Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ponovno odločanje o delovanju nepovezanih poslancev v delovnih telesih

Na podlagi te odločitve se bodo po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića odločali, kako naprej.
Golubović je že po sredinem glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo sploh še delovali v DZ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Golubović je že po sredinem glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo sploh še delovali v DZ. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
STA
15. 4. 2021 | 12:42
15. 4. 2021 | 12:49
2:51
V opoziciji bodo danes ponovno vložili zahtevo za sklic seje kolegija predsednika DZ, na katerem bi ponovno odločali o sklepu, da bi štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev lahko delovali v delovnih telesih DZ. Na podlagi te odločitve se bodo po besedah vodje poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića odločali, kako naprej.
 
Kolegij predsednika DZ je namreč v sredo odločil, da štirje poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev ne bodo člani delovnih teles DZ. To odločitev omogoča peti odstavek 33. člena poslovnika DZ. Ta odstavek namreč določa, da kolegij pri sestavi delovnih teles in določanju funkcij v njih lahko upošteva tudi poslansko skupino nepovezanih poslancev. Proti odločitvi, da bi štirje nepovezani poslanci lahko sodelovali in odločali v delovnih telesih DZ, so glasovali člani koalicijskih SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS in Desusu ter poslanec narodne manjšine.

image_alt
SDS za trdo roko pri motečih poslancih na sejah


Golubović je že po sredinem glasovanju napovedal, da bodo resno razmislili o tem, ali bodo sploh še delovali v DZ. Ob robu današnjih posvetovanj pri predsedniku republike Borutu Pahorju o kandidacijskih postopkih pa je napovedal, da bodo danes znova vložili zahtevo za sklic kolegija, na katerem bodo ponovno odločali o omenjenem sklepu. Opozoril je, da je kolegij štirim poslancem onemogočil delo v DZ in sodelovanje v zakonodajnem postopku. Po njegovih besedah se je s tem število poslancev znižalo na 86, zato se postavlja vprašanje, ali je to še »tisti državni zbor, ki so ga izvolili volivci« ali pa gre za državni zbor po meri največje vladne stranke SDS. Na podlagi ponovnega odločanja bodo nato odločili, kako bodo ravnali v prihodnje.

Po drugi strani pa vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec meni, da lahko nepovezani poslanci v DZ še vedno normalno delujejo, saj imajo glasovalno pravico na plenarnih sejah, zato ne vidi nobenih težav. »Izpolnili oziroma izkoristili smo poslovniške možnosti in ne gre za nobeno izigravanje,« je dodal.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine