Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Okolje

Sluz se je vrnila, ribiče skrbijo sluzaste preproge

Sluz in delfini letos dodatno izčrpavajo že tako obubožano morsko ribištvo. Turistični obisk je bil junija slabši, a ne toliko zaradi sluzenja.
Sluzenje morja FOTO: Boris Šuligoj
Sluzenje morja FOTO: Boris Šuligoj
2. 7. 2024 | 11:08
2. 7. 2024 | 12:30
7:53

V nadaljevanju preberite

Sluzenje morja še naprej povzroča težave morskemu življu in kopalcem, še najbolj pa so, kot kaže, prizadeti ribiči ob istrski in italijanski obali vse do Ancone. Nekateri ribiči ulovijo 80 odstotkov manj rib, drugi sploh ne hodijo na ribolov in obupujejo, saj nadlogam ni videti konca. Na Morski biološki postaji Piran nihče ne more z gotovostjo odgovoriti, do kdaj bo neprijetni pojav še trajal. Ribiči zahtevajo odziv države.

Pojav sluzenja morja so letos v začetku junija najprej opazili ob jugozahodni istrski obali, približno teden dni kasneje tudi ob slovenski obali. Sredi junija je plavajoča rumena in lepljiva sluz napolnila večino mirnih zalivčkov ob naši obali in predvsem zaprte pristaniške vode. Napovedi, da jo bo prva večja burja odnesla, se je le delno uresničila. Pred enim tednom je res zapihala burja, ki je v enem dnevu odpihnila skoraj vse vidne rumene preproge s površine morja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine