Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Balkan se militarizira, tudi Slovenija je pripravljena

Obramba: Srbija in Hrvaška v prihodnjem letu znova uvajata obvezno služenje. Hrvaški načrt se zapleta. Kakšen je načrt Slovenske vojske?
Zakon o vojaški dolžnosti državi še vedno omogoča uvajanje vseh sestavin vojaške dolžnosti. FOTO: Blaž Samec
Zakon o vojaški dolžnosti državi še vedno omogoča uvajanje vseh sestavin vojaške dolžnosti. FOTO: Blaž Samec
30. 9. 2024 | 05:00
8:16

V nadaljevanju preberite:

Če se politika tako odloči, lahko Slovenska vojska v treh mesecih na obvezno služenje vojaškega roka za tri mesece napoti do 5000 vojaških obveznikov. Hrvaška napoveduje vnovično uvedbo obveznega dvomesečnega služenja vojske za januar prihodnje leto, a se na politični ravni načrti zapletajo. Srbija se je izognila političnim nesoglasjem ob napovedi vrnitve obvezne vojaščine s septembrom prihodnje leto, a je zaradi hitenja in mnogih neznank tarča številnih strokovnih kritik.

Medtem ko vojna v Ukrajini divja že več kot dve leti in pol, kriza na Bližnjem vzhodu pa se zaostruje, v številnih evropskih državah razpravljajo o ponovni uvedbi obveznega vojaškega usposabljanja za vojaško službo sposobnih državljanov. V Berlinu in Parizu razpravljajo, kako na čim manj boleč način s sedanjih na prostovoljstvu zgrajenih modelov usposabljanja preiti na obvezno služenje vojaškega roka, v Beogradu, Zagrebu in Prištini pa so skoraj sočasno napovedali vrnitev v čase, ko je bilo služenje državi v uniformi in z orožjem v roki zakonska obveznost.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine