Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

KPK je zaradi imenovanja Matoza uvedla preiskavo proti Janši

Komisija za preprečevanje korupcije je pri predsedniku vlade ugotovila sum nasprotja interesov.
Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi imenovanja Francija Matoza za predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) uvedla preiskavo proti predsedniku vlade Janezu Janšu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Komisija za preprečevanje korupcije je zaradi imenovanja Francija Matoza za predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) uvedla preiskavo proti predsedniku vlade Janezu Janšu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 12. 2021 | 10:11
16. 12. 2021 | 12:13
4:18

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaradi imenovanja Francija Matoza za predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) uvedla preiskavo proti predsedniku vlade Janezu Janši.

KPK je postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov uvedla na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev DUTB, so sporočili iz komisije.

image_alt
Nihče mi ne narekuje, koga kam imenovati

Postopek so uvedli zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, in sicer v postopku imenovanja neizvršnega direktorja DUTB na vladi. Franci Matoz je glavni neizvršni direktor DUTB, pri tem pa tudi odvetnik predsednika vlade in stranke SDS. Ali bodo sumi kršitev potrjeni ali ovrženi, bo pokazal nadaljnji postopek.

Velika korupcijska tveganja

Franci Matoz. FOTO: Leon Vidic/Delo
Franci Matoz. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kot smo poročali, KPK od maja letos vodi postopek v zvezi z odpoklicem izvršnih direktorjev in imenovanjem vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja DUTB Roberta Rožiča. V tem postopku je sklenila preveriti tudi okoliščine imenovanj neizvršnih direktorjev oziroma članov upravnega odbora DUTB, med katerimi je tudi Janšev odvetnik Franci Matoz.

KPK že več let spremlja področje kadrovanj in je na podlagi tega kadrovske postopke v družbah v državni lasti opredelila kot bolj izpostavljene korupcijskim tveganjem ter ravnanjem v nasprotju s pričakovano integriteto posameznikov in organizacij, predvsem v smislu nedorečenosti določenih pogojev za imenovanje in razrešitve poslovodnih oseb ter izvajanj vplivov na posamezne odločevalce v postopkih imenovanj in razrešitev.

Kršitve v SDH

Prav včeraj je objavila, da je ugotovila kršitve integritete proti nekdanjim in sedanjim nadzornikom ter nekdanjim članom uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Gre za sporazum o odhodu nekdanje predsednice uprave SDH Lidije Glavina, ki je vključevala tudi odpravnino. Ugotovitve KPK še niso pravnomočne, saj je vseh šest oseb vložilo tožbe, glede katerih teče upravni spor.

Komisija je od leta 2019 postopek vodila proti nekdanjima članoma nadzornega sveta Igorju Kržanu in Dušku Kosu ter proti Janezu Vipotniku in Karmen Dietner, ki to funkcijo še opravljata. Postopek je sprožila tudi proti Igorju Kržanu kot vršilcu dolžnosti predsednika uprave in proti nekdanjima članoma Boštjanu Kolerju ter Andreju Božiču.

Primer bioplinarne

KPK je se s primerom Matoza ukvarjal tudi glede prodaje bioplinarne v Dubrovniku. Družba Bio-elekt je namreč prek Matoza za 1,8 milijona evrov kupila bioplinarno v Vučji vasi in jo nato za 4,2 milijona evrov prodala madžarski skupini Pannonia Bio. Kasneje je slaba banka madžarski skupini prodala še bioplinarno v Dubrovniku, in sicer za 2 milijona evrov, čeprav naj bi bila ocenjena na šest milijonov evrov. Zato so se pojavili sumi kršitve navzkrižja interesov, vendar KPK v prehodnem postopku teh ni potrdila, saj je ugotovila ugotovljeno, »da trenutni glavni neizvršni direktor DUTB v predmetnih postopkih ni sodeloval«. Ker sumi kršitev iz pristojnost komisije niso bili potrjeni, prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine