Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Recept, kako mlade zdravnike zadržati doma

Reševanja težav so se v soboški bolnišnici lotili s svojo štipendijsko politiko.
Nove koncesije se zasebnikom že nekaj let več ne podeljujejo. FOTO: Jure Eržen
Nove koncesije se zasebnikom že nekaj let več ne podeljujejo. FOTO: Jure Eržen
Anja Vučkič, Sobotainfo
22. 11. 2018 | 10:15
3:23
Murska Sobota – V Pomurju se s pomanjkanjem pediatrov spopadajo že več let. Otroškemu oddelku soboške bolnišnice je pred leti grozilo celo zaprtje. Dobri zdravniki so odhajali v druge bolnišnice. Odmeval je primer odhoda zdravnika pediatra Vojka Berceta, nekateri so govorili tudi o razpadu otroške pediatrije v Murski Soboti. Stanje se danes izboljšuje, predvsem na primarni ravni, težave na sekundarni pa ostajajo.



Bojan Korošec. FOTO: Arhiv Dela
Bojan Korošec. FOTO: Arhiv Dela
Bojan Korošec, dolgoletni direktor murskosoboške bolnišnice pojasnjuje, da težava ni v pomanjkanju zdravnikov, temveč v njihovi strukturi. »Število specialistov in specializantov še vedno ni izenačeno«, dodaja Korošec. Pri njih so trenutno zaposleni štirje specialisti pediatrije, devet diplomantov pa opravlja specializacijo. Težava je v tem, da mladi zdravniki le redko ostanejo v Pomurju, saj prihajajo iz vse Slovenije in se po zaključeni specializaciji vrnejo domov, v regiji pa jih ne morejo zadržati v dovoljšnji meri. Reševanja težav s pomanjkanjem zdravnikom na otroškem oddelku so se v soboški bolnišnici lotili s svojo štipendijsko politiko. Stanje se je tako v zadnjih nekaj letih po besedah direktorja Bojana Korošca izboljšalo. »Prekmurci zdaj ostajajo doma«, pravi Korošec in dodaja, da želijo v naslednjih letih priti na želeno raven, to je šest do osem otroških zdravnikov. Korošec sicer med razlogi za pomanjkanje zdravnikov pediatrov na sekundarni ravni navaja tudi manj stresno delo na primarni ravni, kar je povezano tudi z delavnikom zdravnikov.


Zadnja koncesija pred leti


Za zdravje otrok v Pomurju na primarni ravni skrbijo predvsem zdravniki v zdravstvenih domovih in pediatri koncesionarji. Med koncesionarji in zdravniki Zdravstvenega doma v Murski Soboti po besedah direktorice zdravstvenega doma Edith Žižek Sapač poteka dobro sodelovanje, tako da skupaj zagotavljajo celodnevno pediatrično oskrbo.



Nove koncesije se zasebnikom že nekaj let več ne podeljujejo. Med zadnje podeljenimi v Murski Soboti je bila koncesija pediatrinji Alenki Horvat, in sicer pred šestimi leti. Podeljevanje koncesij zasebnikom se je takrat praktično ustavilo. Koncesionarji so tako zaradi velikega števila bolnikov preobremenjeni. Pa ne le koncesionarji, s preobremenjenostjo se spopadajo tudi otroški zdravniki v zdravstvenih domovih in bolnišnicah. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo lani v Pomurju le šestindvajset pediatrov. A s pomanjkanjem otroških zdravnikov se ne soočajo samo v Pomurju, ampak skoraj v celotni državi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine