Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poškodovan most na Vidmu, promet po glavni zasavski cesti ni več mogoč

Odslej onemogočena vožnja za tovorna vozila po zasavski glavni cesti iz Litije v Ljubljano in v obratni smeri. V Zagorju na voljo 200 prenočišč.
Kolone vozil so v zgodnjih popoldanskih urah obstale na zasavski glavni cesti Litija–Šentjakob, saj promet čez most zaradi poškodb ni več mogoč. FOTO: Občina Dol pri Ljubljani
Kolone vozil so v zgodnjih popoldanskih urah obstale na zasavski glavni cesti Litija–Šentjakob, saj promet čez most zaradi poškodb ni več mogoč. FOTO: Občina Dol pri Ljubljani
4. 8. 2023 | 18:03
4. 8. 2023 | 20:28
5:29

Most čez Kamniško Bistrico na zasavski glavni cesti med naseljema Videm in Beričevo je narasla reka danes okoli 14. ure tako močno poškodovala, da je odslej zaprt za ves promet.

Reka je odnesla zgornjo plast asfalt in naredila veliko luknjo. Kdaj bo država pristopila k sanaciji objekta ni znano.  

Kolone vozil so v zgodnjih popoldanskih urah obstale na zasavski glavni cesti Litija–Šentjakob, saj promet čez most zaradi poškodb ni več mogoč. Obvoz za osebna vozila iz ljubljanske in iz litijske smeri je možen po občinski lokalni cesti, vendar so se prebivalci v nekaterih naseljih v občini Dol pri Ljubljani že doslej pritoževali zaradi čezmernega prometa mimo njihovih stanovanjskih hiš, in sicer na Vidmu, v Beričevem in v Brinju.

FOTO: Občina Dol pri Ljubljani
FOTO: Občina Dol pri Ljubljani

Za tovorna vozila pa bo vožnja v Litijo in v Šmartno pri Litiji odslej onemogočena, saj obvoza po ozki in nevarni lokalni cesti skozi omenjena tri dolska naselja ni možno vzpostaviti, so sporočili iz občine Dol pri Ljubljani.

Vozniki tovornih vozil bodo morali odslej voziti po štajerski avtocesti do Trojan in nato čez Izlake in Zagorje ob Savi v Litijo. Povprečni letni dnevni promet po zasavski glavni cesti od Litije do Šentjakoba je lani znašal okoli 9000 motornih vozil.   

Zasavje je v pripravljenosti

Enota nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Litija je popoldne sporočila, da so ob zapori mostu čez Savo v Litiji ekipe razporedili tako, da je ena ekipa NMP locirana na levem bregu, v Domu starejših občanov Tisje - SVC, druga ekipa na desnem bregu, pri ZD Litija. V primeru nujne medicinske pomoči je odprta številka 112.

Zaradi močnega deževja so v občini Zagorje aktivirali gasilce PGD Zagorje-mesto, Loke, Izlake in Šentlambert, ki so polnili protipoplavne vreče in jih namestili v Mošeniku, kjer je reka Sava ogrožala stanovanjske hiše, prav tako so jih namestili pred domom starejših občanov in lekarno Izlake. Zagorska Komunala uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec–Loke, Rudnik–Toplice in Jože Marn opozarja, da je treba vodo zaradi skalitve vodnih virov v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute. 

Tudi v Trbovljah so  aktivirali gasilce PGD Trbovlje-mesto, da so zemeljski plaz, ki je ogrožal stanovanjsko hišo, prekrili s folijo, v nakupovalnem centru, kjer je voda tekla v objekt, so očistili prepuste in obvestili vzdrževalno službo ter zavarovali kraj razlitja Save na regionalni cesti Trbovlje - Zagorje.

Občina Trbovlje svoje občane obvešča, da je zaradi aktivacije Državnega načrta zaščite in reševanja ob poplavah telefonska številka 112 izredno obremenjena, zato naj se v primeru potrebe po pomoči zaradi izrednih stanj ob nalivih obrnejo na številko 070 511 201. 

Gasilci iz industrijske enote hrastniške Steklarne so s protipoplavnimi vrečami zavarovali vdor meteorne vode v podjetje. Gasilci PGD Hrastnik, Dol pri Hrastnik in Marno so namestili več protipoplavnih vreč pred stanovanjske objekte, očistili prepuste in s tem preprečili vdor meteorne vode v vrtec ter s pomočjo Komunale Hrastnik očistili naplavine pod mostom in omogočili pretok potoka Brnica.

Hrastničani lahko v primeru, da potrebujejo material oziroma protipoplavne vreče in folije, pokličejo na telefonski številki 035646600 oziroma 031689907, na številko 112 pa le, kot ljudi prosi občinsko vodstvo, v primeru življenjske ogroženosti. Štab tamkajšnje Civilne zaščite z gasilci ter Komunala Hrastnik so v pripravljenosti. 

Zvečer je voda zalila tudi zasavko

Okrog 20. ure je voda na več mestih poplavila cesto med Zagorjem in Trbovljami ter med Trbovljami in Hrastnikom za Savo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine