Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Skoraj 2000 slovenskih državljanov v BiH v nedeljo ne bo moglo glasovati

Vlada BiH ni dosegla potrebnega konsenza, ki bi omogočil, da bi državljani Slovenije 9. junija lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav.
Volišče v centru Sarajeva leta 2018. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Volišče v centru Sarajeva leta 2018. Fotografija je simbolična. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
4. 6. 2024 | 09:15
4. 6. 2024 | 14:57
4:54

Vlada BiH v ponedeljek znova ni dosegla potrebnega konsenza, ki bi omogočil, da bi državljani Slovenije – pa tudi Poljske in Romunije – na evropskih volitvah 9. junija lahko glasovali na veleposlaništvih svojih držav. Svet ministrov predloga na prvem glasovanju prejšnji teden ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske.

V predlogu je zunanje ministrstvo BiH svetu ministrov predlagalo sprejetje diplomatskih not veleposlaništev Slovenije, Poljske in Romunije in soglasje za organizacijo glasovanja v teh veleposlaništvih za svoje državljane, ki bivajo v BiH.

Po tem, ko predlog zaradi nasprotovanja dela ministrov 28. maja ni dobil zadostne podpore, so bile opravljene dodatne konzultacije, ki pa niso pripomogle k odpravi blokade.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik
Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik

Svet ministrov predloga v prvem glasovanju ni podprl, ker so mu nasprotovali ministri iz Republike Srbske zaradi podpore treh držav resoluciji ZN o genocidu v Srebrenici, je poročala tiskovna agencija Republike Srbske Srna.

Po podatkih slovenskega notranjega ministrstva je sicer za evropske volitve v posebni volilni imenik vpisanih 1977 volilnih upravičencev – slovenskih državljanov s stalnim prebivališčem v Bosni in Hercegovini.

Generalna skupščina Združenih narodov je 23. maja sprejela resolucijo, ki 11. julij razglaša za mednarodni dan spomina na genocid v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov v samo nekaj dneh julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. Resolucija je bila v Srbiji in Republiki Srbski glavna politična tema, saj so tamkajšnje oblasti, ki genocida ne priznavajo, govorile o resoluciji kot obsodbi celotnega srbskega naroda.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine