Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janša usmeril opozicijo v čas pred 30 leti

Predsednik vlade Janez Janša trdi, da je 80 odstotkov kapacitet njegove vlade usmerjenih v boj proti pandemiji, kritizerstvo opozicije pa ji ne pomaga.
Janša: Če imate 46 glasov, kot se je izkazal mandatar Jože P. Damijan iz koruze, postavite svojo vlado, saj vse znate. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janša: Če imate 46 glasov, kot se je izkazal mandatar Jože P. Damijan iz koruze, postavite svojo vlado, saj vse znate. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
16. 11. 2020 | 14:00
16. 11. 2020 | 14:29
4:18
Današnja poslanska vprašanja predsedniku vlade, s katerimi se je začela izredna seja državnega zbora, so minila v znamenju duela med Janezom Janšo in opozicijskimi poslanci, predstavniki strank, zbranih v Koaliciji ustavnega loka (KUL). Rdeča nit vseh opozicijskih vprašanj je bila po njihovem neuspešno soočanje vlade z epidemijo. Nekdanji premier Marjan Šarec (LMŠ) je svoje vprašanje uvedel skozi preuranjeno Janševo čestitko ameriškemu predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu, kar je označil za 'največjo sramoto slovenske zunanje politike'. Šarca pa je zanimalo, kako lahko podpira Trumpa, ki zanika obstoj koronavirusa.
 

Napovedal čestitko ameriškemu predsedniku

  
Janša se je v odgovoru vrnil trideset let v preteklost, v obdobje odločitve za plebiscit, ki jo je takrat v Poljčah sprejela koalicija Demos. »V Poljčah smo se odločili, da bomo razmišljali z lastno glavo, zato imamo danes državo,« je dejal Janša in sposobnost razmišljanja z lastno glavo povezal z načinom, kako vlada deluje v zunanji politiki in kako obvladuje epidemijo. Janša je napovedal, da bo zmagovalcu ameriških volitev (Josephu Bidnu) čestital z veseljem, a šele takrat, ko bo druga stran (Donald Trump) priznala poraz ali ko bodo razglašeni uradni rezultati. Vse skupaj pa na odnose med državama po njegovem ne bo vplivalo, še več, opoziciji je v svojem slugu čestital za njeno na novo odkrito proameriško zunanjepolitično orientacijo.

Glede same epidemije pa je Janša Šarcu zabrusil, češ, če je tako pameten, kaj vse je treba narediti, zakaj je ob začetku prvega vala vrgel puško v koruzo. Konkretnega odgovora, zakaj podpira Trumpa, ki po Šarčevem zanika obstoj virusa, Janša ni podal, ampak je apeliral na vse v opoziciji, da se zgledujejo po svojih političnih podpornikih pred tridesetimi leti. Šarcu pa je Janša še očital, da je podcenil prvi val epidemije, saj da je govoril, da je covid le nekoliko hujša oblika gripe.   

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Poslanec SD Franc Trček je Janšo spraševal, kako se bo vlada spopadla z vse bolj tragično statistiko epidemije. Premier je opoziciji očital, da sodi v številčno skupino tistih v državi, ki najprej čakajo, da vlada nekaj naredi, nato pa zgolj kritizirajo ukrepe. Janša je poudaril, da je 80 odstotkov kapacitet njegove vlade usmerjene v boj proti pandemiji, hkrati pa priznal, da je edina večja napaka, ki jo je vlada naredila, telovadba glede mask v osnovnih šolah. »Drugi val bomo zajezili. V družbi, kjer je politika enotna, mediji pa so na strani odgovornih, to gre lažje,« je opozoril Janša.
 

Postavite svojo vlado, saj vse znate


Sicer pa je predsednik vlade spomnil, da je maja opozicijskim strankam poslal sporazum o sodelovanju. »Opozicija je imela vso možnost, da sodeluje pri sprejemanju ukrepov proti epidemiji. Sprejmite ponudbo, boste zraven,« je znova apeliral na opozicijo, ki ji je v nadaljevanju obesil krivdo, da njeno kritizerstvo vpliva na javno mnenje, »zato moramo sprejemati ostrejše ukrepe«.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je kot dokaz, da so vladi pri obvladovanju epidemije ušle razmere izpod nadzora, ilustriral z ostro kaznijo policije proti dostavljavcu hrane, ki je konec tedna v središču Ljubljane malical burek. Mesec je Janšo vprašal, zakaj ne sprejme odgovornosti in odstopi. »Bili ste nadkoalicijska stranka in zaslužni za to, da je nekdo vrnil puško v koruzo. Če imate 46 glasov, kot se je izkazal mandatar Jože P. Damijan iz koruze, postavite svojo vlado, saj vse znate,« je odgovoril Janša. Glede dostavljavca hrane pa, da opozicija dela heroja iz nekoga, ki je kršil predpise, laganje opozicije pa da prispeva k temu, da bo še manj ljudi upoštevalo ukrepe.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine