Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Mir do jeseni, nato lahko pričakujemo nov val

Covid-19 je še vedno prisoten. Če se pojavi nova različica virusa s slabo navzkrižno imunostjo z obstoječimi različicami, se lahko epidemija ponovi.
V ponedeljek bodo šolarji spčet zadihali s polnimi pljuči in - brez mask. FOTO: Leon Vidic/Delo
V ponedeljek bodo šolarji spčet zadihali s polnimi pljuči in - brez mask. FOTO: Leon Vidic/Delo
4. 3. 2022 | 05:00
8:16

V nadaljevanju preberite:

Na današnji dan pred dvema letoma je tedanji minister za zdravje Aleš Šabeder sporočil, da so ga nekaj pred 21. uro obvestili o prvem pozitivnem primeru okužbe z novim koronavirusom pri nas. Pacient je v Slovenijo prispel prek Italije iz Maroka. Od takrat je po podatkih NIJZ umrlo dobrih 6930 ljudi. Kaj pa kažejo zadnje številke? Predvsem to, da moramo na covid še vedno računati ...Kljub temu je še vedno pomembno upoštevati zaščitne ukrepe, ki pa so več ali manj prepuščeni posamezniku, opozarja dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Epidemija počasi prehaja v endemijo, pravi višji znanstveni sodelavec Instituta Jožef Stefan dr. Matjaž Leskovar, ki bo v bolnišnicah še valovala, a le v valčkih. V večji val bo prerastla spet na jesen.

Tam, kjer so ukrepe izvajali, ocenjuje dr. Leskovar, so dobro delovali: »Zaradi njih smo uspeli naraščajoče krivulje obrniti navzdol pri vseh prejšnjih valovih, ko je bil delež imunsko naivne populacije še znaten.« Pri zadnjem, petem valu, pa je pomembno vlogo pri zaustavljanju širjenja okužb odigralo prekuževanje, pravi, medtem ko so ukrepi pripomogli, da je bila rast bistveno počasnejša in vrh bistveno nižji, kot bi bil brez ukrepov.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine