Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ajša Vodnik: Strastna zagovornica vrednot in napredka

Ob svojem osebnem jubileju, 50. rojstnem dnevu, je spregovorila o svoji osebni moči in radovednosti, ki jo žene naprej.
Ajša Vodnik. FOTO: Marko Feist
Ajša Vodnik. FOTO: Marko Feist
13. 6. 2024 | 19:00
13. 6. 2024 | 22:41
5:23

Ajšo Vodnik v Sloveniji dobro poznamo. Je generalna direktorica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Am Cham Slovenije in predsednica AmChamps in Europe. Doma in v tujini je tudi ugledna mnenjska voditeljica, ki se zavzema za doseganje skupnih priložnosti in optimizma.

Kariera gostje nove epizode podkasta Supermoč in njeno razmišljanje ter zdrava ambicioznost, samozavest, pogum in navsezadnje vpliv so navdih za mnoge, saj vedno znova postavlja ogledalo družbi in predlaga rešitve za boljši jutri. Za naš podkast je spregovorila o svoji poti in vrednotah ter izzivih sodobne družbe pa tudi o svojem poslanstvu.

Od medijev do gospodarstva

Ajša Vodnik je svojo pot začela v svetu medijev, kjer je delala na televiziji, prešla skozi vse faze televizijskega življenja in celo postala lastnica televizije. Pot jo je nato zanesla v gospodarske vode, tako da zdaj vodi Ameriško gospodarsko zbornico Am Cham, a še vedno ohranja novinarsko radovednost in raziskovalnega duha ter pogum, ki je nujno potreben za nastop pred javnostjo.

Strah in pogum

Svojo moč črpa iz radovednosti, a kljub temu ne zanika, da jo je včasih strah. »S strahovi se soočam vsak dan, a jih poskušam premoščati z odgovornostjo in iskanjem prave poti. Najbolj se bojim za otroke in njihovo prihodnost, a pomirim se ob misli, da je svet pretežno dober in da se moramo, da takšen ostane, nenehno boriti.«

Neustrašnost in sledenje vrednotam in pravim stvarem za dobrobit celotne družbe se v življenju Ajše Vodnik kažejo tudi skozi pomenljive in za slovensko družbo izjemno pomembne poslovne dogodke. Na njih v družbi najboljših mislecev s poslovne, akademske, politične in znanstvene srenje močno preizprašuje odločevalce in jim podaja različne poglede in možne rešitve za najbolj pereče tematike, ki hromijo razvoj in blaginjo. Zato je neredko tarča kritikov, kar jo vselej pretrese, še zlasti, kakor sama pravi, način izrekanja kritike, ki je nemalokrat nestrpen, nespoštljiv in celo žaljiv. »Vodenje tako pomembne institucije, kot je AmCham, prinaša tudi odgovornost. Za vsako besedo, ki jo izrečem, stojim in se nikoli ne izneverim svojim vrednotam. Tako se počutim močno, saj vedno za svojimi besedami stojim z argumenti.«

Slovenska družba in vrednote

V pogovoru je Vodnikova opisala svoj pogled na stanje slovenske družbe doma in v globalnem kontekstu. Poudarila je pomen ohranjanja miru v notranjem vesolju, to je znotraj sebe, in širjenja pozitivne energije navzven, še posebej v težkih časih, ko svet pretresajo vojne in druge krize.

Prav tako je izrazila svoje mnenje o preteklih jugoslovanskih časih in sedanjih slovenskih. »Nisem nostalgična,« je zatrdila in poudarila, da v tem hipu Slovenija ponuja izjemne priložnosti in prav tako moramo biti ponosni na to, kar smo dosegli.

Zdravstvo in šolstvo

Zdravstvo in šolstvo sta dve področji, ki sta Vodnikovi še posebej pri srcu. »Pred očmi nam razpada javni zdravstveni sistem; reforma je nujna, in to ne le v zdravstvu, temveč tudi v izobraževalnem sistemu, saj pomanjkanje ter podcenjenost zdravnikov in učiteljev dušita naše splošno zdravje in prihodnost. V podkastu Supermoč je Ajša Vodnik ob razmišljanju o teh dveh tematikah dobesedno zaživela. Toplo priporočamo poslušanje podkasta Supermoč v celoti.

Osebna moč in radovednost

Ajša Vodnik, ki jo je na snemalni dan od praznovanja abrahama ločilo le 24 ur, je ob svojem osebnem jubileju spregovorila tudi o svoji osebni moči in radovednosti, ki jo žene naprej. »Veselim se vsakega dne. Res se mi zdi, da imam iskreno rada ljudi in ta ljubezen in občutek hvaležnosti me ohranjata pozitivno in radostno ter polno volje za uresničevanje ciljev in vizij. Kar pa je najpomembneje, res ostajam radovedna,« pravi in dodaja, da uživa, ko vidi, da drugi zacvetijo in dosežejo uspeh.

Prihodnost in cilji

Na vprašanje o prihodnosti in ciljih Vodnikova odgovarja, da je hvaležna za vse, kar ji je življenje prineslo, in da si želi čim več dobrih doživetij. Poudarja, da se je v življenju pomembno osredotočati na dobro in graditi na tem.

Ajša Vodnik je s svojo zgodbo in vplivom v slovenski in evropski javnosti dokazala, kaj pomeni moč argumentov in vrednot. Njena strast, energija in radovednost so navdih za mnoge, ki si prizadevajo za boljši svet.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine