Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Počivalšek že sedel z Janšo in Toninom, s Šarcem pa še bo

Po padcu vlade: »Srečal sem se z Janezom Janšo in Matejem Toninom, sledi pogovor z Marjanom Šarcem,« napoveduje prvak SMC.
Povabilo Marjana Šarca k sodelovanju na predčasnih volitvah je Zdravko Počivalšek dobil prek medijev. »Pa bi ga raje osebno,« poudarja prvak SMC. Foto Voranc Vogel
Povabilo Marjana Šarca k sodelovanju na predčasnih volitvah je Zdravko Počivalšek dobil prek medijev. »Pa bi ga raje osebno,« poudarja prvak SMC. Foto Voranc Vogel
31. 1. 2020 | 06:00
31. 1. 2020 | 08:50
5:14
Ljubljana – Predsednik SMC Zdravko Počivalšek še tehta, katera odločitev bi bila najboljša – poskus oblikovanja nove vlade v sedanji sestavi državnega zbora ali odhod na predčasne volitve skupaj z LMŠ. Ta mu sicer konkretne ponudbe, kako si predstavlja skupni nastop na volitvah, še ni dala.

Prvak SMC odkrito priznava, da se je po ponedeljkovem odstopu predsednika vlade isti dan že pogovarjal z vodji drugih parlamentarnih strank, seveda ne vseh. Na vprašanje, kdo je predlagal te pogovore, konkretno ne želi odgovoriti. »Organi stranke so poskrbeli, da je do srečanj prišlo. Zdaj sledi še pogovor s prvakom LMŠ,« napoveduje Počivalšek.


 

Odstop premiera prekinil nastajanje nove LDS


O morebitnem sodelovanju oziroma povezovanju LMŠ in SMC pa se Šarec in Počivalšek ne bosta pogovarjala prvič. V minulem mesecu naj bi se po neuradnih informacijah na to temo srečala vsaj dvakrat.



V tem kontekstu je treba razumeti tudi ponedeljkovo izjavo Marjana Šarca, ko je ob tem, da odstopa z mesta predsednika vlade, v isti sapi napovedal, da bo v primeru predčasnih volitev na njih stranka LMŠ nastopila skupaj s SMC. »Sodelovanje sem predlagal, ker sta stranki kompatibilni pri določenih nazorih, zrasli sta na temelju podobnih razmislekov, je pa res, da je njuna geneza različna,« pojasnjuje Marjan Šarec. Sporazuma oziroma predloga, kako naj bi dejansko potekalo sodelovanje na morebitnih predčasnih volitvah, pa da še ni pripravil. »To ne pomeni, da strategije nimam, bi pa rad, da bi bili v SMC pri pričakovanjih svojega volilnega dosega realni,« poudarja.

Odstopam z mesta predsednika vlade, je v ponedeljek povedal Marjan Šarec, ki bi rad odšel na predčasne volitve. A ne sam z LMŠ. FOTO: Leon Vidic  
Odstopam z mesta predsednika vlade, je v ponedeljek povedal Marjan Šarec, ki bi rad odšel na predčasne volitve. A ne sam z LMŠ. FOTO: Leon Vidic  


Zdravko Počivalšek pred njunim pogovorom komentira, da je za skupni nastop LMŠ in SMC na predčasnih volitvah slišal iz medijev, da pa bi bil bolj zadovoljen, če bi ga slišal neposredno od Šarca. V krogih SMC je slišati tudi, da se o tem, ali nastopiti skupaj na predčasnih volitvah, pravzaprav ne morejo odločati, saj sploh ne vedo, kakšno sodelovanje si je Šarec zamislil – skupni nastop na volilni listi ali povezovanje v enotno stranko.

Dragan Matić, nekdanji poslanec SMC, pa je prek družbenega omrežja facebook Šarcu svetoval, naj pohiti s kakšnim konkretnim pisnim osnutkom, če s svojo ponudbo misli resno, in čim prej pozove k resnim pogajanjem.

»Ta bi morala steči čim prej. Kajti, roko na srce, Zdravko Počivalšek ima – ne glede na to, kam se intimno nagiba – utemeljene razloge za to, da dvomi o iskrenosti ponudbe. Na lanskoletnih evropskih volitvah smo bili priča izmuzljivemu dogovarjanju, ki na koncu ni prineslo usklajenega nastopa treh liberalnih strank, ampak je vse propadlo zaradi soliranja LMŠ. Zato so pomisleki, da ponudba ni resna in da gre zgolj za manever, s katerim se želi preprečiti nastanek desno-sredinske koalicije, na mestu. Če si tokrat res želi povezovanja, bi se Šarec moral izkazati z veliko bolj energičnim pristopom, ki bi imel za cilj čim prejšnji podpis dogovora in javno oznanitev sklenitve sporazuma o sodelovanju LMŠ in SMC,« je med drugim zapisal Matić.

Dragan Matić, nekdanji poslanec SMC FOTO:Jure Eržen
Dragan Matić, nekdanji poslanec SMC FOTO:Jure Eržen


V SMC so po njegovih besedah ljudje, ki si želijo v koalicijo s stranko SDS in njenim predsednikom Janezom Janšo, in tudi takšni, ki temu nasprotujejo. Ni jasno, koliko je enih in koliko drugih. Jasno pa je, da SMC samostojnega nastopa na volitvah ne bo preživela.
 

Pogovorov o mandatarju še ni


Na drugi strani Zdravko Počivalšek torej tehta možnost sodelovanja v morebitni projektni koaliciji. Strinja se z oceno, da bo SMC jeziček na tehtnici, če se bo Janez Janša s SDS odločil, da sodeluje pri poskusu sestave projektne koalicije.

»Vaše vprašanje, ali smo se že pogovarjali, kdo bi bil mandatar, pa ni pravo. Najprej se bomo morali dogovoriti o zadevah, pri katerih se bi lahko povezali. Je mogoč dogovor o tem? Če je, gremo naprej. In šele nato pride na vrsto vprašanje, kdo bo mandatar,« razlaga prvak SMC. Na terenu pa o tem, kaj se jim najbolj splača, po neuradnih informacijah sondažo izvaja tudi SDS.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine