Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Meja sneženja se bo spustila, zato z menjavo pnevmatik še počakajte

Vremenoslovci opozarjajo pred močnim vetrom in požarno ogroženostjo na jugu. 
Zvončki so že pokukali na plan. FOTO: Dejan Javornik
Zvončki so že pokukali na plan. FOTO: Dejan Javornik
A. I.
10. 3. 2019 | 08:40
10. 3. 2019 | 09:07
4:40
Marca leta 1976 smo imeli tak čas v Sloveniji skoraj tri četrt metra snega. Letos ga toliko zagotovo ne bo, se bo pa jutri meja sneženja res nekoliko spustila. A po nižinah snega ni pričakovati, je povedal dežurni meteorolog z Agencije RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Danes bo v severnih in vzhodnih krajih delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo občasno lahko rahlo deževalo ali rosilo. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 17 °C.



»V gorah se bo ohladilo za kakšnih 10 stopinj. Padavin po državi ne bo veliko, še največ na jugu, tam se bo jutri popoldne ali zvečer meja sneženja spustila do okrog 500 metrov nadmorske višine,« je dodal meteorolog. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo občasne padavine, deloma plohe, v notranjosti bo zapihal veter severnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja. Jutranje temperature bodo od 5 do 10, v severnih krajih okoli 0, najvišje dnevne od 6 do 12, na Primorskem do 15 °C.

Predvsem v sosednjih pokrajinah Hrvaške bodo pogoste padavine. Hladneje bo, ob severnem Jadranu bo zapihala burja.

Ohladilo se bo. FOTO: Thinkstock
Ohladilo se bo. FOTO: Thinkstock


Pihal bo močan veter, ponekod še vedno velika požarna ogroženost


V sredo se bo pooblačilo, popoldne in zvečer bodo še občasne padavine. Meja sneženja se bo znova približala nižinam, a padavin ne bo veliko, je pojasnil Gregorčič. Pozebe ne bo, nekoliko nižje temperature bodo celo razveselile kmetijske pridelovalce, saj bodo nekoliko zavrle brstenje sadnega drevja. 

Vremenoslovci ob tem opozarjajo na močan veter. Danes bodo predvsem na severovzhodu Slovenije najvišje hitrosti jugozahodnega vetra dosegle okoli 70 km/h. Na Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR) dodajajo, da bo zelo vetrovno tudi v sredogorju ostalega dela države in ob tem opozarjajo na požarno ogroženost. 

»V občinah na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica ter v občinah na območju Izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje Ljubljana, Trbovlje, Brežice, Novo mesto, Postojna in Koper velika požarna ogroženost naravnega okolja še naprej ostaja v veljavi. Na teh območjih bosta Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Policija še vedno izvajala poostren nadzor,« so sporočili.

Z menjavo pnevmatik še malce počakajte. FOTO: Getty Images/istockphoto
Z menjavo pnevmatik še malce počakajte. FOTO: Getty Images/istockphoto


AMZS svetuje, da z menjavo pnevmatik še počakate


Prihodnji teden skladno z zakonom na vozilih niso več obvezne zimske pnevmatike. A na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) voznikom svetujejo, naj z menjavo pnevmatik počakajo. Zakon o varnosti cestnega prometa sicer določa, da so zimske pnevmatike obvezne do 15. marca oziroma v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu.

Kot so v letošnji zimi že večkrat opozorili vremenoslovci, postaja nehvaležno napovedovati vreme za več dni vnaprej, trenutno pa se nakazuje, da bi v prihajajočem tednu Slovenijo lahko doseglo več poslabšanj vremena, v primerjavi z zadnjimi tedni pa se bo tudi precej ohladilo, navaja STA.

Osnovno pravilo sicer voznikom narekuje štiri enake pnevmatike z ne manj kot štirimi milimetri profila, ki niso starejše od štirih let. Pnevmatike so namreč narejene iz naravnega materiala, zato se z leti starajo in tako postajajo vedno trše. Po navedbah prometnih strokovnjakov je zakonsko najnižji še dopustni profil za letne pnevmatike 1,6 milimetra, vendar je to premalo. Po besedah strokovnjakov to, da ima pnevmatika manj kot štiri milimetre profila ali pa je starejša od štirih let, ne pomeni, da je neprimerna. Se je pa treba zavedati njenih lastnosti ter hitrost in varnostno razdaljo prilagoditi kakovosti pnevmatik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine