Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Jasno mora biti, da Janez Janša ni glas EU

Premier s svojim ravnanjem v Bruslju dela večjo škodo ugledu Slovenije kot pa Evropski uniji.
Janez Janša je spet glavna tema pogovorov v Bruslju. FOTO: Zajem zaslona
Janez Janša je spet glavna tema pogovorov v Bruslju. FOTO: Zajem zaslona
A. I.
1. 4. 2021 | 11:30
1. 4. 2021 | 14:22
2:58
Besedni spor, v katerega se je prejšnji teden v Bruslju z vodjo posebne skupine evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih svoboščin Sophie in 't Veld zapletel slovenski premier Janez Janša, še vedno odmeva. EUobserver danes piše o tem, da je tak javni izpad med premierom članice EU in evropskim poslancem redek. A se v Bruslju hkrati tudi že zavedajo, da so Janševi besedni »izpadi« in napadi na novinarje na družbenem omrežju twitter postali stalnica. 

Slovenski premier po besedah enega od evropskih diplomatov v resnici nima pomembne vloge v sestavi sveta, je le eden od sedemindvajseterice: »Lahko predstavi program predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije, a ni božja zapoved, da mora biti pri tem zelo viden. Znalo bi se iziti, če bo predsedovanje vodil iz Bruslja in imel ob sebi svet ter koalicijo.« Ko bo Slovenija prevzela predsedovanje Svetu EU, bo Janez Janša namreč dobil precej večjo javno platformo za obračunavanje z nasprotniki, kot jo ima kot slovenski premier.

image_alt
Janez Janša predčasno zapustil razpravo zaradi neobjave videoposnetka


»Da, vsekakor smo zaskrbljeni zaradi nedavnega političnega dogajanja v Sloveniji. Napadi premiera Janeza Janše na novinarje in evropske poslance so nesprejemljivi,« je opozoril evropski poslanec iz Romunije Dacian Cioloș. Po njegovih besedah bo morala Slovenija čez tri mesece kot glas EU zagovarjati vrednote in načela, na katerih Unija temelji. Mnenje, da Janša s takšnimi potezami bolj škodi ugledu Slovenije in njenim evropskim poslancem kot pa sami Evropski uniji, je v Bruslju precej jasno. 

Slovenski premier po besedah enega od evropskih diplomatov v resnici nima pomembne vloge v sestavi sveta, je le eden od sedemindvajseterice. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenski premier po besedah enega od evropskih diplomatov v resnici nima pomembne vloge v sestavi sveta, je le eden od sedemindvajseterice. FOTO: Leon Vidic/Delo


Odprava škode


Zdaj gre torej predvsem za odpravo oziroma nadzor škode, ki jo je v evropskem parlamentu z vztrajanjem, da predvajajo posnetek o stanju novinarstva v Sloveniji, naredil Janša, je za bruseljski medijski portal povedal Eric Maurice iz Fundacije Roberta Schumana. Kljub vsemu po Mauricovem mnenju ne bi smeli preceniti vpliva, ki ga ima Janša v Bruslju. Najslabše, kar lahko Janša stori, je, da s takšno komunikacijo zastrupi ozračje, je dodal Eric Maurice. Povsem jasno mora torej biti, da Janša, ki je Sophie in 't Veld naravnost obtožil cenzure, ni glas Evropske unije.

Na sedežu evropske komisije se, tako še piše EUobserver, neuradno razpravlja o tem, kako pristopiti do Janše oziroma kakšen odnos vzpostaviti do njegovega ravnanja z novinarji. »Gre za resno težavo in skrajni čas je, da komisija razmisli, kako bo ravnala v času slovenskega predsedovanja Svetu EU,« bruseljski portal navaja enega od uradnikov EU. Zdi se, da je javna komunikacija glavno orožje, ki ga ima komisija, vendar ga doslej ni prav prida uporabljala. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine