Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Celjskem padala toča kot teniške žogice

Neurja povzročajo težave na Štajerskem, kjer je zaradi toče oviran tudi promet.
V Celju je padala toča kot teniške žogice, uničila je povrtnine in sadje. FOTO: Jure Bajič
V Celju je padala toča kot teniške žogice, uničila je povrtnine in sadje. FOTO: Jure Bajič
P. M., STA
2. 6. 2022 | 20:47
2. 6. 2022 | 23:04
2:54

ARSO je zaradi nevarnosti neviht za večji del Slovenije izdala oranžni alarm. Popoldne in zvečer se bodo v notranjosti države pojavljale močnejše nevihte, ki se bodo nadaljevale v prvi del noči. Možni bodo krajevni nalivi, močnejši sunki vetra in toča, so opozarjali. Tačas je na Celjskem škodo po vrtovih in sadnem drevju povzročila toča v velikosti teniških žogic.

Kot poudarjajo v Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), nevihte prihajajo iz Avstrije, prek Slovenije pa se bodo premikale proti Hrvaškem. Na spletnem portalu Neurje.si opozarjajo, da gre silovita neurja pričakovati predvsem na Koroškem, Štajerskem, Dolenjskem in deloma v osrednji Sloveniji. Predvsem na Štajerskem, Dolenjskem ali v osrednji Sloveniji ni izključena tudi debelejša toča. Toča je medtem poleg Celja prizadela tudi Žalec, Polzelo in Rogaško Slatino.

Neurja s točo že povzročajo težave tudi v prometu. Prometno-informacijski center je poročal, da je bil zlasti na Štajerskem zaradi toče oviran promet.

Prognoza neviht za 2. junij 2022 FOTO: Arhiv Neurje.si
Prognoza neviht za 2. junij 2022 FOTO: Arhiv Neurje.si

ARSO zaradi padavin opozarja tudi na naraščanje vodotokov, medtem ko Geološki zavod Slovenije opozarja na nevarnost zemeljskih plazov v večjem delu Slovenije. Verjetnost za plazove se bo povečevala sorazmerno s količino padavin, prebivalcem pa svetujejo, da bodo pozorni na spremembe v tleh, na objektih in pobočjih, so zapisali na zavodu.

Škoda je precejšnja

Neurja, ki so zvečer prizadela nekatere dele Slovenije, so povzročila precej škode. Na Koroškem in na Celjskem je, kot že rečeno, padala toča, v Kamniku in Zagorju je poplavilo več objektov in cest, na območju Brežic pa je močan veter odkrival strehe stanovanjskih hiš. Voda je zalila tudi bolnišnico v Slovenj Gradcu, poroča POP TV.

Malo po 19. uri se je zgodil udar meteorne vode v omenjeni bolnišnici. Zalilo je klet, poplavilo center za dializo, lekarno, celoten trakt novih internističnih ambulant za zdravljenje sladkorne bolezni in transfuzijski oddelek. Po oceni direktorja bolnišnice Janeza Lavreta je škode za več kot 25.000 evrov.

Na Hrvaškem je bilo pred nekaj urami najhuje na območju Kumrovca, od koder poročajo, da so posamezni nanosi toče debeli kar 70 centimetrov.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine