Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada potrjena, Janez Janša želi z delom začeti čim prej

Državni zbor s 52 glasovi za in 31 proti potrdil tretjo vlado Janeza Janše. Takoj po glasovanju na izredni seji državnega zbora ministrski kabinet že na prvo sejo.
Državni zbor se bo vnovič na izredni seji sestal predvidoma naslednji teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Državni zbor se bo vnovič na izredni seji sestal predvidoma naslednji teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
13. 3. 2020 | 19:24
13. 3. 2020 | 22:20
5:26
Predsednik vlade Janez Janša se je ob predstavitvi ministrske ekipe pred današnjim glasovanjem v državni zbor osredotočil na ukrepe, ki jih bo treba sprejeti za omejitev širjenja novega koronavirusa. Napovedal je, da bo prva seja novoimenovane vlade že uro po potrditvi v državnem zboru.

Prvi ukrepi, ki se jih je lotila vlada bodo seveda namenjeni omejevanju širjenja koronavirusa. Sledili bodo navodilom, ki so jih predlagali epidemiologi in so jih deloma štirje koalicijski predsedniki že predstavili javnosti. Tako med drugim sledi omejitev javnega življenja v državi za vsaj štirinajst dni. »Od tega, v kolikšni meri bomo sposobni drastično spremeniti naše navade, bo odvisno, kako uspešno bomo upočasnili širjenje virusa v Sloveniji,« je napovedal premier Janez Janša.

Polovičarstvo, pravijo naši sogovorniki iz nove koalicije, namreč ne more dati ustreznih rezultatov. Do popolnih blokad oziroma karantene prestolnice, kjer je včeraj najbolj povečalo število okuženih s koronavirusom, pa naj po besedah obrambnega ministra Mateja Tonina za zdaj ne bi prišlo. Kasneje je tudi Janša navedel, da takšni ukrepi niso smiselni, ampak je potrebna samokarantena.

Predsednik vlade Janez Janša je že pred dnevi napovedal tudi ustanovitev posebnega kriznega štaba, ki ga bo vodil sam s tremi namestniki. V njem bo delovala celotna vlada in vsi ostali pristojni, od poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana do ključnih vodij organov v sestavi in strokovnjakov, ki bodo dnevno podajali sliko ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju. Vsi predsedniki parlamentarnih strank pa naj bi sodelovali na razširjenih srečanjih sveta za nacionalno varnost, kjer naj bi se koordinirali glede sprejemanja potrebnih zakonodajnih sprememb. V svojem nagovoru je premier napovedal nujnost dosledne, učinkovite, urne koordinacije, ne samo v Sloveniji, pač pa tudi med sosednjimi državami in znotraj Evropske unije.

Primopredaje med ministri stare in nove vlade so napovedane za jutri dopoldne. Vsak minister ima že vsaj po enega državnega sekretarja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Primopredaje med ministri stare in nove vlade so napovedane za jutri dopoldne. Vsak minister ima že vsaj po enega državnega sekretarja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Janez Janša je nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije, ob tem pa je bil kritičen do sedaj sprejetih ukrepov oziroma njihovega izvajanja. Tako se nekateri ukrepi, ki so bili formalno sprejeti, niso nikoli izvajali: »Še danes ni bilo zdravstvene kontrole na Letališču Jožeta Pučnika, verjetno je to edino letališče v Evropi, ki je brez tega«. Po njegovih besedah koordinacija ni delovala, Slovenija pa ni naredila, kar je bila dolžna narediti.

Zaradi epidemije je državni zbor glasoval o vladi že takoj po zaslišanju vseh ministrske ekipe, čeprav je bil sprva predvideno glasovanje v torek. Poslanci so se, četudi niso naklonjene novi vladi, na ta račun v večjem delu odpovedali razpravi. A jim je Janez Janša povedal, da bodo najverjetneje že kmalu lahko obsežno razpravljali o ukrepih vlade in zavezah iz koalicijske pogodbe, saj bo vlada glede na spremenjene makroekonomske napovedi morala prednje čim prej z rebalansom proračuna.

Državni zbor se bo vnovič na izredni seji sestal predvidoma naslednji teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Državni zbor se bo vnovič na izredni seji sestal predvidoma naslednji teden. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
S prvimi ukrepi, ki se bodo nanašali na obvladovanje posledic koronavirusa v gospodarstvu, bo nova koalicija pred državni zbor sicer prišla že prihodnji teden, ko bo sklicana izredna seja državnega zbora. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je že pripravil interventni zakon o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ob tem pa so ga v Levici pozvali, naj nikar ne pozabi na sprejem ukrepov za pomoč samozaposlenim in prekarcem, potem ko so mnogi zaradi epidemije koronavirusa čez noč ostali brez dela.

Primopredaje med ministri stare in nove vlade so napovedane za jutri dopoldne. Vsak minister ima že vsaj po enega državnega sekretarja. Tako bo zagotovila nemoteno delovanje vseh resorjev in stabilnost delovanja sistema, če bi se kaj zgodilo oziroma če bi posamezni ministri zboleli.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine