Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poslanec Jelinčič oblekel uniformo in dobil pismo inšpektorja

Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je v parlamentu nastopil oblečen v uniformo Slovenske vojske, se mora izjasniti o prekršku.
Zmago Jelinčič Plemeniti ima rad uniforme, ta ljubezen mu rada občasno nakoplje tudi kakšno težavo z oblastmi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zmago Jelinčič Plemeniti ima rad uniforme, ta ljubezen mu rada občasno nakoplje tudi kakšno težavo z oblastmi. FOTO: Leon Vidic/Delo
10. 6. 2020 | 11:15
10. 6. 2020 | 15:30
2:32
Ljubljana – Inšpektorat za obrambo je poslanca Slovenske nacionalne stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega pozval, naj pojasni, zakaj je 28. januarja letos v državnem zboru nastopil oblečen v vetrovko Slovenske vojske.

Nastop uniformiranega poslanca SNS Zmaga Jelinčiča, ki je januarja vzbudil precej pozornosti, je bil posvečen predvsem migrantski problematiki in zagovoru civilistom, ki v uniformah patruljirajo ob meji. V tistem času so poslanci med drugim razpravljali o predlogu zakona, ki bi civilistom prepovedal nošenje uniform in bi posledično omejil delovanje samooklicanih vard in vaških straž.

»Vidim, da se smejete, ampak smejete se uniformi Slovenske vojske. To bo zdaj prepovedano in ni rečeno, da me minister za notranje zadeve ne bo dal aretirat, ker bom šel ven v uniformi, ki spominja na vojsko, ki lahko neti sovraštvo, ki lahko dela zgago v državi,« je 28. januarja letos povedal Jelinčič.

Po njegovi oceni je uniforma dobila grd madež, »madež dezerterstva, za kar bi morali naš generalštab okarati in mu odvzeti kompetence. Ravno tako pa tudi predsedniku države in gospodu Erjavcu, ki sta zahtevala, da profesionalci zapustijo svoje delovišče in odidejo domov.«

Slabe tri mesece kasneje mu je inšpektorat za obrambo pri obrambnem ministrstvu poslal obvestilo, da so proti njemu začeli postopek o prekršku. Obrambni inšpektor Jelinčiču očita kršitev več členov zakona o obrambi in ga poziva, da se pisno v petih dneh izjasni o dejstvih in okoliščinah prekrška.

»Ta dopis, ki ima datum 20. april, sem dobil včeraj, poslano pa je bilo tretjega junija. Če bi šlo za kak resen prekršek, bi inšpektorja za obrambo moral imeti na vratu že naslednji dan, ne pa tako čez več mesecev. Namen mojega nastopa v uniformi je bil izražanje sporočila in ideje, poslansko izražanje je zaščiteno. Na inšpektoratu se bodo osmešili, ker bodo na vsej črti izgubili, saj očitno ne poznajo prava, ustave, evropske konvencije o človekovih pravicah in podobno,« nam je povedal Jelinčič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine