Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Število otrok, napotenih v karanteno, upada

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Prav tako upada tudi število otrok, katerih starši oziroma skrbniki zavračajo ukrepe in se posledično izobražujejo na daljavo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Prav tako upada tudi število otrok, katerih starši oziroma skrbniki zavračajo ukrepe in se posledično izobražujejo na daljavo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
P. M., STA
31. 1. 2022 | 15:08
31. 1. 2022 | 20:41
15:53

20.40 Danska študija ugotavlja večjo kužnost podrazličice omikrona

Podrazličica omikrona BA.2 je bolj nalezljiva kot izvorna različica BA.1, ugotavlja danes objavljena danska študija. Novo podrazličico so doslej odkrili že v več deset državah, tudi v Sloveniji, na Danskem je že prevladujoča.

Študija, ki jo je danes objavil danski inštitut za nalezljive bolezni (SSI), razkriva, da je v primeru okuženosti člana gospodinjstva z različico BA.2 tveganje za okužbo drugega člana 39-odstotno. V primeru okužbe z različico BA.1 znaša to tveganje 29 odstotkov.

Obenem so necepljeni posamezniki bolj dojemljivi za okužbo s podrazličico BA.2 kot s BA.1, je v sporočilu navedla zdravnica pri ISS, Camilla Holten Moller. Po drugi strani pa je pri cepljenih, zlasti tistih, ki so prejeli tudi poživitveni odmerek, veliko manj možnosti za okužbo, je poudarila.

Študijo so raziskovalci SSI v sodelovanju z danskimi univerzami opravili med 20. decembrom in 18. januarjem, zajela pa je približno 18.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Danskem kljub rekordnim številkam okuženih z novim koronavirusom s torkom odpravljajo vse omejitvene ukrepe, pri čemer se sklicujejo na velik delež cepljenih proti covidu-19 in manjšo resnost bolezni, ki jo povzroča omikron.

19.50 Upad števila oddelkov in otrok, učencev ter dijakov, napotenih v karanteno

Število oddelkov, otrok, učencev ter dijakov, napotenih v karanteno, je po podatkih Sledilnika za covid-19 upadlo. V vrtcih je trenutno v karanteni 187 otrok oz. 11 oddelkov, v osnovnih šolah 5651 učencev oz. 285 oddelkov in v srednjih šolah 1270 dijakov oz. 53 oddelkov. Obenem se šole in vrtci srečujejo z večjo odsotnostjo zaposlenih.

Od vseh osnovnošolskih oddelkov jih je v karanteni približno pet odstotkov ter 1,7 odstotka srednješolskih oddelkov oziroma skupin, so zapisali na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Vse oddelke v karanteni imajo trenutno štiri manjše podružnice, približno polovico oddelkov v karanteni pa tri osnovne šole. Na področju srednjega šolstva je trenutno zaprta le ena srednja šola.

Prav tako pa upada tudi število otrok, katerih starši oziroma skrbniki zavračajo ukrepe in se posledično izobražujejo na daljavo. Teh je trenutno 0,78 odstotka.

Kot menijo na ministrstvu, je upad števila karanten med drugim mogoče pripisati novemu režimu odrejanja karanten na domu, s katerim za področje vzgoje in izobraževanja veljajo nekatere izjeme. Na predlog NIJZ med izjeme po novem spadajo tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če do visoko tveganega stika pride v okviru šolanja. Navedeni pa se morajo ne glede na cepilni status v obdobju sedmih dni vsakodnevno testirati. Šolski oddelek se napoti v karanteno le, če število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni doseže oz. preseže 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku.

Vzgojno-izobraževalnim zavodom pa sicer v tem času, kot navajajo na ministrstvu, največji izziv predstavlja večja odsotnost zaposlenih, kar zahteva veliko prilagoditev. Po podatkih Sledilnika za covid-19 število obolelih zaposlenih sicer rahlo upada, pri čemer vrtci in šole še vedno poročajo o povečani odsotnosti zaposlenih, tako strokovnega kot tehničnega kadra, so zapisali.

Na ministrstvu sicer poudarjajo, da njihova skupna zaveza ostaja, da izobraževanje ostane v prostorih zavodov ter da do sistemskega prehoda na izobraževanje na daljavo ne bo prišlo.

19.30 Po 10. februarju bodo v Italiji odprli tudi disko klube

Kljub padanju števila okuženih bodo v Italiji maske na prostem obvezne še do 10. februarja, je danes sklenila italijanska vlada. Po tem datumu maske naj ne bi bile več obvezne, ponovno naj bi se lahko odprli tudi disko klubi.

V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 58.000 primerov okužb. Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi/Delo
V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 58.000 primerov okužb. Fotografija je simbolična. FOTO: Črt Piksi/Delo

V Italiji bo sicer v torek v veljavo stopila uredba o obveznem covidnem potrdilu za vstop v trgovine, razen v tiste z živili. Dostop bodo torej imeli le cepljeni, prebolevniki ali testirani. Potrdilo bo potrebno tudi za vstop v banke, pošte in urade, pa tudi v trafike.

V lokale, kot so bari ali restavracije, v telovadnice in bazene, kinodvorane, gledališča, hotele ter na smučarske naprave pa imajo dostop le cepljeni ali prebolevniki.

S torkom bo poleg tega v Italiji postalo obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, starejše od 50 let. Ukrep velja za vse, ki živijo v Italiji, ne glede na to, ali so italijanski državljani ali ne. Necepljenim grozi globa.

Medtem pa za vstop v Italijo iz drugih držav EU ne bo več potreben hitri test ali test PCR, temveč bo zadostovalo covidno potrdilo.

V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili skoraj 58.000 primerov okužb. Pozitivnih je bilo 12 odstotkov testov. V Italiji je sicer cepljenih 86 odstotkov ljudi, starejših od 12 let.

17.00 Kanadski premier Trudeau ima covid-19

Kanadski premier Justin Trudeau je danes sporočil, da je je okužen z novim koronavirusom, vendar nima hujših simptomov. Počutim se dobro in ta teden bom še naprej delal na daljavo, pri čemer bom upošteval javno-zdravstvene smernice, je premier zapisal na Twitterju.

Trudeau, ki je januarja prejel tretji odmerek cepiva, je pozval Kanadčane, naj se cepijo, saj se država bori s porastom primerov covida in hospitalizacij zaradi različice omikron.

V provinci Ontario, kjer je tudi prestolnica Ottawa, morajo biti ljudje po izpostavljenosti koronavirusu v izolaciji deset dni, če niso cepljeni.

Trudeau je že prejšnji teden sporočil, da se bo izoliral, ker je bil izpostavljen koronavirusu.

Ontario, najštevilčnejša kanadska provinca, naj bi od danes začela blažiti omejitve in naj bi omogočila ponovno odprtje restavracij, barov, športnih prizorišč in kinodvoran.

V Ottawi so konec tedna potekali tudi množični protesti kanadskih tovornjakarjev, ki so nasprotovali obveznemu cepljenju pri prečkanju kanadsko-ameriške meje.

Trudeau je prejšnji teden zagovarjal obvezno cepljenje in je poudaril, da je 90 odstotkov voznikov že cepljenih.

16.15 Trboveljska bolnišnica znova covidna zdravstvena ustanova

Trboveljska bolnišnica je od petka znova covidna bolnišnica. Covidne bolnike, če jim potrdijo okužbo v bolnišnici, lahko namestijo v isti prostor, tako kot tudi bolnike, ki potrebujejo hospitalizacijo po pregledu v urgentnem centru in so pozitivni na novi koronavirus. Skrbijo pa za oskrbo zasavskih bolnikov, so povedali v bolnišnici.

Kot je danes za STA povedala strokovna direktorica trboveljske bolnišnice Tadeja Jelenko, trenutno v bolnišnici nimajo nobenega covidnega bolnika, imajo pa na oddelku dve sobi s sivo cono. Ena oseba je hospitalizirana po sprejemu iz trboveljskega urgentnega centra in čakajo še na rezultat PCR-testa, v drugo sobo so namestili dve bolnici zaradi kontakta izven bolnišnice, je dejala Jelenkova.

Postregla je tudi s podatkom, da imajo v trboveljski bolnišnici 12 postelj za akutno bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Od izbruha epidemije koronavirusa so v tej bolnišnici skupno zdravili 134 covidnih bolnikov, od tega 19 v intenzivni enoti.

Splošna bolnišnica Trbovlje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Splošna bolnišnica Trbovlje. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po besedah Jelenkove se tudi trboveljska bolnišnica sooča s pomanjkanjem kadra in veliko odsotnostjo zaposlenih zaradi covida-19 ter odrejenih karanten. Interni ter pediatrični oddelek se soočata s kriznimi razmerami. V zdravstveni negi je trenutno odsotnih 28 zaposlenih, izven delovnega procesa so tudi trije zdravniki.

Izvedbo drugih programov v trboveljski bolnišnici vodstvo prilagaja dnevno glede na odsotnosti. Kar zadeva elektivo, za zdaj teče program v eni operacijski dvorani, ta teden pa je zaradi odsotnosti kadra odpovedan program na internem oddelku, kjer  bodo izvajali zgolj urgentne zadeve.

16.00 Zavod za zaposlovanje beleži porast vlog za karanteno in višjo silo

Množične okužbe s koronavirusom v Sloveniji se poznajo tudi na Zavodu RS za zaposlovanje. Januarja se je tako močno povišalo število vlog za povračilo nadomestil plače za delavce, ki ne prihajajo na delo zaradi karantene, varstva otrok ali višje sile. Od 10. januarja v povprečju prejmejo 1300 vlog dnevno, medtem ko so jih prej prejemali okrog 400.

Zavod je od 15. julija lani, odkar je v veljavi zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, pa do 30. januarja prejel 44.458 vlog za ukrep karantene in višje sile. Od tega je trenutno nerešenih 10.716 vlog, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zavod mora o vlogi skladno z zakonom odločiti v roku 30 dni, zato razmere dnevno spremljajo in skladno s tem prilagajajo organizacijo dela, da prispele vloge čim prej obravnavajo. To pomeni kadrovsko okrepitev skupine sodelavcev za to področje in vnovič tudi delo v popoldanskem času ter ob vikendih, saj na zavodu opravljamo tudi vso drugo redno dejavnost, so zapisali.

Do 31. decembra lani so za ukrep karantena in višja sila po vseh interventnih zakonih izplačali skupaj dobrih 49 milijonov evrov.

15.40 V združenju zdravstvenih zavodov pozivajo k razumevanju

Zdravstvene ustanove se med epidemijo zaradi izjemno povečanega števila obravnav soočajo z izrednimi razmerami. V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije zato javnost prosijo za razumevanje in pozivajo k strpni komunikaciji. V zadnjem času pri svojem delu namreč opažajo porast nasilja, soočajo se tudi s pritožbami, nezadovoljstvom in grožnjami.

Kot je pojasnila direktorica Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec, se zdravstveni zavodi na primarni in sekundarni ravni v času epidemije covida-19 soočajo z izrednimi razmerami, saj se je število obravnav »neobvladljivo povečalo«.

Vsaka ambulanta ima več kot 90 kontaktov dnevno, nekatere tudi 120 in več, močno se je povečal tudi obseg dela. »Dela, ki naj bi ga zdravnik in medicinska sestra opravila v osmih urah, je za 16 ur, zato ambulantni timi včasih ne morejo odgovoriti na vse klice in elektronsko pošto, prav tako ne morejo pregledati vseh pacientov,« je poudarila.

Da bi delo v času epidemije lažje teklo, so v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije predstavili danes nekaj napotkov, kako naj ravnajo uporabniki, če menijo, da potrebujejo zdravniško pomoč. Bolnike z nenujnimi stanji naprošajo, da se pravočasno naročijo na pregled in počakajo na prosti termin pri zdravniku. Prav tako naj pravočasno poskrbijo za naročanje receptov, napotnic in medicinskih pripomočkov.

»Če jih bodo uporabniki naročali v zadnjem trenutku, nam jih ne bo uspelo pripraviti v istem dnevu. Apeliramo, da si uporabniki za te storitve vzamejo čas in omogočijo zaposlenim v primarnem zdravstvu vsaj sedem dni časa za pripravo,« je poudarila. V zdravstvenih zavodih sicer opažajo tudi, da se veliko državljanov v zadnjih tednih obrača na urgentne centre bolnišnic z vprašanji o izdaji covidnih potrdil. »Številka 112 je namenjena le nujnim življenjsko ogrožajočim stanjem, zato apeliramo, da se na urgentnih številke ne obračajo za administrativne namene,« je pozvala Kokoravec.

Ob tem je spomnila, da imajo uporabniki zdravstvenih storitev možnost pridobiti potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela tudi prek elektronske pošte. Zaposleni pa imajo enkrat na leto možnosti pri delodajalcu tudi neposredno uveljavljati zahtevek za odsotnost zaradi bolezni brez zdravniškega potrdila. Ta pot je lahko zelo priročna v primeru lažjih respiratornih obolenj ali prehladov, je poudarila.

15.05 Vozniki in osebje formule ena se bodo morali cepiti

Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) je sporočila, da se bodo morali pred novo sezono svetovnega prvenstva formule ena vsi vozniki, njihovi spremljevalci, mehaniki in tudi novinarji, ki jo pokrivajo, ter posebni gostje cepiti proti covidu-19, poroča DPA.

Politika bo vpisana v pravilnik za novo sezono in ne bo dopuščala izjem, so sporočili predstavniki vodstva tekmovanja.

Njihovi odločitvi posamezniki že nasprotujejo. Voznik medicinskega avtomobila Fie Alan van der Merwe, je že sporočil, da se ne bo cepil, pričakovati je, da se mu bo pri nasprotovanju pridružil še kdo.

Formula ena je postala prvi šport, ki se je po pandemiji okrepil, saj je leta 2020 zaključil impresiven koledar s 17 dirkami, lani pa jih je bilo na sporedu 22.

Lewis Hamilton decembra lani v Abu Dabiju. FOTO: Kamran Jebreili/Pool via Reuters
Lewis Hamilton decembra lani v Abu Dabiju. FOTO: Kamran Jebreili/Pool via Reuters

Letošnja sezona s 23 dirkami se bo začela 20. marca v Bahrajnu in se zaključila v Abu Dabiju devet mesecev pozneje.

15. 00 Nemčija svari pred prehitrim sproščanjem omejitvenih ukrepov

Nemška vlada trenutno ne vidi možnosti za sproščanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Tiskovni predstavnik vlade Steffen Hebestreit je danes zagotovil, da bodo vlada in dežele šle na pot sproščanja, ko bo to mogoče narediti odgovorno, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»V trenutku, ko bomo imeli občutek, da lahko odgovorno sproščamo, bo ta vlada, bodo vse deželne vlade šle po tej poti,« je povedal. Je pa trenutno še prezgodaj, je poudaril.

Zdaj so še v fazi, ko število okužb narašča in v Nemčiji skoraj dnevno zaznavajo rekorde. Po Hebestreitovi oceni še niso dosegli vrhunca tega vala.

Inštitut Roberta Kocha je danes poročal o porastu sedemdnevne incidence okužb, dobili so tudi nov rekord. Na 100.000 prebivalcev so v zadnjih sedmih dneh potrdili skoraj 1177 okužb, pred enim tednom pa 840. Skupno so sicer v zadnjem dnevu potrdili 78.318 primerov okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 61 ljudi.

14.55 V Avstriji konec zaprtja družbe za necepljene proti covidu-19

V Avstriji se je danes za necepljene končalo zaprtje družbe, ki je veljalo od decembra. Osebe, ki niso cepljene proti covidu-19, se zdaj smejo prosto gibati zunaj, ne da bi jim grozila kazen. Sicer je v Avstriji še naprej za obisk večine javnih prostorov nujen pogoj PC, poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

V Avstriji so necepljeni v zadnjih tednih svoje domove lahko zapustili le, če so imeli dober razlog, med drugim pot na delo, nakup živil ali sprehod. Po novem se lahko gibajo na prostem brez razloga in se srečajo tudi s prijatelji. Še naprej ne smejo v lokale, na prireditve in večino trgovin, saj tu velja pogoj PC (preboleli ali cepljen proti covidu-19).

Medtem so v državi tudi v pričakovanju sprejetja zakona o obveznem cepljenju proti covidu-19. Predvidoma v četrtek bi ga lahko sprejel zgornji dom parlamenta. Po tem sledi še podpis predsednika Avstrije Alexandra Van der Bellna in objava v uradnem listu.

Približno teden pred uvedbo zakona v državi v celoti ni cepljenih še okoli 20 odstotkov ljudi. Pri čemer je 83 odstotkov odraslih prejelo najmanj en odmerek. Samo v zadnjih dveh tednih se je prvič cepilo okoli 85.000 ljudi. Najslabšo stopnjo precepljenosti imajo na avstrijskem Koroškem, kjer ima 78 odstotkov odraslih veljavno potrdilo o cepljenju, najboljšo na Gradiščanskem, kjer je cepljenih 86 odstotkov.

Obvezno cepljenje bo v Avstriji veljalo za vse polnoletne, ki imajo v Avstriji stalno ali začasno prebivališče. Izjema od ukrepa bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala predvidoma do sredine marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine