Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Italijanski notranji minister: Nadzora na meji s Slovenijo ne bo

Italija bo s Slovenijo okrepila sodelovanje pri obvladovanju migracij, je izplen srečanja slovenskega notranjega ministra z italijanskim kolegom.
Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je slovenskemu kolegu Boštjanu Poklukarju zagotovil, da Italijani na skupni meji s Slovenijo ne nameravajo uvajati notranjega nadzora. FOTO: Heiko Becker/Reuters
Italijanski notranji minister Matteo Piantedosi je slovenskemu kolegu Boštjanu Poklukarju zagotovil, da Italijani na skupni meji s Slovenijo ne nameravajo uvajati notranjega nadzora. FOTO: Heiko Becker/Reuters
U. E., STA
13. 4. 2023 | 09:33
13. 4. 2023 | 14:32
4:37

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je po srečanju z italijanskim kolegom Matteom Piantedosijem dejal, da je bilo vzdušje zelo konstruktivno, prijateljsko, tako kot so odnosi med ministrstvoma in policijama obeh držav.

Glavna tema pogovorov notranjih ministrov so bile migracijske razmere v obeh državah in širše. »Žal ugotavljava, da je število nedovoljenih prehodov meje na zahodnobalkanski poti naraslo, a razmere na jugu Italije so trenutno še slabše«, je povedal Poklukar in dodal, da razume odločitev italijanske vlade, ki je v torek razglasila šestmesečne izredne razmere na ozemlju celotne Italije. Poklukar pojasnjuje, da je Italija z razglasitvijo izrednih razmere vzpostavila pravno podlago za aktivacijo civilne zaščite in drugih služb za pomoč pri obvladovanju razmer na jugu Italije.

Slovenski notranji minister je italijanskemu kolegu orisal razmere v Sloveniji, kjer je slovenska policija v prvih treh mesecih letos zaznala nekaj več kot 8.500 nedovoljenih prehodov meje. Gre sicer za posledice trenda, ki se je začel marca, aprila lani, z vrhuncem pozno poleti oziroma v začetku jeseni, pojasnjujejo na notranjem ministrstvu. Večje število zaznanih nedovoljenih prehodov slovenske meje pojasnjujejo z izravnalnimi ukrepi, ki jih slovenska policija izvaja od vstopa Hrvaške v schengensko območje. Izravnalni ukrepi namreč dajejo drugačne rezultate in s tem tudi statistične podatke.

Ministra sta govorila tudi o vračanju migrantov, ki se po sporazumu med državama vseskozi izvaja. Sporazum jasno določa kriterije, po katerih lahko Slovenija sprejme le tiste migrante, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije in bili prijeti v obmejnem pasu, poleg tega pa v Italiji niso zaprosili za mednarodno zaščito. Slovenska policija od italijanskih organov v letošnjem letu sprejela 32 oseb. Ministra sta sicer potrdila zelo dobro policijsko sodelovanje.

Ministra sta se še strinjala, kako pomembna pridobitev EU je schengensko območje, zato si bosta obe strani prizadevali, da ga ohranjata. Skrajni ukrepi vzpostavitve nadzora na notranjih mejah, kot ga že vrsto let izvajajo nekatere države, denimo Avstrija, ne daje pravih rezultatov, zgolj hromi normalno življenje ob meji in gospodarstvo, ugotavlja minister Poklukar. Piantedosi je ob tem povedal, da tudi Italija ta ukrep vidi kot skrajni ukrep in zagotovil, da tega na naši skupni meji ne nameravajo uvajati.

Italijanska stran namesto tega razmišlja o okrepljenem policijskem sodelovanju. Ministra sta mnenja, da je treba bolj učinkovito varovati zunanjo mejo EU, pri čemer sta obe državi pri tem pripravljeni pomagati.

image_alt
V Italiji izredne razmere, Salvini bi begunce vračal v Slovenijo

Italijanska tiskovna agencija Ansa pa je poročala, da bi italijanske oblasti lahko po novem poenostavile postopke za vzpostavitev novih sprejemnih centrov za begunce. Hkrati naj bi Italija okrepila aktivnosti v zvezi s pridržanji in deportacijami tistih, ki niso upravičeni do tega, da ostanejo v državi.

Zaradi povečanega prihoda migrantov je v torek še pred sestankom vlade namestnik italijanskega premiera ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko-slovensko mejo. V nasprotnem primeru bo Italija po njegovih besedah prisiljena uvesti nadzor na meji.

Perečo problematiko je s številkami v sredo ponazoril tržaški prefekt Pietro Signoriello, ki je dejal, da je tamkajšnja policija v prvih treh mesecih izsledila okoli 2600 migrantov, ki so v Italijo vstopili iz Slovenije. Gre za več kot štirikratno rast v primerjavi z istim obdobjem lani. Pred obiskom zahodne sosede je Poklukar v torek z delegacijo obiskal območje Policijske uprave Koper, ki skupaj s PU Nova Gorica meji na Italijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine