Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Cerar: Nazaj v Irak reševat ugled!

Slovenski inštruktorji naj se čim prej vrnejo v Erbil v misijo Neomajna odločenost.
Obrambni minister in predsednik republike sta prezrla svarila, da predčasen umik vojakov s severa Iraka škodi ugledu države, zdaj poslušata še svarila zunanjega ministra. FOTO: Jure Eržen/Delo
Obrambni minister in predsednik republike sta prezrla svarila, da predčasen umik vojakov s severa Iraka škodi ugledu države, zdaj poslušata še svarila zunanjega ministra. FOTO: Jure Eržen/Delo
24. 1. 2020 | 06:50
24. 1. 2020 | 08:22
2:18
Ljubljana – Medtem ko predsednik republike Borut Pahor in obrambni minister Karl Erjavec odločno branita svojo odločitev za umik vojakov s severa Iraka, zunanji minister Miro Cerar opozarja, da je zaradi verodostojnosti Slovenije pred zavezniki treba slovenske vojake čim prej vrniti v Erbil pod okrilje misije, imenovane Neomajna odločenost.

Spomnimo, Slovenija je šest vojaških inštruktorjev, pripadnikov enote za specialno delovanje, ki so v Kurdistanu na severu Iraka urili iraške varnostne sile v boju proti teroristični skupini Islamska država, 8. januarja po napadu iranskih sil na bazo, sklenila umakniti iz misije, v kateri so delovali kot del nemškega kontingenta.

Čeprav so obrambni in varnostni strokovnjaki že takoj v en glas opozorili, da samostojen umik, brez prejšnje uskladitve z nemškimi partnerji, ni smiseln in da Sloveniji prinaša več škode kot koristi, se je obrambni minister Karl Erjavec odločil za umik.

Skupaj s predsednikom Borutom Pahorjem, ki je vrhovni poveljnik Slovenske vojske, sta presodila, da so se naloge naših inštruktorjev v Iraku zaključile, morebitne pomisleke strokovnjakov, da bi umik škodil ugledu Slovenije pri zaveznikih, pa sta odpravila z zagotovilom, da gre zgolj za začasen umik oziroma »relokacijo«, Slovenija pa ostaja sestavni del misije, imenovane Neomajna odločenost.


Vrnitev vojakov v skladu z načrti


»Glede na trenutno varnostno situacijo v regiji in prisotnost vseh ostalih zaveznikov se je minister Cerar zaradi verodostojnosti Slovenije v zavezništvu zavzel za čimprejšnjo zagotovitev vnovične prisotnosti naših vojakov inštruktorjev v Erbilu. S temi informacijami je minister Cerar danes seznanil tudi člane vlade,« so za STA pojasnili na zunanjem ministrstvu. Na obrambnem ministrstvu so zagotovili, da so vojaki pripravljeni za vrnitev, da obrambni sistem deluje in da bo operacija vrnitve vojakov izvedena v skladu z načrti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine