Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Igor Kadunc vlado poziva k odpoklicu članov nadzornega sveta RTV

Razlog za stavko je izčrpavanje javnega servisa, padanje standardov, nestrokovni posegi v program, netransparentno kadrovanje ...
Nekdanji direktor RTV Igor Kadunc vlado poziva k ukrepanju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nekdanji direktor RTV Igor Kadunc vlado poziva k ukrepanju. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pi. K., M. B., STA
4. 4. 2023 | 09:40
4. 4. 2023 | 20:10
10:15

Stavka zaposlenih na javnem RTV se nadaljuje. Ponovno so se zbrali pred stavbami RTV in pojasnjevali razloge za stavko. »Stavkam, ker je javni RTV okupirala klika diletantskih političnih aparatčikov,« je dejal eden izmed stavkajočih. Predsednica stavkovnega odbora Helena Milinković je opozorila, da je vodstvo RTV oviralo stavko, zato na programih RTV ni celovitih informacij o stavki ali mnenj stavkajočih. Vodstvo RTV skuša s cenzuro prikriti prave razloge za stavko, je povzela. Poudarila je, da zahtevajo konec uničevanja RTV in začetek socialnega dialoga. 

Posnetek si lahko ogledate v celoti:

Na stavki je bila prisotna tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je poudarili, da z zaposlenimi deli frustracijo in je jezna zaradi dogajanja na RTV. Vodstvo je zaradi konflikta z zaposlenimi ponovno pozvala k odstopu. »Prosim, v dobro vseh, odstopite!,« je bila jasna.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je zaposlenim na RTV zagotovil solidarnost in podporo. Tudi predsednica sindikata Dela Andreja Žibret Ifko je izrazila podporo in opozorila za težave medijev v državi. Spregovoril je tudi nekdanji direktor RTV Igor Kadunc in vlado pozval naj odpokliče štiri člane nadzornega sveta RTV, saj »ne delujejo v interesu RTV«.

Predsednica stavkovnega odbora Helena Milinković. FOTO: Črt Piksi
Predsednica stavkovnega odbora Helena Milinković. FOTO: Črt Piksi

Pred nadaljevanjem stavke je v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa Televizije Slovenija Rajko Gerič, ki v stavkovnih pogajanjih zastopa delodajalca, sta danes spregovorila pred kamerami. Odgovarjala sta na vprašanja novinarjev in zanikala, da bi bilo stanje na RTV slabo. Poziv ministrice za kulturo Aste Vrečko, naj odstopi, je Urbanija označil za nedopusten pritisk. Pritožil se je tudi nad pogostimi inšpekcijami na RTV in zatrdil, da v današnjem nadzoru niso ugotovili nepravilnosti. 

Novinarsko konferenco smo prenašali v živo.

Stavkajoči na RTV so pred javnim zavodom opozorili na pomembnost javnega servisa v časih, ko je novinarstvo ogroženo s poplavo javnih mnenj in drugih informacijskih onesnažil. Kot so poudarili na tiskovni konferenci, bi moral RTV danes bolj kot kadarkoli izpolnjevati svojo vlogo kot javni servis. Tega zaradi neprofesionalnega vodstva, ki da je nastavilo neprofesionalne urednike, ne more, je bilo glavno sporočilo.

Stavka na RTV poteka brez drastične okrnitve programa, saj, kot so zapisali v vodstvu, ne stavkajo vsi. FOTO: Črt Piksi
Stavka na RTV poteka brez drastične okrnitve programa, saj, kot so zapisali v vodstvu, ne stavkajo vsi. FOTO: Črt Piksi

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS po besedah govork »še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS«, ob tem pa tudi vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko. Poudarile so, da so delo prekinili, ker so zavezani javnosti in stavkajo za javni RTVS, za interese javnosti, pravico do obveščenosti in do svobode izražanja.

image_alt
Urbanija za 8000 evrov letno prekinil pogodbe novinarkam manjšinske oddaje

V stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS pojasnjujejo, da so se za zaostritev stavkovnih aktivnosti odločili zato, »ker razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni«. »Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo,« je navedlo generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Dodali so, da se nadaljujejo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Tudi vodstvo si menda prizadeva za sklenitev sporazuma.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Stavka s prekinitvijo dela na RTV Slovenija poteka že od polnoči dalje. Vsebine na programih RTV so zato okrnjene oziroma prilagojene. Iz vodstva RTV so medtem sporočili, da je »ustvarjalcev, ki se za prekinitev dela niso odločili, tokrat precej, zato bo program potekal skoraj v polni meri«.

Stavkajoči so sicer z vodstvom RTVS za danes podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Članice stavkovnega odbora so dejale, da je vodstvo RTVS v ponedeljek sporočilo, da stavke ne bo oviralo, vendar so na televiziji zamenjali vse stavkajoče urednike ter televizijske voditelje. Vodstvo RTVS je tako po njenih besedah »zmanipuliralo dogovor«, ki so ga sklenili v petek.

Del stavkovnih aktivnosti bosta tudi novinarska konferenca in zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTV Slovenija, ki bo med 17. in 20. uro.

Prazni hodniki na RTV na dan stavke. FOTO: Črt Piksi/Delo
Prazni hodniki na RTV na dan stavke. FOTO: Črt Piksi/Delo

Kot so sporočili iz stavkovnega odbora, se stavka zaostruje »tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno.«

Kot še navajajo, se s poslabšanjem delovnih razmer soočajo vsi zaposleni, ob tem da so zaradi neprofesionalnih potez vodstva in padca ugleda delo in ustvarjalci vse manj cenjeni. Za stanje je po navedbah krivo vodstvo s podporo programskega in nadzornega sveta.

Spornost 14. aneksa

»Pravno sporni podpis aneksa 14 h kolektivni pogodbi RTV med generalnim direktorjem in drugima reprezentativnima sindikatoma je sicer popravil nekatere plačne krivice, a je izpustil najslabše plačane zaposlene, sedanjemu vodstvu, ki je na svojih položajih očitno nezakonito, pa zagotovil 'zlata padala' z visokimi odpravninami. Podpisniki so s tem privolili v očitno plačno diskriminacijo in osebne koristi posameznikov. Novinarski sindikati smo zaradi kritičnega opozarjanja na nepravilnosti, protipravne poteze vodstva in namerno finančno izčrpavanje javnega medija izključeni iz socialnega dialoga, naši člani so diskriminirani in šikanirani,« so zapisali.

Danes poteka stavka na RTV, program bo zato delno okrnjen. V vodstvu sicer trdijo, da bodo okrnitve minimalne. FOTO: Črt Piksi/Delo
Danes poteka stavka na RTV, program bo zato delno okrnjen. V vodstvu sicer trdijo, da bodo okrnitve minimalne. FOTO: Črt Piksi/Delo

Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTV se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo.

Stavkajoče podpirajo tudi ministrica in drugi sindikati

Na stavko se je odzvala tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. »Zaostritev stavkovnih dejavnosti zgovorno priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši. Zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Stavko podpiram in izrekam priznanje stavkajočim za pogum in odločnost: še posebej ob dejstvu, da agonija traja leto dni. V tem trenutku je usoda javnega servisa v rokah ustavnega sodišča, ki bo, upam, čim prej razsodilo o prihodnosti delovanja in razvoja Radiotelevizije Slovenija. Slovenija je pravna država in zaupam v njeno delovanje. Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih dvajset let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije. Skrajni čas je, da vodstvo odstopi in javno RTV zaupamo javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez strahu, groženj in drugih pritiskov.«

image_alt
Vsak dan bijemo boj, da lahko mirne vesti stopimo pred kamero

Podporo stavki so sicer izrekle vse tri koalicijske stranke, pa tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Kot so zapisali sindikalisti, so »zahteve po uresničevanju javnega interesa, etičnih standardov, spoštljivi komunikaciji, dostojnih delovnih pogojih in socialnem dialogu samoumevne, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija«.

Danes opolnoči se je začela stavka RTV. FOTO: Črt Piksi/Delo
Danes opolnoči se je začela stavka RTV. FOTO: Črt Piksi/Delo

Solidarnost kolegom in kolegicam so izrekli tudi v Društvu novinarjev Slovenije. »Že dlje časa opažamo, da informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kriza medija pa se še poglablja. Odgovorna urednica s svojimi odločitvami krši novinarski kodeks, kar je ugotovilo tudi Novinarsko častno razsodišče. Vse to so glede na podatke o vse slabši gledanosti informativnega programa prepoznali tudi gledalci.«

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine