Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Okolje

Poškodovane panele je treba zamenjati

V toči ali drugače poškodovane elektrarne ne izpolnjujejo več zahtev za podporo, opozarja agencija za energijo.
Toča lahko poškoduje tudi sončne elektrarne. Foto Marko Feist/Slovenske novice
Toča lahko poškoduje tudi sončne elektrarne. Foto Marko Feist/Slovenske novice
9. 7. 2018 | 11:02
9. 7. 2018 | 12:18
1:51
»Zaradi pogostih neurij s točo in drugih naravnih nesreč, ki velikokrat poškodujejo tudi fotonapetostne module sončnih elektrarn, proizvajalce električne energije iz obnovljivih virov energije obveščamo, da jih morajo zamenjati,« pravijo na agenciji za energijo.

Poškodovane fotonapetostne module lahko lastniki oziroma upravljavci sončne elektrarne nadomestijo z novimi, ki niso nujno enake električne moči kot poškodovani, pomembno pa je, da se ne spremeni skupna nazivna električna moč proizvodne naprave. Ta mora ostati takšna, kot je bila ob namestitvi sončne elektrarne, ter je razvidna iz veljavne deklaracije za proizvodno napravo in odločbe o dodelitvi podpore za v njej proizvedeno električno energijo.

Če ledene krogle razbijejo strešnike in okna avtomobilov, ni nič varno. Foto Simona Fajfar/Delo
Če ledene krogle razbijejo strešnike in okna avtomobilov, ni nič varno. Foto Simona Fajfar/Delo

 
»Ne glede na to, da se moč proizvodne naprave ne spreminja, pa morajo vsi proizvajalci agencijo skladno z določili energetskega zakona obvestiti o vseh spremembah na proizvodni napravi, torej tudi o zamenjavi poškodovanih modulov,« še opozarjajo na agenciji.

Proizvajalec električne energije je namreč dolžan agencijo obveščati o vseh spremembah na proizvodni napravi, ki lahko vplivajo na veljavnost deklaracije. Agencija z odločbo odvzame deklaracijo, če naprava za proizvodnjo električne energije ne deluje ali ni vzdrževana in obnavljana tako, da izpolnjuje pogoje iz deklaracije, ter v primeru, da je bila spremenjena tako, da to vpliva na pogoje in zahteve iz deklaracije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine