Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ograjo imamo, vzdrževalca nimamo

Ministrstvo za notranje zadeve je neuspešno iskalo vzdrževalca začasnih tehničnih ovir na meji s Hrvaško.
Ministrstvo za notranje zadeve ni bilo uspešno pri iskanju vzdrževalca ograje na meji. V nekaterih občinah so z vzdrževanjem nezadovoljni. FOTO: Tadej Regent/Delo
Ministrstvo za notranje zadeve ni bilo uspešno pri iskanju vzdrževalca ograje na meji. V nekaterih občinah so z vzdrževanjem nezadovoljni. FOTO: Tadej Regent/Delo
19. 11. 2019 | 06:00
19. 11. 2019 | 08:11
6:39
Ministrstvo za notranje zadeve je septembra tudi v evropskem uradnem listu objavilo javni razpis za vzdrževanje tehničnih ovir na 670-kilometrski meji s sosednjo Hrvaško. Kljub temu razpis ni bil uspešen. Prijavilo se je le eno podjetje iz Slovenije, a še to ni bilo izbrano.



Iz razpisne dokumentacije je razvidno, da je notranje ministrstvo iskalo izvajalca del, ki bi zamenjal poškodovane panele, vrata na ograji na meji s Hrvaško, podporne stebre ter med drugim rezilno in napenjalno žico. Izvajalec bi v prihodnjih treh letih prevzel vzdrževanje tehničnih ovir na meji v šestih policijskih upravah, iz dokumentacije pa je razvidno, da ministrstvo največ zamenjav poškodovane ograje predvideva na območju policijske uprave Novo mesto. Tam naj bi zamenjali 795 dvoinpolmetrskih panelov, 955 stebrov ter 720 metrov rezilne žice.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


Izvajalec del, skupaj naj bi po vseh policijskih upravah opravil več kot 2500 delovnih ur, bi se moral med drugim zavezati, da bo v nujnih primerih v 24 urah popravil oziroma zamenjal sto metrov panelne ograje in da bo ves čas na zalogi tudi potreben material, od panelov, stebrov do napenjalne in rezilne žice.


 

Najprej ena referenca, nato druga


Na javni razpis ministrstva, skupaj z davki vreden skoraj milijon evrov, se je odzvala samo družba Javna razsvetljava s sedežem v Ljubljani. Vodi jo Arman Koritnik, javnosti znan tudi kot nekdanji direktor Teša 6, ki je lani s te funkcije iz osebnih razlogov odstopil. Družba se ukvarja z vzdrževanjem javne razsvetljave v Ljubljani in še v nekaterih drugih delih Slovenije, skupaj skrbi za tretjino javne razsvetljave v državi. Ukvarja se še z arhitekturnimi osvetlitvami, skrbi za osvetlitve športnih stadionov, novoletne okrasitve, vzdržuje semaforske sisteme po državi ter skrbi za razsvetljavo v večini predorov pri nas. Doslej se z vzdrževanjem ograj niso ukvarjali.

...
...


Kot pravijo, pa so v omenjenem razpisu prepoznali nove potenciale za dejavnost njihove družbe, čeprav plačilo – glede na izredno zahtevne delovne razmere – ni najbolj stimulativno. Doslej je po pojasnilih notranjega ministrstva za vzdrževanje tehničnih ovir na meji skrbela vsaka policijska uprava na svojem območju na podlagi naročilnic.

Arman Koritnik, direktor Javne razsvetljave.
Arman Koritnik, direktor Javne razsvetljave.

 

Od osmih uprav jih šest deluje ob meji s Hrvaško


Javno naročilo je bilo sestavljeno iz šestih sklopov, za posamezne policijske uprave od Kopra do Maribora in Ljubljane, Novega mesta, Celja ter Murske sobote, torej za vse, ki delujejo ob meji s Hrvaško. Kot je razumeti iz dokumentacije, pa edini prijavljeni ponudnik ni bil izbran, ker je po dopolnitvi predložil drugo referenco, kot jo je navedel prvotno v svoji ponudbi.

»Gre zgolj za našo administrativno napako pri navedbi reference, ki smo jo popravili z dopolnitvijo, a naročnik dopolnitve ni upošteval. Reference kot take niso bile sporne, sporna je bila samo njihova starost,« komentirajo v Javni razsvetljavi svoj neuspeh na razpisu. Od leta 2008 je družba v zasebni lasti, več kot 80-odstotna lastnica je Frozaria Limited s sedežem na Cipru, v katero naj bi pred kratkim z 22 milijoni evrov vstopil kitajski naložbeni sklad.

Spomnimo, lansko jesen je policija poročala o dveh eksplozivnih napravah pod avtomobili, ena je tudi eksplodirala. Tarča napadov v tem kriminalnem opozorilu in, po mnenju policije, »verjetnem poskusu vplivanja in razčiščevanju razmerij« na Ljubljanskem barju pa sta bila nekdanja solastnika in vodilna v podjetju Javna razsvetljava, Matej Počivavšek in Goran Bojović.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine