega pogovora, navaja STA, za zdaj niso znane.

Von der Leynova je sporočila, da razlike med stranema ostajajo, pogajanja pa se bodo nadaljevala. »Razlike ostajajo. Noben dogovor ni izvedljiv, če te ne bodo rešene,« je zapisala na Twitterju in napovedala, da se bodo pogajanja nadaljevala jutri v Bruslju, sama pa se bo v ponedeljek znova slišala z Johnsonom.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier in glavni britanski pogajalec David Frost sta v petek zvečer sporočila, da so po tednu intenzivnih pogajanj ugotovili, da pogoji za dogovor o prihodnjih odnosih med Londonom in Brusljem niso izpolnjeni zaradi velikih razhajanj pri enakih konkurenčnih pogojih, upravljanju in ribištvu. Dogovorila sta se za prekinitev pogovorov, da bosta o stanju pogajanj obvestila von der Leynovo in Johnsona. Napovedala sta, da bosta predsednica Evropske komisije in britanski premier o tem govorila danes popoldne. Barnier se je v Bruselj vrnil danes dopoldne. »Ostajamo mirni kot vedno. Bomo videli, ali še obstaja način,« je dejal v kratki izjavi za novinarje pred odhodom iz Londona, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Preboja ni bilo pričakovati


Johnson in von der Leynova sta o nastalem zastoju govorila popoldne po telefonu. Viri na obeh straneh so pred njunim pogovorom opozorili, da ni mogoče pričakovati, da bosta po pogovoru poročala o velikem preboju v pogajanjih, navaja britanski BBC. Neimenovani član britanske vlade je dejal, da so trenutno možnosti za dogovor polovične. Britanski vir, ki je blizu pogajanjem, je medtem povedal, da so bili v začetku tedna obeti za dogovor bolj optimistični, a je zaradi zahtev EU, da bi imela deset let dostop do britanskih voda, prišlo do nazadovanja.


Francoska grožnja z vetom


V zadnjem času so se pojavile tudi razpoke v enotnosti EU, ki je dolgo trdno stala za Barnierjem. Francija je v petek celo zagrozila z vetom, če dogovor ne bi izpolnjeval njenih zahtev glede ribištva. Evropski diplomat je ob tem za AFP povedal, da Belgija, Nizozemska, Španija in Danska delijo zaskrbljenost Pariza, da bi unija preveč popustila Otoku pri pravilih glede konkurenčnosti.

Bruslju in Londonu se čas za sklenitev dogovora o odnosih po brexitu izteka. Sklenjen mora biti najkasneje do konca leta, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu. Če ga do takrat ne bo, bodo namreč trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine in kvote.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine