Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kdo bo Pirc Musarjevi svetoval o gospodarskih temah

Predsednici države bo o temah s področja gospodarstva in financ svetoval dolgoletni prvi mož Spara Igor Mervič.
Predsednica države Nataša Pirc Musar počasi izpopolnjuje svojo ekipo. FOTO: AFP
Predsednica države Nataša Pirc Musar počasi izpopolnjuje svojo ekipo. FOTO: AFP
15. 2. 2023 | 16:27
15. 2. 2023 | 16:38
2:05

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo imenovala svojega posebnega pooblaščenca za gospodarske in finančne zadeve. O temah z omenjenega področja se bo posvetovala z Igorjem Mervičem, nekdanjim dolgoletnim prvim možem trgovske družbe Spar.

Mervič v uradu predsednice ne bo zaposlen in ne bo imel statusa svetovalca predsednice, ampak bo, kot rečeno, njen posebni pooblaščenec. Za opravljanje funkcije bo po naših informacijah podpisal pogodbo, in sicer za eno leto, za opravljanje svoje svetovalne vloge pa naj bi prejel 10.000 evrov bruto.

Dolgoletni generalni direktor družbe Spar Slovenija Igor Mervič bo predsednici republike svetoval o temah s področja gospodarstva in financ. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dolgoletni generalni direktor družbe Spar Slovenija Igor Mervič bo predsednici republike svetoval o temah s področja gospodarstva in financ. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Mervič je Pirc Musarjevi, kot smo takrat poročali, svetoval že med samo predsedniško kampanjo. Tudi zato so se takoj po njeni izvolitvi pojavile informacije, da bo najbrž zasedel mesto svetovalca predsednice za gospodarstvo in finance – v uradu predsednika Boruta Pahorja je to funkcijo opravljal France Arhar, in sicer brezplačno. Uradno naj bi predsednica Merviča na položaj imenovala jutri, ko naj bi podpisala tudi ukaz o njegovem imenovanju.

image_alt
Kdo bo svetoval predsednici in kdo ne

Predsednico republike sicer v kratkem ne čaka nobena kadrovska odločitev, povezana s področjem, ki ga bo pokrival Mervič.

Glede na njene kadrovske zadolžitve oziroma pristojnosti jo namreč letos čaka izbira glede člana stalnega arbitražnega sodišča v Haagu (mandat poteče dr. Miši Zagorec - Rožej) ter štirih članov državnotožilskega sveta (mandati potečejo Milanu Birsi, dr. Katji Filipčič, Ljubici Kosmovski Fojkar ter Igorju Lučovniku).

Ena pomembnejših kadrovskih odločitev pa jo seveda čaka glede izbire novega guvernerja Banke Slovenije; sedanjemu Boštjanu Vasletu mandat poteče januarja leta 2025.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine